to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 20.09.2020

Κοινωνία

Τρεις νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τον «Ιανό» - Έρευνες για τον εντοπισμό μιας 43χρονης

Στους τρεις ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς την Κυριακή εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας


Στους τρεις ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς το πρωί της Κυριακής 20/9 εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας.

Ο άτυχος 62χρονος έμενε μόνος του στην περιοχή και από χθες είχε ξεκινήσει αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του.

Σήμερα το πρωί (Κυριακή 20/9), δυστυχώς, άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν τον άνδρα νεκρό μέσα στο σπίτι του, το οποίο καταπλακώθηκε κυριολεκτικά από δέντρα, λάσπη και φερτά υλικά από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ιανός» έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε μία ηλικιωμένη στα Φάρσαλα, 86 ετών, και έναν 63χρονο κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα.  Παράλληλα υπάρχει μία 40χρονη γυναίκα αγνοούμενη, η οποία παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ένας αγνοούμενος.

Συνεχίζει την πορεία του ο «Ιανός»

Δεν υπάρχουν ευτυχώς μέχρι στιγμής στην Κρήτη οι εικόνες καταστροφής που καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από το πέρασμα του Ιανού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνολικά σε έξι περιπτώσεις σε περιοχές του νησιού. Αναλυτικότερα, έγιναν τέσσερις απαντλήσεις υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε υπόγεια καταστημάτων και στο Ρέθυμνο σε δυο υπόγεια κατοικιών. Επίσης, στο Ρεθυμνο κόπηκαν δυο δέντρα, των οποίων χρειάστηκε η απομάκρυνση. Την ώρα της καταιγίδας που διήρκησε στο Ηράκλειο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δρόμοι ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ και πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τελικά προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, όπως των Χανίων, λόγω της έντασης του καιρικού φαινομένου. Επιπλέον, αρκετές περιοχές του νησιού βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, ζημιές κυρίως σε υποδομές της ακριτικής Γαύδου, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το πέρασμα του «Ιανού», από τα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σε σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, υπήρξαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ενώ στην περιοχή Σαρακίνικο λάσπες και νερά προκάλεσαν ζημιές σε μια επιχείρηση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, «παρά την ένταση της βροχής δεν κινδύνευσαν πολίτες. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Σαρακίνικο όπου και φούσκωσε το ρέμα, ενώ κατολισθήσεις υπάρχουν και σε σημεία του οδικού δικτύου. Ήδη, μηχανήματα του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».

Λόγω των ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο τουριστικού σκάφος από τη Γαύδο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην υπόλοιπη χώρα οι προσπάθειες των αντρών της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν τις τραγικές και καταστροφικές συνέπειες του μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Μετά από έρευνες η ΕΜΑΚ εντόπισε στον ποταμό Πάμισο, το ΙΧ αυτοκίνητο της αγνοούμενης 40χρονης γυναίκας,στο Μουζάκι Καρδίτσας

Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Η Κρήτη δεν έχει συμπεριληφθεί στο τελευταίο ενημερωτικό, καθώς παρ' ότι ήταν η τελευταία που δέχτηκε το χτύπημα της κακοκαιρίας και υπήρχαν κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο Ηράκλειο, η στάθμη των υδάτων όπου επενέβη η Πυροσβεστική ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Στη δίνη του «Ιανού» η Κρήτη

Αναφορικά με τους αγνοούμενους στην περίπτωση της αγνοούμενης οδηγού αναφέρεται πληθυντικός, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, ότι ενδεχομένως δεν ήταν μόνη.

Στην Καστανιά που υπήρχε η κλήση για ζευγάρι που υποχώρησε η στέγη του σπιτιού τους και τους καταπλάκωσε, υπάρχει η πληροφορία ότι την γυναίκα την απομάκρυναν οι συγχωριανοί της, ενώ αγνοείται η τύχη του 60χρονου άντρα. Μετά από τεράστιες προσπάθειες κατάφεραν τελικά οι πυροσβέστες να φτάσουν στο χωριό, εντόπισαν όντως το σπίτι που πλέον είναι χαλάσματα και βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες στο σημείο.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου βοσκού, στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Η καταστροφή που έχουν υποστεί οι πληγείσες περιοχές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, κτιριακές υποδομές και περιουσίες είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και αποκαρδιωτική και σίγουρα θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)