to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αγνοείται 3χρονο προσφυγάκι μετά το pushback στη Χίο

Νέα στοιχεία από την Aegean Boat Report για την άφιξη των προσφύγων που «εξαφανίστηκαν» στη Χίο στις 4 Ιουλίου ● Πρόκειται για ένα νήπιο που χωρίστηκε βίαια από τη μητέρα του και για έναν ενήλικα που φαίνεται πως έμεινε με το παιδί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται ● Η οργάνωση ενημερώθηκε από τη μητέρα που είχε επαναπροωθηθεί πίσω στην Τουρκία.


(Μετανάστες στην Τουρκία, έπειτα από την επαναπροώθησή τους από τη Χίο)

Όπως γράφει ο Γιώργος Παγούδης στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Στο θέμα των «αγνοούμενων» προσφύγων από το περιστατικό άφιξης στην ακτή της Βοκαριάς Νενήτων στη Χίο στις 4 Ιουλίου επανέρχεται η οργάνωση Aegean Boat Report, δίνοντας νέα στοιχεία για την εξαφάνιση άλλων δύο προσφύγων, πέραν των δέκα που επαναπροωθήθηκαν. Πρόκειται για ένα τρίχρονο αγόρι που χωρίστηκε βίαια από τη μητέρα του και ενός ενήλικα που φαίνεται πως έμεινε μαζί του, αλλά μέχρι σήμερα είναι εξαφανισμένος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας πρόσφυγα που εντόπισε η «Eφ.Συν.» μαζί με άλλες που περιφέρονταν στο χωριό, 21 άτομα έφτασαν με βάρκα στα Νένητα στις 4 Ιουλίου το πρωί. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια μωρομάνα. Παρά την αρχική άρνηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας ότι συνέβη κάτι τέτοιο, οι μαρτυρίες των ντόπιων και η δημοσιογραφική έρευνα έδειξαν το αντίθετο. Πράγματι, μέχρι το βράδυ εκείνης της ημέρας εννέα άτομα οδηγήθηκαν σταδιακά στη δομή καραντίνας ενώ αγνοούνταν η τύχη των υπόλοιπων.

Την επόμενη μέρα, η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε επιχείρηση διάσωσης δέκα ατόμων σε ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος ανοιχτά του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφία. Τι τους συνέβη;

Σύμφωνα με τη μαρτυρία 15χρονου πρόσφυγα στην Aegean Boat Report: «Ημασταν δεμένοι με χειροπέδες με πλαστικές λωρίδες και μας έβαλαν σε ένα λευκό λεωφορείο. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ θυμωμένοι, μας έδειξαν όπλα και φώναζαν. Φοβόμουν πολύ». Η οργάνωση σημειώνει ότι έχει μαρτυρίες από τους περισσότερους της ομάδας.

Ανάμεσά τους και η μητέρα με το νεογέννητο παιδί, η φωτογραφία των οποίων είχε κυκλοφορήσει από τις πρώτες στιγμές της άφιξης.

«Η γυναίκα με το νεογέννητο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άλλη ομάδα (σ.σ. που είχε κρυφτεί) στον λόφο. Η αστυνομία της είπε ότι θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί στο στρατόπεδο καραντίνας, κάτι που φυσικά δεν ήταν αλήθεια. Η αστυνομία δεν είχε καμία πρόθεση να τους οδηγήσει σε οποιοδήποτε στρατόπεδο, αλλά κατευθείαν πίσω στη θάλασσα» σημειώνει το δημοσίευμα. Τα 10 άτομα κρατήθηκαν στο νησί μέχρι το απόγευμα και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν, χωρίς μάλιστα να φορούν σωσίβια.

«Μας πήγαν σε ένα μέρος όπου υπήρχε μια μικρή εκκλησία, έμοιαζε με στρατιωτική βάση», περιγράφει ένας άντρας. «Μας κράτησαν κλειδωμένους όλη την ημέρα και το απόγευμα μας πήγαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής».

Περιέγραψε το σκάφος, ως γκρι και λευκό, με ελληνική σημαία και τα διακριτικά ΛΣ-607 γραμμένο στο πλάι. Πρόκειται για περιπολικό που επιχειρεί στη Χίο. Αναφορά γίνεται και σε ένα μαύρο ταχύπλοο από αυτά που πρόσφατα προμηθεύτηκε το Λιμενικό Σώμα.

Οσο για το τρίχρονο που φέρεται να εξαφανίστηκε: «Η Aegean Boat Report ενημερώθηκε για το φερόμενο εξαφανισμένο τρίχρονο παιδί την επόμενη μέρα, από τη μητέρα του που είχε επαναπροωθηθεί πίσω στην Τουρκία. Προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανακαλύψει τι συνέβη στο άλλο παιδί της». Δεν διευκρινίζεται αν η μητέρα είναι αυτή με το νεογέννητο ή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποια άλλη, αφού στη βάρκα που βρήκαν οι Τούρκοι υπήρχαν τέσσερα ανήλικα παιδιά.

«Από αυτήν την άφιξη, δύο άτομα φαίνεται να μην υπολογίζονται: το αγόρι τριών ετών και ένας ενήλικας. Ελπίζουμε και υποθέτουμε ότι το αγόρι φροντίζεται από αυτόν τον ενήλικα, αλλά δεν το γνωρίζουμε. Ενημερώσαμε αμέσως την Υπατη Αρμοστεία για το φερόμενο εξαφανισμένο παιδί και τους δώσαμε τα στοιχεία επικοινωνίας της μητέρας στην Τουρκία» αναφέρει η οργάνωση, καταλογίζοντας απροθυμία στις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν το παιδί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)