to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 24.05.2022

Πολιτική

Αγαθοπούλου-Γκαρά-Τζούφη: Τουρισμός και ποιότητα υπηρεσιών δεν συνάδει με συνθήκες γαλέρας των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες εργαζόμενες στο πεδίο του τουρισμού και οι τρεις Βουλεύτριες επεσήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία, εντούτοις η ύπαρξη της γυάλινης οροφής, των άνισων αμοιβών, τα εξαντλητικά ωράρια λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.


Με παρέμβασή τους στην Επιτροπή Ισότητας, στην διάρκεια της σημερινής συζήτησης με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός»,  οι Βουλεύτριες της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ε. Αγαθοπούλου, Ν.Γκαρά και Μ. Τζούφη, ανέδειξαν τις εξοντωτικές συνθήκες των εργαζομένων, κυρίως των γυναικών,  στην τουριστική βιομηχανία, τις συνθήκες γαλέρας, (εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, αδήλωτη εργασία, χαμηλοί μισθοί, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, άθλιες συνθήκες διαμονής και σίτισης, όταν και εάν προσφέρονται), οι οποίες σύμφωνα και με δημοσιεύματα οδηγούν στην μεγάλη παραίτηση των εργαζομένων από τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο που και το σημερινό πρωτοσέλιδο της  Αυγής, έχει ως θέμα του τον εργασιακό μεσαίωνα  στον τουρισμό.


Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες εργαζόμενες στο πεδίο του τουρισμού και οι τρεις Βουλεύτριες επεσήμαναν ότι, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν  πλειοψηφία, εντούτοις η ύπαρξη της γυάλινης οροφής, των άνισων αμοιβών, τα εξαντλητικά ωράρια  λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την σταδιακή μείωση των γυναικών στον κλάδο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και της ενασχόλησης με τις φροντίδες της οικογένειας, αλλά και λόγω των άθλιων συνθηκών και της εργοδοτικής ασυδοσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση τέθηκε, μάλιστα, το ερώτημα για το αθέατο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στον τουριστικό κλάδο, τα ποσοστά της οποίας είναι πολύ υψηλά με βάση ερευνητικά δεδομένα και της υποχρέωσης της πολιτείας για αυστηρότερους και εντατικούς  ελέγχους, για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με επιπλέον προσωπικό και επιβολή αυστηρών προστίμων για να αποφεύγονται τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των γυναικών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού- τουρισμού.


Συγκεκριμένα,  η Ε. Αγαθοπούλου, τόνισε στην ομιλία της ότι δεν είναι μόνο οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά  αλλά και οι ευρύτερες συνθήκες ζωής, φτώχεια, ακρίβεια, κρίση, που απαγορεύουν την εργαζόμενη μητέρα, μονογονέα, άνεργη και εν γένει την πλειοψηφία των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο τουριστικό προϊόν, να έχουν τη δυνατότητα έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Ζήτησε από την πλευρά της  αφενός την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και την στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες οδηγούνται σε μαρασμό και αφετέρου την ενίσχυση  εκείνων των περιοχών, που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά, λιγότερο προνομιούχες  παρά τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουν.


Από την πλευρά της η Ν. Γκαρά, πέραν των παραπάνω κοινών διαπιστώσεων, κατέθεσε μια σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν ιδιαίτερα στη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών και νέων στον κλάδο του τουρισμού, μεταξύ των οποίων προτείνονται, η κατοχύρωση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία, αμοιβές, μέτρα για την ελάφρυνση των εργαζόμενων μητέρων και την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μονογονείς.


Τέλος,  η Μ. Τζούφη αναφερόμενη στην πρόσφατη καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) για τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως η  καταπάτηση των κλαδικών συμβάσεων θεώρησε σοβαρή έλλειψη τη μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαδικασίες της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Επεσήμανε δε την απαξίωση της Τουριστικής Εκπαίδευσης από την κυβερνητική πολιτική αφού οι σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν κατά κύριο λόγο με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς  με αποτέλεσμα σχολές με πολύ μεγάλη παράδοση να έχουν μηδενικό προσωπικό. Η κ. Τζούφη ως τ. υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - μετά την ενοποίηση των Τεχνολογικών Ανωτάτων Ιδρυμάτων με τα πανεπιστήμια - να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στην κατεύθυνση των Τουριστικών Σπουδών ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά το τουριστικό προφίλ και προϊόν της χώρας μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)