to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 06.10.2013

Κοινωνία

Άγιος Παντελεήμονας: Το "λίκνο" της Χρυσής Αυγής

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κατσάκος


Το 2004 η πρωτεύουσα πλέει σε πελάγη εθνικού ενθουσιασμού και επιχειρεί να καλλωπιστεί εν όψει της υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλοδαποί εργάτες αποσύρονται από τα ολυμπιακά εργοτάξια, «ενοχλητικά» παιδιά εξαφανίζονται από τα φανάρια, αδέσποτα ζώα «χάνονται» από τους δρόμους και ακούγονται οι πρώτες φωνές για την ύπαρξη επικίνδυνων «γκέτο» στην καρδιά της Αθήνας.

Τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το γκέτο του Αγίου Παντελεήμονα και μια πληθυσμιακή μερίδα που ζει εκεί, επικίνδυνη και παρασιτική, εχθρευόμενη την κανονικότητα των κατοίκων. Αρχικώς, σποραδικά ρεπορτάζ θα κάνουν λόγο για υπερβολική συγκέντρωση μεταναστών, οι οποίοι γίνονται τουλάχιστον ενοχλητικοί. Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή συντελείται και άλλη μία εμφανής αλλαγή. Τα βράδια όλο και πιο συχνά ακούγονται ήχοι πυροβολισμών, διαπληκτισμοί από άγνωστες ομάδες και αναφορές μικροκλοπών σε ιδιώτες και μικρομάγαζα. Στις οθόνες των τηλεοράσεων παρελαύνουν τα ποσοστά αύξησης της εγκληματικότητας στον Άγ. Παντελεήμονα, υποδεικνύοντας κιόλας την οδό Αχαρνών ως το πιο επιβαρυμένο σημείο. Η αυθαίρετη νοηματοδότηση δεν αργεί να γίνει: οι μετανάστες προκαλούν την ηθική έκπτωση της τοπικής κοινωνίας και συντηρούν το οργανωμένο έγκλημα. Η πρώτη γνωριμία τηλεόρασης και φασιστών έχει πραγματοποιηθεί με την επικοινωνιακή κατοχύρωση του ρόλου «αγανακτισμένος κάτοικος».

Οι επιτροπές κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, οι πρώτοι «πυρήνες» της Χ.Α.

Σύντομα συγκροτούνται οι πρώτες «επιτροπές κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα» που επιχειρούν την ιδεολογική και εδαφική κατάληψη της περιοχής, πάντα με την ανοχή του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Τα πογκρόμ με επίκεντρο την πλατεία Αττικής θα λειτουργήσουν και ως άμεση διαφήμιση για τη μελλοντική προσέλκυση νέων οπαδών της θεωρίας «να ξεβρομίσει ο τόπος».

Τα βράδια, ομάδες νεαρών, παρακινούμενες από ναζιστικές ιδεοληψίες, αναλαμβάνουν, μέσα στο σκοτάδι, να φέρουν εις πέρας τις εντολές των ανώτερων στελεχών με σκοπό να ξυλοφορτώνουν όποιον μετανάστη συναντούν στο πέρασμά τους. Μια στρατολόγηση ναζιστικού τύπου παίρνει σάρκα και οστά, υποβοηθούμενη από την ανοχή των αστυνομικών που παραμένουν σε ρόλο θεατή. Η πλατεία Αττικής θα μετατραπεί σε ενέδρα για όποιον μετανάστη περνάει μέσα από αυτήν και από τους γύρω δρόμους. Συγχρόνως όσοι μετανάστες διαθέτουν κάποιο μικρομάγαζο θα οριστούν ως στόχος, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα τις υλικές καταστροφές των χώρων όπου στεγάζονται τα μαγαζιά τους και φυσικά τον σωματικό κίνδυνο από τις ναζιστικού τύπου εφόδους που συνήθως καταλήγουν σε πλιάτσικο προϊόντων.

Τα ΜΜΕ γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη σε ειδήσεις όπως «Εισβολή χρυσαυγιτών σε ψιλικατζίδικο στον Άγιο Παντελεήμονα», όπου ομάδα δέκα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής εισβάλλει σε κατάστημα και αρχίζει να αρπάζει τα εμπορεύματα του καταστήματος και να τα μοιράζει σε διερχόμενους. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι πακιστανικής καταγωγής. Την ίδια ώρα, χρυσαυγίτες «κομπάρσοι» από την «επιτροπή κατοίκων» εμφανίζονται στα κανάλια διαμαρτυρόμενοι για το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όπως αναφέρουν. Περιγράφουν τους μετανάστες ως ζώα, απολίτιστους και αγροίκους, τονίζουν την ανάγκη για την εκδίωξή τους, ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν κοινωνική απειλή αφού δεν πληρούν τα υγειονομικά κριτήρια, αξιολογούμενοι ως υπάνθρωποι.

