to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αγώνας επιβίωσης με ορατές τις κάλπες: Ξεκίνησαν τον προεκλογικό αγώνα οι βουλευτές της ΝΔ

«Ο Αντ. Σαμαράς έχοντας χάσει κάθε κύρος, που θα του επιτρέψει καθοριστικές παρεμβάσεις, παρακολουθεί αμήχανα τις διαμάχες υπουργών και στελεχών του στα τηλεπαράθυρα όπου διεξάγεται η μάχη της Β’ Αθήνας για τη ΝΔ!»


Το Μαξίμου παραπαίει. Εγκλωβισμένο στις μνημονιακές πολιτικές και εντολές των δανειστών αδυνατεί να επεξεργαστεί ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αδυνατεί να διαφοροποιηθεί και στο ελάχιστο έχοντας μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο υλοποίησης εντολών και σε απλό παρατηρητή των σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη –δεν μπορεί να παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο, προσπαθεί να επιζήσει. Εξαιρετικά δύσκολο, όμως, καθώς η αίσθηση της επερχόμενης ήττας  αποδιοργανώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο με πλήθος παραδείγματα.

Η μάχη της Β’ Αθηνών

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Αντ. Σαμαράς έχοντας χάσει κάθε κύρος, που θα του επιτρέψει καθοριστικές παρεμβάσεις, παρακολουθεί αμήχανα τις διαμάχες υπουργών και στελεχών του στα τηλεπαράθυρα όπου διεξάγεται η μάχη της Β’ Αθήνας για τη ΝΔ! Όλοι εναντίον όλων καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, η ΝΔ, ως δεύτερο κόμμα, θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές από τους 13 που εκλέχθηκαν στη Β’ Αθήνας τον Ιούνιο του 2012.

Ο Αργ. Ντινόπουλος ξεσπαθώνει κατά του Κυρ. Μητσοτάκη [«στην κόντρα Μητσοτάκη - Δούρου εγώ είμαι με την κ. Δούρου και αυτό που είπε ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», δήλωση που προσπάθησε να διορθώσει χαρακτηρίζοντάς την ειρωνική] καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, σε αντίθεση με αυτών του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν εργασιακή σχέση με δημόσιο και αυτοδιοίκηση. Σ. Βούλτεψη, Αδ. Γεωργιάδης, Γερ. Γιακουμάτος και Αν. Καραμανλή –«να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης»- έχουν ήδη μπει στο χορό των εκλογών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι: Γ. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, κ.ά.

Δύο προϋποθέσεις

Η μάχη της Β΄ Αθήνας, και σε άλλες περιοχές της χώρας τα ίδια συμβαίνουν, τροφοδοτήθηκε και από τα «άδεια χέρια» του Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ –σε «προχώρα και βλέπουμε» μεταφράζεται πολιτικά η στάση της καγκελαρίου. Η πλειοψηφία, ωστόσο, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ [και του ΠαΣοΚ, βέβαια] επιβεβαίωσαν τους φόβους τους ότι επίκεινται εκλογές –ακόμα και για ασήμαντη αφορμή- καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση με «άδεια χέρια» από την Α. Μέρκελ μπορεί να μην αντέξει πολιτικά. Και να καταρρεύσει ακόμα και πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Με ορατές, λοιπόν, τις κάλπες και με τον κίνδυνο για πρόσθετα μέτρα το 2015 [η τρόικα εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικό 12,6 δισ. έως το τέλος του 2016]  η Α. Μέρκελ δεν αρνήθηκε βοήθεια στον Αντ. Σαμαρά. Με δύο, όμως, βασικές προϋποθέσεις: η όποια βοήθεια θα αποφασιστεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress test των τραπεζών, που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, και η τρόικα θα έχει συντάξει την έκθεση αξιολόγησης. Έκθεση που εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων πάντα συνοδεύεται από έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους. [Οι τράπεζες για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ αλλά, πλέον, και άλλα 3 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο. Ένα «μαξιλαράκι» χάρισμα από το Μαξίμου προς τους τραπεζίτες με τη δικαιολογία ότι είχαν ζημιές από το PSI].

