to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αγανάκτησαν οι νοικοκύρηδες

Στο Μαξίμου φαίνεται ότι πια έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματική ζωή και τα προβλήματα


H απεργία, την Τρίτη, στην εστίαση είχε πρωτοφανή επιτυχία. Γνωστά στέκια, δρόμοι και πλατείες, νέκρωσαν, θυμίζοντας τις πιο σκληρές μέρες του λοκντάουν, με τα ρολά κατεβασμένα και τις καρέκλες στιβαγμένες χωρίς πελάτες και προσωπικό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η συμμετοχή ήταν καθολική και ξεπέρασε το 90%. Υποχρεώθηκαν να το παραδεχθούν και τα μέσα ενημέρωσης της λίστας Πέτσα, που όμως κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να περάσει στα ψιλά. Έδωσαν έμφαση μόνο στο θέμα των ελέγχων στις εισόδους για τα πιστοποιητικά και παρέκαμψαν όλα τα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα, διότι αυτό βολεύει την κυβερνητική προπαγάνδα που «κυνηγάει» αντεμβολιαστές. Ασφαλώς και είναι σημαντικό ποιοι θα μπαίνουν στα καταστήματα εστίασης αλλά δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να αντικαταστήσουν τις κρατικές αρχές για να ελέγξουν την πελατεία τους, η οποία έτσι κι αλλιώς περιορίζεται από τις κυβερνητικές παλινωδίες. Αντιδρούν γιατί στα ήδη μειωμένα έσοδά τους πρέπει να προσθέσουν ένα ακόμη κόστος, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα και άλλες ποινές.

Η φωνή τους ήταν ηχηρή και απελπισμένη, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο, κάτι όμως που δεν βλέπει η κυβέρνηση. Το φέρετρο που είχαν συμβολικά στην κινητοποίησή τους οι Θεσσαλονικείς αποτυπώνει πραγματικά τις αγωνίες των ανθρώπων της εστίασης. Η άσχημη οικονομική κατάσταση ήταν η αιτία που τους έβγαλε στον δρόμο των διεκδικήσεων. Τους εξόργισαν οι ανακολουθίες και η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Βλέπουν ότι η πελατεία τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% και η κυβέρνηση, αντί να σκύψει στα προβλήματά τους, άφησε τον Άδωνι Γεωργιάδη να τους χλευάζει και να τους προκαλεί δηλώνοντας ότι εάν δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, να τις κλείσουν.

Στο Μαξίμου φαίνεται ότι πια έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματική ζωή και τα προβλήματα. Ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα τα βλέπουν μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του φανατικού νεοφιλελεύθερου που νοιάζεται μόνο για τη μεγάλη επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντά τους. Όσο κι αν προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με διάφορα άλλα θέματα, η αλήθεια δεν κρύβεται και την βλέπουν όλοι σε κάθε γειτονιά. Επιχειρήσεις που στήθηκαν με πολύ κόπο, το μέλλον τους αμφισβητείται. Πολύ δύσκολα και πολύ λίγες θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τη μείωση των εσόδων και την κατακόρυφη άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Όσοι προσπαθήσουν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρουν να διασωθούν.

Η κατηγορία αυτών των επαγγελματιών είναι η ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην ελληνική κοινωνία. Και οι νοικοκύρηδες, που επένδυσαν στη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί και τους στηρίζει μόνο στα λόγια. Κατάλαβαν πια ότι οι κυβερνώντες τους καταδικάζουν και τους αφήνουν αβοήθητους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους μέσα στην πανδημία.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)