to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 21.12.2017

Κοινωνία

«Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ενότητα» απέναντι στην ανάλγητη απόφαση της τρ. Πειραιώς

Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ καλεί την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επαναπαυθεί σε Συμβάσεις που δεν εφαρμόζονται, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με τη διοργάνωση μαζικής κλαδικής απεργίας στις 27 Δεκέμβρη», στη βάση της πρότασης των σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τράπεζας Πειραιώς


Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συδνικαλιστική παράταξη «Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ»:

«Παραμονές εορτών επέλεξε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοινώσει ότι προχωρά «στη μεταφορά της Μονάδας Υπηρεσιών Ασφάλειας [και Καθαριότητας]» σε εταιρεία - εργολάβο. Οι 120 φύλακες και καθαρίστριες που εργάζονται σε αυτές ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα – email – ότι η μόνη τους επιλογή είναι να γίνουν υπάλληλοι του εργολάβου (σ.σ.: εδώ το σχετικό δημοσίευμα του Left.gr). Πρόκειται όχι μόνο για εργοδοτική αυθαιρεσία, πρόκειται για ξεκάθαρα ανάλγητη, αντεργατική, αντικοινωνική ενέργεια!

Προσωπικό της Τράπεζας, ενταγμένο στον κανονισμό εργασίας, μετατρέπεται εν μία νυκτί σε ενοικιαζόμενο προσωπικό. Είναι γνωστές οι συνθήκες γαλέρας με πενιχρούς μισθούς, καθυστερήσεις πληρωμών, απολύσεις για παραδειγματισμό και  εργοδοτική τρομοκρατία. Ένα απόστημα που μεγάλωνε δίπλα μας, αθόρυβα και διακριτικά, έρχεται να μολύνει όλο το εργασιακό μας περιβάλλον.  Δυστυχώς ακόμα και σήμερα κάποιοι θεωρούν ότι «η ενοικίαση είναι πρόβλημα του χτες». Ο καθαρισμός όμως και η φύλαξη στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ψηφιοποιούνται,  εργολαβοποιούνται. Δεν έχει βρεθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, υπολογιστής που να καθαρίζει τουαλέτες και τα συστήματα φύλαξης που βασίζονται μόνο σε ηλεκτρονικά μέσα έχουν αποδειχθεί λειψά. Αντίθετα η εμπειρία και ο επαγγελματισμός των συναδέλφων μας ξεπουλιούνται στον εργολάβο για αβασάνιστα κέρδη.

Άμεση και αποφασιστική θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας. Οι απολύσεις των 120 συναδέλφων μας αφορούν όλους. Οι Τράπεζες δεν μπορεί να ελπίζουν ότι θα ορθοποδήσουν πατώντας πάνω στα ερείπια της ζωής των εργαζόμενων τους.

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης, αυτά που υπογράφηκαν για να τις σώσουν από βέβαιο θάνατο (που θα είχε δυστυχώς οδυνηρές συνέπειες για όλους μας)  δεν πρέπει να εφαρμοστούν ως να ήταν οι εργαζόμενοι οι υπεύθυνοι για το ότι αυτές έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Και δεν μπορεί να αποτελέσουν καμία δικαιολογία για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ειδικά στο δικαίωμα στην εργασία, απολύοντας και προσλαμβάνοντας όποιον θέλουν, καταστρατηγώντας Κλαδικές Συμβάσεις και κάθε έννοια δικαίου.

Είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση των τραπεζιτών στα δικαιώματά μας περνάει σε νέα φάση. Υπακούοντας σε κέντρα εξουσίας αλλότρια με το δημόσιο συμφέρον, ως κράτος εν κράτει, οι Διοικήσεις χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα πλάνα αναδιάρθρωσης για να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσουν τον κλάδο. Χτες η Διοίκηση της Εθνικής με τον ΛΕΠΕΤΕ, σήμερα η Διοίκηση της Πειραιώς με τις απολύσεις. Σε όλα αυτά η ΟΤΟΕ πρέπει να αντιδράσει άμεσα, να πάει ένα βήμα πιο πέρα από την έκδοση μιας Ανακοίνωσης ή από την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, που ορίστηκε για σήμερα Πέμπτη 21/12/17.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της τριμερούς (σ.σ.: η οποία διεξάγεται το μεσημέρι της Πέμπτης), για το οποίο δεν τολμούμε να σκεφτούμε ότι η στάση του Υπουργείου θα είναι άλλη από την υπεράσπιση της νομιμότητας και την έμπρακτη αποδοκιμασία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καλούμε την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επαναπαυθεί σε Συμβάσεις που δεν εφαρμόζονται, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με τη διοργάνωση μαζικής κλαδικής απεργίας στις 27 Δεκέμβρη, στη βάση της πρότασης των σωματείων που δραστηριοπούνται στο χώρο της τράπεζας Πειραιώς. Ήρθε η ώρα για ενότητα και αγώνα! »

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)