to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 18.10.2021

πηγή: Το Μωβ

Διεθνή

Αγωνίστρια των δικαιωμάτων η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Περού

Η Μίρτα Βάσκες, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Περού, είναι ένας άνθρωπος σμιλεμένος μέσα από τις μάχες από τα κάτω για τα γυναικεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τους αγώνες των αγροτών για γη και ελευθερία .


Η μετριοπάθειά της μπορεί να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να παραχθεί έργο για τους φτωχούς της χώρας.

Φεμινίστρια και νομικός που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, είναι δύο από τις ιδιότητες που ξεχωρίζουν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό του Περού. Η Μίρτα Βάσκες, που ανέλαβε το αξίωμα μετά την παραίτηση του εκπροσώπου της σκληρής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος (PL) Γκίντο Μπεγίδο, κατά την ορκωμοσία της δήλωσε πως αναλαμβάνει «για αυτή τη χώρα γυναικών και αντρών που αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις και πασχίζουν για πραγματικές αλλαγές». Αναλαμβάνει επίσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με τον πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο -πριν καν κλείσει τρεις μήνες στο αξίωμα- να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό για να μειώσει την ένταση με την αντιπολίτευση.

Η Μίρτα Βάσκες γεννήθηκε στην επαρχία Καχαμάρκα, από όπου κατάγεται και ο πρόεδρος Καστίγιο. Σπούδασε νομικά, έκανε μεταπτυχιακό σε Διαχείριση Κοινωνικών Θεμάτων, υπήρξε καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καχαμάρκα, εστίασε την καριέρα της στη νομική συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, ενώ υπήρξε μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της φεμινιστικής συλλογικότητας «Ούτε Μία Λιγότερη».

Έγινε γνωστή και πέραν των εθνικών συνόρων όταν το 2012 ανέλαβε την υπεράσπιση της Μάξιμα Ακούνια, της θρυλικής «Κυράς της Λίμνης», μιας αγρότισσας που έδωσε μάχη κατά του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου της Νότιας Αμερικής, της μεταλλευτικής Yanacocha (και της βασικής της ιδιοκτήτριας αμερικανικής πολυεθνικής Newmont), που ήθελε να σφετεριστεί τα χωράφια της. Μια μάχη πολύχρονη που έκανε τον γύρο του κόσμου και δικαίωσε την Ακούνια, η οποία επίσης τιμήθηκε το 2016 με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)