to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 19.01.2020

Πολιτική

Άγνωστη η τοποθεσία της νέας κλειστής δομής στη Λέσβο - Μόρια: Ούτε απέξω δεν τόλμησε να περάσει ο υπουργός

Στις γνωστές γενικολογίες περί «περιορισμού των ροών» αρκέστηκε ο Ν. Μηταράκης κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο - Τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που κατά τ' άλλα καλεί σε κινητοποιήσεις, σε αντιδραστικό πλαίσιο, την Τετάρτη 22/1 - Γαλάζιο μονόλογο καταγγέλλει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Μόρια ο υπουργός.


Ο υπουργός συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Μαζί τους και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. «Οι βουλευτές του νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, «άρα η συνάντηση του υπουργού έγινε με τον εξής... έναν, κυβερνητικό βουλευτή».

Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και οι επιστροφές στην Τουρκία ή στη χώρα καταγωγής των μεταναστών όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Λέσβο, δύο μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως όμως σημείωσε, βασική προϋπόθεση για να πετύχουν τα παραπάνω είναι η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Πάντως όσον αφορά τη Λέσβο, η θέση δημιουργίας της νέας δομής δεν έγινε γνωστή.

Με αγκαλιές Μουτζούρη η υποδοχή Μηταράκη στη Λέσβο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έτυχε θερμής υποδοχής με αγκαλιές από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, διαβάζουμε στο avgi.gr:

Σχολιάστηκε δε σαν «Απτάλικος Μουτζουρη -Μηταρακη στην Προκυμαία... - Σήμερα αγκαλιές αύριο... αγωνες!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης πρωτοστατεί σε κινητοποίησεις για το προσφυγικό μεταναστευτικό, ενώ για αύριο έχει καλέσει τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων σε σύσκεψη ώστε να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

«Ξεκινάμε επιστροφές και νέα κλειστά κέντρα»

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μηταράκης είπε: «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης [...]. Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία. Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτακη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020».

«Περιορισμό των ροών» υποσχέθηκε ο υπουργός (!) στους νησιώτες που αντιδρούν

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ερχόμενη Τετάρτη με γενική απεργία στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης είπε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Ούτε απέξω: «Δεν χρειάζεται να πάμε στη Μόρια, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή»

Ο κ. Μηταράκης δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας όπως είχε προγραμματιστεί καθώς, όπως είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».

Για τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ούτε από τον περιφερειάρχη ούτε από τους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αρκέστηκε να πει ότι «είχαμε μία χρήσιμη συνάντηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις». Ούτε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχε στη σύσκεψη δεν έκανε δηλώσεις.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Μπουρνούς: Προφανής η αλλεργία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη

Για συνάντηση-κοροϊδία κάνει λόγο ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος και αναδεικνύει το υποκριτικό της ανακοίνωσης του υπουργείου, το οποίο πασχίζει να σχηματίσει μια εικόνα πλουραλιστικού διαλόγου για το ζήτημα, με τους τοπικούς φορείς και πολιτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρει πως στο επίσημο δελτίο τύπου του νέου υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου «καλούνται τα ΜΜΕ της Λέσβου να παραστούν σήμερα σε συνάντηση του νέου Υπουργού, κ.Μηταράκη, "με Βουλευτές του Νομού". Μόνο που οι Βουλευτές του Νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση. Άρα η συνάντηση του Υπουργού θα γίνει με τον εξής...έναν, κυβερνητικό Βουλευτή. Προφανής η αλλεργία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)