to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 09.01.2014

πηγή: ixotisartas.gr

Κοινωνία

Άγνωστοι έριξαν κρεολίνη στο ΕΠΑΛ Άρτας

Στο νοσοκομείο τρεις καθηγήτριες από έντονη αδιαθεσία - κλειστό το σχολείο


Πανικόβλητοι έβγαιναν άρον- άρον καθηγητές και μαθητές χθες στις 9 παρά 15 περίπου το πρωί βήχοντας από το χώρο του ΕΠΑΛ Άρτας, μην αντέχοντας την οσμή που κατέκλυσε το χώρο από χημική ουσία που αδιάλυτη έριξαν στις εισόδους του σχολείου άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες.

Η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική και από την διεύθυνση του σχολείου κλήθηκε στο 199 η πυροσβεστική. Ωστόσο όταν το όχημα έφτασε στο χώρο του σχολείου οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με κάτι συνηθισμένο και ειδοποίησαν τον προϊστάμενο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Άρτας Θωμά Ρίζο. Εκείνος, αν μη τι άλλο, σπεύδοντας επί τόπου αντιλήφθηκε από την έντονη δυσοσμία που επικρατούσε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε και διέταξε την άμεση εκκένωση του κτηρίου καθότι μέχρι εκείνη την ώρα οι μαθητές εξακολουθούσαν να βρίσκονται στις αίθουσες.

Το υγρής μορφής σκεύασμα όπως αποφάνθηκαν χημικοί και γεωπόνοι φαίνεται πως κάποιοι έριξαν εντελώς αδιάλυτο (είχε καφέ χρώμα) στις εισόδους του σχολείου, όταν ακόμη ήταν κλειστό και σε κάποιες περιπτώσεις πέρασε κάτω από την πόρτα στο εσωτερικό.  Η έναρξη λειτουργίας έγινε κανονικά αλλά σταδιακά η χημική ουσία- που οι ειδικοί αποφαίνονται ότι πρόκειται για «κρεολίνη»- και κυρίως όταν η θερμοκρασία ανέβηκε τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά από τη λειτουργία του καλοριφέρ, άρχισε να εξατμίζεται και να κατακλύζει την ατμόσφαιρα δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες, έντονη δυσοσμία, βήχα σε ορισμένους, πονοκέφαλο, ξηρότητα στόματος, ζάλη.

Όλοι κλήθηκαν να βγουν στο προαύλιο και ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως από τον κ. Ρίζο ενημερώθηκε άμεσα και η Περιφερειακή Ενότητα, απ’ όπου το χώρο επισκέφθηκε άμεσα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο η πυροσβεστική δεν έκανε καμία παρέμβαση καθώς αυτή θα είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή θα εξάπλωνε ακόμη περισσότερο τη χημική ουσία και αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ανεπιθύμητο. Άλλωστε το συγκεκριμένο διάλυμα καθόσον περνούσε η ώρα και στην προσπάθεια των καθαριστήρων του σχολείου, που είχαν προσπαθήσει να το σφουγγαρίσουν νωρίτερα, κατέκλυζε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα και από χθες ο Δήμος Αρταίων έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να το απομακρύνει σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, δηλαδή με καλό πλύσιμο και παράλληλα εξαερισμό του κτηρίου.

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δόθηκαν οδηγίες ώστε αν κάποιος αισθανθεί παράξενα συμπτώματα να απευθυνθεί στο νοσοκομείο, ενώ όπως εξήγησε η προϊστάμενη κ. Αφροδίτη Κοντοδήμα, με την οποία επικοινωνήσαμε χθες το μεσημέρι, ο καθαρισμός θα πρέπει να άφθονο νερό για να διαλυθεί όσο περισσότερο γίνεται και με μέτρα προστασίας για τα συνεργεία του Δήμου που ανέλαβαν αυτό το έργο, δηλαδή γάντια και μάσκες. Επίσης η ίδια ανέφερε πως καλόν είναι οι καθαρίστριες του σχολείου που το πρωί το σφουγγάρισαν να πετάξουν τα εργαλεία καθαρισμού που χρησιμοποίησαν για να μην υπάρχει περίπτωση ίχνη του σκευάσματος να εξαπλωθούν πάλι στο χώρο ή να μείνουν π.χ. στη σφουγγαρίστρα και να γίνει πρόσμιξη με άλλη χημική ουσία καθαριστικού που θα έχει επιπτώσεις.

