to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 29.03.2023

Πολιτική

Αγωγή κατά του ΑΠΕ από τον διευθυντή της «Εστίας» Μ. Κοττάκη

«Δημοσίευμα εφημερίδας των Αθηνών» χαρακτηρίστηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων οι αποκαλύψεις στην Κύπρο για Μητσοτάκη, Τουρκία και αγωγούς αερίου - Σοβαρές οι αποκαλύψεις του δημοσιεύματος για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με την παρούσα κυβέρνηση


Σοβαρότατο θέμα φίμωσης των ΜΜΕ και αλλοίωσης της ειδησεογραφίας από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έθεσε μιλώντας στο Kontra ο διευθυντής της Εστίας Μανώλης Κοττάκης, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αγωγές.

Αφορμή ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της 25ης Μαρτίου, με βάση τις αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του Κύπριου μεγαλοεκδότη/καναλάρχη Κωστή Χατζηκωστή, όπου περιγράφονται διάλογοι μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη κάθε άλλο παρά κολακευτικοί για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να επιχείρησε να προωθήσει τις «ιδέες» των ΗΠΑ για φρένο στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες και την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία, προκαλώντας την οργή του τότε Κύπριου προέδρου.

«Το Σάββατο που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, το πρωτοσέλιδο εξαφανίστηκε σχεδόν από όλα τα "πρωινάδικα"», είπε ο κ. Κοττάκης, ο οποίος μάλιστα θύμισε ότι ήδη το προηγούμενο διάστημα «η εφημερίδα έχει κάνει προσφυγή στο ΕΣΡ και εναντίον του ΣΚΑΪ γιατί δεν διαβάζει, κάθε ημέρα, τόσο την Εστία όσο και τη Δημοκρατία».

«Πώς κάλυψε την ιστορία το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων; Ενώ ο κ. Αναστασιάδης απαντά στον κ. Χατζηκωστή, το ΑΠΕ λέει "Κύπρος: Απάντηση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας των Αθηνών"», σημείωσε ο κ. Κοττάκης. Και ταυτόχρονα με την υποβάθμιση του θέματος «μέχρι την ώρα που έφυγα δεν είχε αναρτηθεί η απάντηση του κ. Χατζηκωστή».

«Έχω εξουσιοδότηση από τον εκδότη μου να σας πω τα εξής: Εάν δεν αναρτήσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο διευθυντής του κ. Περδικάρης και την απάντηση του κ. Χατζηκωστή, εμείς επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας ... θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εξώδικα, μηνύσεις, αγωγές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με Εστία και Δημοκρατία. Το επίσημο Δίκτυο ενημέρωσης της χώρας να προσπαθεί να δημιουργήσει ζήτημα με τις εφημερίδες μας» όπως ξεκαθάρισε.

Ο κ. Κοττάκης εξάλλου καυτηρίασε και την αφωνία του Μαξίμου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις. «Αν ειπωθεί κάτι εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι δυνατόν να απαντά ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Οι αναταράξεις ξεκίνησαν με τη δημοσίευση όσων περιέχονται στο βιβλίο του Κύπριου εκδότη/καναλάρχη Κωστή Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα» στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει στον τότε πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή των γεωτρήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της. Αφενός προκειμένου να εξευμενιστεί ο Ερντογάν και να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αφετέρου για να κατασκευαστεί αγωγός αερίου «για απ’ ευθείας σύνδεση Ανατολικής Μεσογείου-Τουρκίας, με παράκαμψη της Κύπρου» όπως είχε γράψει η Εστία που έφερε την υπόθεση στο φως με κεντρικό της θέμα.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του κ. Αναστασιάση, περιέχει σπουδαίες αποκαλύψεις, μερικές ἀπό τίς οποίες αφοροῦν τις σχέσεις του Κυπρίου Προέδρου μέ τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους διαλόγους που είχε με τον κ. Χατζηκωστή ὁ τότε Κύπριος Πρόεδρος βάλλει ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι σε δύο περιπτώσεις θέλησε να υπονομεύσει ευθέως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αντιθέτως επαινεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον  Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προωθούσε την ιδέα της διακοπής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξευμενιστοῦν οι Τούρκοι, και ότι τασσόταν υπέρ της κατασκευής αγωγού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Κύπρο! Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος, σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Χατζηκωστή και το δημοσίευμα της Εστίας να θυσιάσει τα συμφέροντα της Κυπρου, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να επανεκκινήσει ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη σ. 338 της αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου, ο κ. Χατζηκωστής μεταφέρει συνομιλία του με τον κ. Αναστασιάδη, όπου ο τελευταίος φέρεται να δηλώνει ότι η Κυπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και να αποκαλύπτει ότι ο Κ. Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν διατεθειμενος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου χάριν της επανεναρξης του διαλόγου. 

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να δηλώνει τα εξής: «Έχω άριστη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια. Ο πρῶτος, παρόλο πού έχει δυνατότητες, ἀκόμη δεν έχει αποκτήσει την πείρα του Τσίπρα στο δεύτερο μισό της θητείας του. Ο Τσίπρας στο τελευταίο διάστημα τύγχανε του απόλυτου σεβασμού και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους. Ο Δένδιας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και σοβαρός από τον Κοτζιά…»

Με στοιχεία από Αυγή και Εστία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)