Επιμένει η τρόικα

Σε κάθε περίπτωση ο Αντ. Σαμαράς θα γνωρίζει «προς τα που βαδίζει», και τα όποια περιθώριά του, τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου –«η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το Νοέμβριο άλλα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία», σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έως τότε, και αυτό είναι το κρίσιμο, θα έχει διαφανεί η όποια συμφωνία με την Α. Μέρκελ. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή πλαισίου για τις απεργίες, ακόμα και για το lock out, ενώ υπάρχει κυβερνητική δέσμευση από τον έλεγχο του περασμένου Μαρτίου ότι θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015 –υπάρχει μόνιμο αίτημα της κυβέρνησης να μετατεθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό για μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τρόικα και κυβέρνηση, πρέπει να έχουν απολυθεί και άλλοι 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο 2014 –υπαλλήλους που αναζητεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τοπική αυτοδιοίκηση γι’ αυτό και η οξύτατη διαμάχη του με περιφερειάρχες και δημάρχους.

Θα μπορέσει ο Αντ. Σαμαράς να περάσει όλες αυτές τις «ρυθμίσεις» από τη Βουλή; Δύσκολο, αν όχι αδύνατον μια και βουλευτές της ΝΔ έχουν «παραγγείλει» ότι δεν το «αντέχουν», καθώς εκτιμούν ότι θα εξαφανιστούν πολιτικά αν υπογράψουν αυτές τις «ρυθμίσεις», ενώ και στελέχη του ΠαΣοΚ επιμένουν ότι «τέτοια μέτρα δεν ψηφίζουμε αν θέλουμε να υπάρχουμε ως ΠαΣοΚ μέχρι τις εκλογές».

Εκλογική χαλάρωση;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «διαπραγμάτευση» με την τρόικα, που ξεκινά την Τρίτη, αποτελεί εφιάλτη διαρκείας, σε δύο φάσεις μάλιστα. Η πρώτη ξεκινά την Τρίτη και θα διακοπεί στις 8 Οκτωβρίου, λόγω της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ [θα συμμετάσχει και ο Γκ. Χαρδούβελης] και της Συνόδου Κορυφής στις 13 Οκτωβρίου με την έναρξη της δεύτερης φάσης να προσδιορίζεται το Νοέμβριο –σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση θα τραβήξει σε μάκρος, αντίθετα με την επιθυμία της κυβέρνησης να είναι σύντομη. 

Στο πρώτο μέρος θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός που, σύμφωνα με το προσχέδιο, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους από 2,3% έως 2,5% του ΑΕΠ, μικρότερο από το στόχο του 3% για τον οποίο είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Η μείωση αποσκοπεί στη χαλάρωση των φόρων καθώς το 2015, όποτε και αν στηθούν κάλπες, θεωρείται εκλογική χρονιά. 

Στο οκτάμηνο του 2014, πάντως, υπήρξε δραματική αύξηση της φορολογίας κατά 25,3% μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και νομικών προσώπων. Το Μαξίμου, παράλληλα, έχει δεσμευθεί, με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, πως το όποιο κόστος των δικαστικών αποφάσεων θα καλυφθεί με «ισοδύναμα» μέτρα!

Η τρόικα θέλει να «ρυθμίσει» όλα τα ανοιχτά μέτωπα από τα οποία θα καθοριστεί και το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά –η σχετική φημολογία ότι μεταφέρονται για το 2015 ασφαλιστικό και εργασιακά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Από την κάλυψη, μάλιστα, του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και 2016 θα εξαρτηθεί και το σόου «φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα».

Φεύγει ή μένει το ΔΝΤ;

Η τρόικα υποστηρίζει πως υπάρχει κενό 11 – 12,5 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2015 και μέχρι το τέλος του 2016, εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ -με βάση τη συμφωνία, οι δόσεις του ΔΝΤ για το 2015 και 2016 είναι 12,5 δισ. ευρώ. Αν, όμως, αποχωρήσει το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα με την τρόικα, διευρύνεται στα 25 με 26 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν είναι τόσο υψηλό και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας από τις αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΡ, Τζέρι Ράις, «δεν υπάρχει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για πρόωρη ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ ο επικεφαλής του ESM [Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης], Κλ. Ρέγκλινγκ, επεσήμανε [Ημερησία, 19.09.14] ότι δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει οικονομικά αν δεν λάβει αυτές τις εκταμιεύσεις. Ως το τέλος του χρόνου, πάντως, η Ελλάδα θα εισπράξει 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την τελευταία δόση του EFSF, ύψους 1,8 δισ. και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Όσον αφορά τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι η τρόικα τελειώνει και μαζί και οι έλεγχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ήδη υπάρχουν μηχανισμοί εποπτείας που χρησιμοποιούνται σε Ιρλανδία και Πορτογαλία [εξαμηνιαίοι έλεγχοι] καθώς από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπεται ότι μέχρι να ξεπληρωθεί το 75% των δανείων παραμένει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Θ. Μιχόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)