Στο νοσοκομείο τρεις καθηγήτριες

Στο μεταξύ τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου από νωρίς το πρωί ένιωσαν πολύ άσχημα και χθες μέχρι αργά το μεσημέρι βρίσκονταν στο νοσοκομείο Άρτας. Εκεί τις επισκέφθηκε ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και όπως εξήγησε το πρωί οι τρεις γυναίκες εκπαιδευτικοί είχαν εγκαταλείψει το σχολείο πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, καθώς ένιωσαν έντονη αδιαθεσία. «Επρόκειτο για τις καθηγήτριες των κάτω αιθουσών που ήταν πιο κοντά στο χημικό διάλυμα», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το μεσημέρι ήταν πολύ καλύτερα και ίσως να έπαιρναν εξιτήριο.

Νέα ήθη, νέα έθιμα… που για την Άρτα μπορεί να παρέμεναν άγνωστα μέχρι σήμερα όμως το σκηνικό έχει επαναληφθεί πριν από περίπου ένα μήνα σε ΕΠΑΛ της Αμφιλοχίας προκαλώντας την ίδια κατάσταση και κρατώντας την εκεί σχολική μονάδα κλειστή για τρεις ημέρες.

Κλειστό και για τα εσπερινά

Σύμφωνα με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας και τον διευθυντή της Κώστα Δημητρίου, το σχολείο επρόκειτο να παραμείνει κλειστό τόσο χθες το απόγευμα χωρίς να λειτουργήσουν ούτε το Εσπερινό ΕΠΑΛ, ούτε ασφαλώς τα εσπερινά Γυμνάσιο και Λύκειο Άρτας, προκειμένου να γίνει πολύ καλός καθαρισμός του χώρου για την απομάκρυνση της ουσίας που ονομάζεται κρεολίνη.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι μόλις ειδοποιήθηκε έσπευσε στο χώρο και εκείνη την μόλις είχε γίνει η εκκένωση  του κτηρίου και κλήθηκαν στο χώρο όλες οι αρμόδιες αρχές να παρέμβουν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των ειδικών απαιτείται πολύ καλός καθαρισμός και για το λόγο αυτό ούτε σήμερα θα μπουν μαθητές και καθηγητές στο χώρο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις απομάκρυνσης της ουσίας και της οσμής.

Ενόσω σήμερα ο κ. Δημητρίου θα βρίσκεται σε προγραμματισμένες επισκέψεις στα σχολεία της ορεινής περιοχής και συγκεκριμένα σε Βουργαρέλι και Άνω Καλεντίνη δήλωσε ότι θα παρακολουθείται το θέμα για να αποφασιστεί πότε θα λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσιακοί της Άρτας βρέθηκαν πρώτοι φορά αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση.

Και με το πλυστικό του Δήμου

Ο αντιδήμαρχος Αρταίων Φώτης Γεωργίου έχοντας την ευθύνη των σχολικών επιτροπών, τόνισε ότι οι χημικοί αλλά κυρίως οι γεωπόνοι αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο σκεύασμα, καθώς έχει ισχυρή απολυμαντική δράση και χρησιμοποιούνταν για απολυμάνσεις χώρων κτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έχουν κληθεί οι καθαρίστριες του Δήμου που από χθες το πρωί καθάριζαν το χώρο του σχολείου και μάλιστα με το πλυστικό πιεστικό μηχάνημα, ώστε να μπορέσει να απομακρυνθεί κάθε ίχνος του διαλύματος.

Στο μεταξύ η Αστυνομία της Άρτας έχει ενημερωθεί για το θέμα και όπως ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δημητρίου ανέφερε θα διεξαχθεί έρευνα για τον εντοπισμό του ή των δραστών αυτής της ενέργειας. Ήδη χθες νωρίς το μεσημέρι ο διευθυντής του σχολείου βρίσκονταν στην αστυνομία Άρτας όπου είχε κληθεί από τις αρχές για να παρέχει ενημέρωση για τα γεγονότα.

Τι είναι η κρεολίνη;

Είναι μίγμα διάφορων οργανικών ενώσεων.

Είναι υγρό χρώματος κόκκινου μέχρι καφέ, έχει ερεθιστική γεύση και χαρακτηριστική οσμή. Παρασκευάζεται αν θερμανθεί πολλή ώρα ο σάπωνας της ρητίνης με ανάλογη ποσότητα κρεζόλης, η οποία παρασκευάστηκε από την απόσταξη του κατραμιού του ορυκτού άνθρακα. Η κρεολίνη διαλύεται κυρίως στην αλκοόλη, στο χλωροφόρμιο και σε άλλους οργανικούς διαλύτες, ενώ στο νερό διαλύεται λίγο.

Η κρεολίνη έχει αντισηπτικές ιδιότητες, γι` αυτό και παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν για την απολύμανση κτιρίων, χώρων και πραγμάτων. Η αντισηπτική της ενέργεια οφείλεται κυρίως στις τρεις ισομερείς κρεζόλες που περιέχει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)