Ο φασισμός, από τον δρόμο περνά στο σαλόνι του τηλεθεατή και ενδυναμωμένος διαχέεται πάλι στον δρόμο. Η κυριαρχία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα θα έχει εγκαθιδρυθεί έως τον Μάιο του 2009. Ο πυρήνας της οργανώνεται σε άμεση σχέση με την «επιτροπή κατοίκων» και μεθοδεύει την ένταση στην περιοχή, την οποία τροφοδοτεί τακτικά με περιστατικά. Στις 19 Ιανουαρίου 2009, χρυσαυγίτες, ΜΑΤ και αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος υποστηρίζουν την «επιτροπή κατοίκων» και όλοι μαζί κλειδώνουν την παιδική χαρά στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Στο πλευρό τους και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ι. Μαρκογιαννάκης, που νομιμοποιεί και επισημοποιεί με την παρουσία του την «επιτροπή κατοίκων» του Δ. Πιπίκιου και της Θ. Σκορδέλη, που περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι κραυγάζοντας περί απουσίας του κράτους και ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής θυμάται πως «τότε, οι αστυνομικοί του Α.Τ., κατόπιν απαίτησης χρυσαυγιτών, συνέλαβαν τον Πέτρο Τασούλα επειδή μπήκε με το παιδί του στην παιδική χαρά. Δεν το επέτρεπαν σε κανέναν».

Πίσω από τις «επιτροπές κατοίκων» κρύβονται τα συμφέροντα της «μικρής» ακόμη Χρυσής Αυγής, που στελεχώνεται ταχύτατα και ευελπιστεί στην εξαργύρωση της δράσης της με αυξημένα ποσοστά κοινωνικού ερείσματος και ψήφων στις δημοτικές εκλογές του 2010. Βασικός καθοδηγητής των επιτροπών κατοίκων ο άγνωστος ακόμα Ηλίας Παναγιώταρος, που πρωταγωνιστεί στην επίθεση με γιαούρτια κατά της Ελένης Πορτάλιου και του Αλέκου Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το «real estate», η εγκληματικότητα και οι κερδοσκόποι

H γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα «φιλοξενεί» σε πολλά μικρά σπίτια, κυρίως υπόγεια, ομάδες μεταναστών που ζουν κάτω υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η μίσθωση στέγης γίνεται με το «κεφάλι» και οι ιδιοκτήτες τροφοδοτούνται από ένα καλοστημένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, από τα σύνορα μέχρι τα μητροπολιτικά στενά. Έρευνα της Property LTD για τα «γκέτο» της Αθήνας αποκαλύπτει πως «η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ρίχνει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδες. Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ακόμη ότι σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου η αύξηση της εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατεβάζει την τιμή μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες».

Η περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα τεχνηέντως γνωρίζει την υποβάθμιση, τα ακίνητα χάνουν την αξία τους και εξαγοράζονται από μεσάζοντες σε εξευτελιστική τιμή με σκοπό τη μελλοντική πώληση, όταν θα υπάρξει, ξανά σκόπιμα, άνοδος των αξιών, βάσει της πολυπόθητης ανάπλασης που προανήγγειλε ο Δήμος Αθηναίων. Τα πάμπολλα ακατοίκητα νεοκλασικά θα μοσχοπωληθούν πάλι σε αυτούς που θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, με νέα εικόνα και γόητρο, την εικόνα της γειτονιάς με μαγαζιά και διασκέδαση. Έως τότε, όμως, τα διαμερίσματα φέρνουν ζεστό και «μαύρο» χρήμα από τους αλλοδαπούς ενοικιαστές. Χαρακτηριστική η περίπτωση γωνιακής πολυκατοικίας στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα όπου κάθε διαμέρισμα ενοικιάζεται αντί 650 ευρώ από τον Έλληνα ιδιοκτήτη! Η πολυκατοικία έχει τέσσερις ορόφους. Σε κάθε όροφο αναλογεί ένα τεσσάρι και περίπου 20 ένοικοι αφγανικής καταγωγής.

