to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 11.12.2018

Διεθνή

Αγώνας δρόμου από τη Μέι με στόχο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit

Στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό "μηχανισμό ασφαλείας" (backstop) μετά την χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit - Πριν από τις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η ψηφοφορία.


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε απόψε ότι βρίσκεται "μόλις στην αρχή" των συζητήσεών της με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις ότι το "δίχτυ ασφαλείας" στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, την οποία ανέβαλε χθες, είπε: "Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών".

Η Μέι απέφυγε δύο φορές να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της από το ίδιο της το κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Η τελευταία τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Πηγές που παρέστησαν στη συνάντηση αυτή, και τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η καγκελάριος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.

Σύγχυση επικράτησε σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, μετά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Sky News ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της.

Με ανάρτησή της στο Twitter, επικαλούμενη τις "πηγές της στο ERG", η πολιτική συντάκτρια του δικτύου Μπεθ Ρίγκπι ανέφερε ότι "ορισμένοι βουλευτές" των Συντηρητικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης της Μέι από την ηγεσία. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει 48 Συντηρητικοί βουλευτές να καταθέσουν επιστολές στον πρόεδρο της λεγόμενης Επιτροπής 1922, τον Γκρέιαμ Μπρέιντι. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν την καταψηφίσουν οι 158 από τους 315 βουλευτές του κόμματος.

Το ERG (European Research Group) είναι μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών Βρετανών βουλευτών.

Ωστόσο, η εφημερίδα Sun διέψευσε τις πληροφορίες της Ρίγκπι, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. "Οι φίλοι του Γκρέιαμ Μπρέιντι λένε ότι δεν έχει ακόμη στην κατοχή του 48 επιστολές", έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης Τομ Νιούτον Νταν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μέι απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Κοινή επιστολή για πρόταση μομφής

Ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούν να συνταχθεί μαζί τους και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας, υπογράφουν από κοινού οι επικεφαλής τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που διανύει η χώρα αυτή τη στιγμή αποτελεί συνταγματική και εθνική κρίση. 

Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, και των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας. Σε αυτήν υποστηρίζουν ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, δεν αφήνει άλλη επιλογή στους ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης από την πρόταση μομφής. Εκφράζουν μάλιστα την πρόθεσή τους, να καταθέσουν την πρόταση στο Κοινοβούλιο με την ελπίδα να συνταχθεί μαζί τους και ο επικεφαλής των Εργατικών. 

Χθες, το κόμμα των Εργατικών εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν θα είναι περισσότερο πιθανό να είναι επιτυχής, δηλαδή όταν η Τ. Μέι θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο με μία αναθεωρημένη συμφωνία.

Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει στο θέμα του Brexit, αλλά πώς;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι σήμερα με θέμα το Brexit, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.

"Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο", έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ένα μηνύμα στο Twitter.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και τον καγκελάριο της Αυστρίας αύριο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει "εγγυήσεις" από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε στους δημοσιογράφους ότι αργότερα σήμερα η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αναφερόμενος στη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την χαρακτήρισε "θετική" και πρόσθεσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Συνάντηση Μέι-Γιούνκερ

Συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε η Τερέζα Μέι σήμερα στις 18:00, ώρα Ελλάδος. O Γιούνκερ πάντως διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, απλά για διευκριινήσεις πάνω στα συμφωνηθέντα.

Η Μέι επισκέφθηκε σήμερα την Ολλανδία και τη Γερμανία προτού κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες

«Μερικές φορές δεν τους καταλαβαίνω πια. Ξοδέψαμε τόσο χρόνο, τόση ενέργεια και δημιουργικότητα προκειμένου να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο ούτε στο Βερολίνο ούτε στις Βρυξέλλες επιθυμούμε. Κανένας δεν θέλει να φύγει η Βρετανία», δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας, καθώς επετεύχθη με δυσκολία. «Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο σημείο θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι ουσιαστικό και δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι οι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης δεν βρίσκονται στο Βερολίνο, αλλά στις Βρυξέλλες.

Για «απελπισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης» έκανε λόγο ο πρώην Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την έκτακτη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ που ζήτησε η βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Η Άντρεα Λίντσομ, η επικεφαλής της κάτω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει προϊστορία με συμφωνίες της τελευταίας στιγμής.

"Η ΕΕ είναι πάντα σε θέση να διαπραγματεύεται την τελευταία δυνατή στιγμή", δήλωσε η Λίντσομ στο ραδιόφωνο του BBC.

"Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία τον ερχόμενο Μάρτιο, πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στο μηδέν για να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει την δημοκρατική εκείνη ικανότητα την οποία απαιτεί", πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά το Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

«Ανευθυνότητα»

«Το μέγεθος της πολιτικής ανευθυνότητας στη Μεγάλη Βρετανία είναι τρομακτικό. Το Brexit δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα ζήτημα πολιτικής απόφασης ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Άχιμ Ποστ και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit.

«Οι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη έχουν σε ένα τέτοιο θέμα την αξίωση να τεθούν σε προτεραιότητα τα συμφέροντά τους και όχι να γίνονται αψιμαχίες τακτικής και πολιτικοί ψευτοηρωισμοί. Η διαπραγματευθείσα συμφωνία για το Brexit είναι γενικά δίκαιη και λογική. Η συμφωνία εξόδου προσφέρει την ευκαιρία μιας συντεταγμένης εξόδου χωρίς χάος. Και ασφαλώς είναι σωστό να παραμείνουμε σε συνομιλίες με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης αποκλείεται. Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν πολιτικές εκπτώσεις για πολιτικό χάος», τόνισε ο κ. Ποστ.

Για «απελευθερωτική κίνηση απελπισίας» εκ μέρους της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έκανε λόγο ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της να συναντηθεί με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ προκειμένου να διεκδικήσει βελτιώσεις στην συμφωνία για το Brexit. «Πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ πρέπει να πει και θα πει ότι δεν θα υπάρξουν πλέον παραχωρήσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς πριν από λίγο στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εσωτερική διαμάχη μεταξύ των «ριζοσπαστικών Τόρις», η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο στο Λονδίνο. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που θέλουν να ανατρέψουν την κυρία Μέι και δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια επιρροή πάνω σε αυτούς», πρόσθεσε.

«Ανεπαρκής η οικονομική ανάλυση της κυβέρνησης για το Brexit»

Στο μεταξύ, ένα ακόμη πλήγμα φαίνεται να δέχεται η κυβέρνηση της Μέι, καθώς σήμερα το πρωί η Δημοσιονομική Επιτροπή του Κοινοβουλίου εξέδωσε έκθεση, στην οποία ασκεί κριτική στην οικονομική ανάλυση που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Brexit, τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η ανάλυση είναι ανεπαρκής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit, ενώ χρησιμοποιεί ως πρότυπο το σχέδιο Τσέκερς και όχι το πραγματικό σχέδιο για μία μακροχρόνια εμπορική συμφωνία, όπως ορίζεται στην πολιτική διακήρυξη.

«Το σενάριο του επίσημου εγγράφου, που είναι παρόμοιο με την πρόταση Τσέκερς, αντιπροσωπεύει την πιο αισιόδοξη και γενναιόδωρη ανάγνωση της πολιτικής διακήρυξης, παρά ένα περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο για ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα. Συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει το κοινοβούλιο στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία του για την συμφωνία αποχώρησης…», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Δημοσιονομική Επιτροπή την οικονομική ανάλυση για τις επιλογές που θα έχει το κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας για την τελική συμφωνία. Παρ' όλα αυτά δεν περιλαμβάνονταν σε αυτή αναλύσεις για το backstop, για τα δημοσιονομικά, για τα οφέλη και τις απώλειες κατά εργασιακούς τομείς κ.α.

Στις 21 Ιανουαρίο η συμφωνία στο Κοινοβούλιο

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει και θα ψηφίσει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είτε υπάρχει συμφωνία για το Brexit είτε όχι ώστε να την εγκρίνει, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ρόμπιν Γουόκερ που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Ο Γουόκερ έδωσε αυτήν την απάντηση σε κατεπείγουσα ερώτηση που υπέβαλε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος σχολίασε ότι υπάρχει σύγχυση για το αν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα μπορούσε να προσπεράσει το κοινοβούλιο και να προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν το επιθυμεί.

"Είναι η σαφής πρόθεσή μας να εξετάσει η Βουλή αυτή το ζήτημα πριν από την 21η Ιανουαρίου και να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για τη συμφωνία", είπε ο υφυπουργός.

"Στην απίθανη και μη επιθυμητή περίπτωση που μέχρι την 21η Ιανουαρίου δεν παρουσιαστεί μια συμφωνία ενώπιον του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα φροντίσει να γίνει μια συζήτηση όπως ορίζεται από τον νόμο".

Η Μέι αναμένεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (στις 18.00 ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα σήμερα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Brexit Μάρτιν Κάλαναν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει από την ΕΕ "επιπρόσθετες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις" ώστε να εξασφαλίσει ότι η χώρα της δεν θα βρεθεί μόνιμα "παγιδευμένη" στο "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα της Ιρλανδίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)