to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 03.03.2018

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Αγωγή στον πρόεδρο των εργαζομένων κατέθεσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού στο φόντο της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Την συνεχιζόμενη από το Δήμαρχο Θερμαϊκού προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου του Συλλόγου καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού αναφέροντας ότι αυτή τη φορά ο δήμαρχος “υπερέβη τα εσκαμμένα” καταθέτοντας αγωγή κατά του προέδρου του συλλόγου για τις δηλώσεις του σε ενημερωτική εκπομπή κατά την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης στις 16 Οκτωβρίου 2017 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας


Γράφει στο «Κόκκινο» η Σταυρούλα Πουλημένη:

Οι κινητοποιήσεις που είχαν προκηρυχθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν γίνει με σκοπό να ακυρωθεί η νέα προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, να αναθέσει σε ιδιώτη, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία τις υπηρεσίες αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων Δήμου Θερμαϊκού για εικοσιτέσσερις  μήνες.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην καταγγελία του, αφού ο δήμαρχος την 1η Νοεμβρίου 2017, “δεν κατάφερε να τον περάσει ενώπιον των συνεργατών του από λαϊκό δικαστήριο, απέστειλε στις 6 Νοεμβρίου στον Πρόεδρο εξώδικη πρόσκληση, για να προβεί σε τρείς μέρες, σε ανάκληση των δηλώσεων-ισχυρισμών από το ίδιο βήμα που τις εξέφρασε”.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην μεθόδευση για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη και στράφηκε εναντίον του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού καταθέτοντας εξώδικο εναντίον του επειδή δεν ανακάλεσε όπως του ζήτησε δήλωσή του σε μέσο μαζικής ενημέρωσης στην Θεσσαλονίκη. 

Στο πλευρό του προέδρου είχε ταχθεί σύσσωμη η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού στις 21 Νοεμβρίου 2017, την οποία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι,  ο Δήμαρχος προσπάθησε με διαδικαστικές προφάσεις να εμποδίσει να πραγματοποιηθεί, και αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει τις ενέργειες του Δημάρχου κατά του Προέδρου όπως π.χ. “εξώδικο, έωλες και εσκεμμένα διαστρεβλωμένες προσπάθειες επίρριψης ευθυνών για θέματα που καμμιά σχέση δεν είχαν με το επίμαχο θέμα”.

Όπως εξηγεί ο σύλλογος των εργαζομένων “προφανώς επειδή επιλέχθηκε να μην απαντηθεί το εξώδικο με εξώδικο, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση, ο Δήμαρχος το εξέλαβε ως αδυναμία και προέβη στην πρωτοφανή, πρωτόγνωρη ενέργεια κατάθεσης αγωγής”.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο Πέτρος Πετρίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού χαρακτήρισε και από την πλευρά του “πρωτοφανές το γεγονός η δημοτική αρχή να στρέφεται κατά των εργαζομένων όταν διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και όταν προσπαθούν να προστατέψουν τα χρήματα των δημοτών από την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη”. 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη ο ανάδοχος αναλαμβάνει το έργο για δύο χρόνια για το 2 εκατ. ευρώ. “Εμείς τότε είχαμε δηλώσει ότι η δημοτική αρχή δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, δηλαδή δεν αγόρασε καινούριο εξοπλισμό, δεν συντήρησε τον υπάρχοντα εξοπλισμό και δεν έκανε τη πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού προσωπικού που εισηγούνταν η υπηρεσία καθαριότητας. Ουσιαστικά μεθόδευσε με αυτόν τον τρόπο την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη” εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ  ως προς τη νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της καθαριότητας σε ιδιώτη. Αυτήν την στιγμή η διαδικασία του διαγωνισμού βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου. Παράλληλα η  ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της διαδικασίας.  

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια και ενημερώνουν το Δήμαρχο Θερμαϊκού ότι “ο Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του Δήμου, δεν τρομοκρατούνται, δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς και προσπάθειες εκφοβισμού και ενωμένοι σαν μια γροθιά δεν θα υποστείλουν τη σημαία της υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου, της προστασίας των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και της προστασίας των χρημάτων  των δημοτών και των δικών τους”.

Δηλώνουν, επιπλέον, ότι “η πολιτική των διώξεων, της στοχευμένης προσωπικής επίθεσης στον Πρόεδρο των εργαζομένων (κρούσμα επαναλαμβανόμενο) και της προσπάθειας εκφοβισμού και περιστολής της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα περάσει”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)