Στημένα ρεπορτάζ, μεταγραφές από τη Νίκαια και στέκια

Η απεργία πείνας τον 300 μεταναστών της Υπατίας τον Φεβρουάριο του 2011 και η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη ενάμιση μήνα μετά ανάγουν το μεταναστευτικό σε πλατφόρμα σύγκρουσης πάνω στην οποία σπεύδει να εγκατασταθεί το ακροδεξιό μόρφωμα. Οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» καταλαμβάνουν θεσμική θέση στα ΜΜΕ και οι χρυσαυγίτες «πρόσκοποι» προβάλλονται συστηματικά, πλέον, από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου που αναλαμβάνει τον εξωραϊσμό της εικόνας των παιδιών με τις μαύρες μπλούζες. Για λόγους ψηφοθηρίας υποδύονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων τους ευγενικούς προστάτες γιαγιάδων οι οποίες απειλούνται από αλλοδαπούς κατά τη διαδικασία ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ και γίνονται θέμα στις ειδήσεις.

Ο πυρήνας της Χ.Α. οργανώνεται σε άμεση σχέση με την επιτροπή κατοίκων και μεθοδεύει την ένταση στην περιοχή, την οποία τροφοδοτεί τακτικά με περιστατικά. Την ίδια περίοδο η οργάνωση έρχεται σε καθημερινή επαφή και ενισχύει τη σχέση της με τους αστυνομικούς του τμήματος μέσω προσωπικοτήτων που αναπτύσσουν δραστηριότητα πλησίον του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Δύο καφενεία δίπλα στο Α.Τ., ένα κατάστημα με είδη δώρων και ένα καφενείο στην πλατεία αποτελούν τα στέκια των χρυσαυγιτών του Αγίου Παντελεήμονα και τα άτυπα ορμητήρια των «ταγμάτων εφόδου», που ενισχύονται συστηματικά πλέον με μεταγραφές ακόμα και από τον σκληρό πυρήνα της Νίκαιας. Ο «πυρήνας» αποκτά και το δικό του στέκι στην οδό Αλκιβιάδου -απέναντι από την πλατεία- όπου τον Αύγουστο του 2009 ο Χρήστος Ρήγας, υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, ανοίγει το μπαρ «Πύλες».

Η πρόσφατη αποκάλυψη του ρόλου του πρώην διοικητή του Τμήματος ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τη σχέση «στοργής» και συνεργασίας μεταξύ Χ.Α. και αστυνομίας στον Άγιο Παντελέημονα. «Τα παιδιά της Χ.Α. καθαρίζουν για πάρτη σας» είναι η φράση που ψιθυρίζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος σε κατοίκους της περιοχής, τους οποίους προτρέπουν να πάρουν ένα τηλέφωνο εάν έχουν πρόβλημα με ξένους στη γειτονιά. «Όποιος έχει γνωριμίες με μέλη της Χρυσής Αυγής, τους φωνάζει για να βοηθήσουν», λέει κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι λιγοστοί δημοσιογράφοι που επιχειρούν να καταγράψουν τη δράση της Χ.Α. στην περιοχή δέχονται ανώνυμες απειλές, φωτορεπόρτερ ξυλοκοπούνται, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήγε το 2010 να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στο τοπικό Α.Τ. για τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι μετανάστες προπηλακίστηκε από μέλη ρατσιστικών ομάδων μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Κατεβασμένα ρολά

Στα χρυσαυγίτικα στέκια του Άγιου Παντελεήμονα τα ρολά είναι κατεβασμένα. Οι πάλαι ποτέ «κουμανταδόροι» της πλατείας αποφεύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις κρατώντας στάση αναμονής. Οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις της ηγεσίας του κόμματος έχει προκαλέσει αμηχανία στον σκληρό πυρήνα της γειτονιάς. Ο φόβος όμως εξακολουθεί να κατοικεί στον Άγιο Παντελεήμονα, με τους μετανάστες να παραμένουν επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Οι χρυσαυγίτες μπορεί να ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στον Άγιο Παντελεήμονα, ο «Ξένιος Ζευς», όμως, εξακολουθεί να περιπολεί εκεί.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε ακόμα: Όταν τα κανάλια παρουσίαζαν τους χρυσαυγίτες ως φιλήσυχους κατοίκους - Το φαινόμενο "Άγιος Παντελεήμονας" φτιάχτηκε στις οθόνες σας // Μαθήματα από την εξάρθρωση μιας ναζιστικής μαφίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)