to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:56 | 25.01.2019

Κοινωνία

Αγάπη

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Για να υπάρχει η αγάπη χρειάζονται δυο άνθρωποι.  Όταν αγαπάς πραγματικά, δεν περιμένεις κανένα αντάλλαγμα, γιατί το ίδιο το συναίσθημα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ούτε καν ανταμοιβή. Η αγάπη γίνεται ο αέρας που αναπνέεις, ένας από τους σοβαρότερους λόγους να συνεχίσεις την ύπαρξή σου. Είμαι φανατικά άθεος. Αταλάντευτα. Αλλά μπορώ, χωρίς τύψεις, να συμφωνήσω με τον Απόστολο Παύλο:

«Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει».

Η κόρη μου η Ισαβέλλα είναι πλέον δώδεκα μηνών, έκλεισε τον πρώτο χρόνο της. Συζητάω με γονείς στην ηλικία της και βλέπω μια αγωνία για το μέλλον. Θα κρατηθεί, όταν το παιδί μεγαλώσει, ένα επίπεδο επικοινωνίας, θα υπάρχει αγάπη;

Δεν το γνωρίζω. Αλλά, σκέφτομαι ότι η σχέση μου με την κόρη μου είναι σαν μια οποιαδήποτε σχέση αγάπης. Οικοδομείται καθημερινά, μεταβάλλεται στη ροή του χρόνου. Η αγάπη αυξάνει όσο οι δεσμοί πυκνώνουν. Όσο η προσμονή της συνάντησης είναι αμοιβαία. Όσο τα βλέμματα διασταυρώνονται και συνομιλούν μ’ έναν απόκρυφο κώδικα. Όσο η γλώσσα του σώματος υπερκαλύπτει τις λέξεις και τα νοήματα. Αγάπη, τίποτα άλλο.

Σαν μια οποιαδήποτε σχέση, όπως τελικά με όλα τα πράγματα, μπορεί να έχει και αυτή ημερομηνία λήξης. Η κόρη μου σίγουρα όταν μεγαλώσει, όταν ο καθαυτό άνθρωπος γίνει συνειδητά δι’ εαυτό, δεν θα μπορεί να θυμηθεί το οτιδήποτε από τη σημερινή μας σχέση. Μπορεί, όταν πετάξει από την πατρική εστία, η φιγούρα του πατέρα να γίνει απόμακρη και ξεθωριασμένη. Αλλά και τι με αυτό; Δεν συμβαίνει και με τις άλλες μας σχέσεις; Όταν παύουν να είναι αμοιβαίες, όταν ο χρόνος τις ξεπερνά, τι μένει; Ένα υπόλοιπο καθαρής αγάπης, κάτι από αυτό που μας κάνει ανθρώπους με συνείδηση, σαν τον αέρα που αναπνέουμε, σαν ένα νόημα που υπερκαλύπτει τις ελλείψεις μας, τον εγωισμό μας, την απουσία σκοπιμότητας της ίδιας της ζωής.

Μη γελαστείς. Μην πεις ότι η αγάπη ήταν ένα όνειρο. Πως απατήθηκε η λογική σου. Σα θαρραλέος, όπως ταιριάζει σε κάποιον που αξιώθηκε να γνωρίσει την αγάπη, απόλαυσε την αγάπη που μένει και δεν εκπίπτει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)