to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 15.07.2020

Διεθνή

Άγαλμα διαδηλώτριας του Black Lives Matter στη θέση του δουλεμπόρου Κόλστον (βίντεο)

Το γλυπτό της γυναίκας, η οποία φωτογραφήθηκε πάνω στο βάθρο με σηκωμένη τη γροθιά μετά την αποκαθήλωση του ανδριάντα 17ου αιώνα από διαδηλωτές του Black Lives Matter τον περασμένο μήνα, φιλοτεχνήθηκε από τον Μαρκ Κουίν


Το άγαλμα του μεγαλοδουλεμπόρου Εντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ αντικαταστάθηκε σήμερα από με ένα γλυπτό της Τζεν Ριντ, διαδηλώτριας του κινήματος Black Lives Matter.

Το γλυπτό της γυναίκας, η οποία φωτογραφήθηκε πάνω στο βάθρο με σηκωμένη τη γροθιά μετά την αποκαθήλωση του ανδριάντα 17ου αιώνα από διαδηλωτές του Black Lives Matter τον περασμένο μήνα, φιλοτεχνήθηκε από τον Μαρκ Κουίν.

Ο καλλιτέχνης, με μια ομάδα 10 ατόμων δούλεψε γρήγορα για την εγκατάσταση του αγάλματος, πριν φτάσουν οι αξιωματούχοι, και συνεργάστηκε κρυφά με την Ριντ τις τελευταίες εβδομάδες επιφυλάσσοντας το πρωί έκπληξη στις αρχές.

«Είναι απίστευτο να το βλέπεις», είπε η κόρη της Τζεν, Λέιλα Ρίντ, φτάνοντας  στο σημείο. «Είναι σουρεαλιστικό» πρόσθεσε και εξέφρασε την περηφάνια της για το γεγονός ότι η μητέρα της αντιπροσωπεύει το κίνημα.

Η Ριντ, στυλίστρια στο επάγγελμα, είχε δώσει το «παρών» στην κινητοποίηση με τον σύζυγό της, ο οποίος συμμετέχει σε μία από τις ομάδες που καλούσαν στην εντυπωσιακή διαμαρτυρία για το «ξήλωμα» του προηγούμενου αγάλματος.

BLM protester Jen Reid stands in front of a statue of her, installed at the site previously occupied by slave trader Edward Colston in Bristol.

«Η Τζεν δημιούργησε το γλυπτό όταν ύψωσε τη γροθιά της»

«Η Τζεν δημιούργησε το γλυπτό όταν στάθηκε πάνω στο βάση και ύψωσε το χέρι της στον αέρα» είπε ο γλύπτης που θεωρεί καθήκον των γνωστών λευκών καλλιτεχνών να ενισχύουν τις φωνές άλλων ανθρώπων. «Πάντα ένιωθα ως μέρος της δουλειάς μου να φέρνω τον κόσμο στην τέχνη και την τέχνη στον κόσμο», δήλωσε ο Κουίν, ο οποίος στο παρελθόν είχε δημιουργήσει έργα εμπνευσμένα από τις ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Μαρκ Ντουγκάν το 2011 από αστυνομικούς.

Ο καλλιτέχνης συμφωνεί με την διαδηλώτρια που χαρακτήρισε ως «μία καταπληκτική πράξη ποιητικής δικαιοσύνης» την απομάκρυνση του αγάλματος του Κόλστον. «Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να το σταματήσει θα ήταν κάποιο είδος επίσημης παρέμβασης, αλλά δεν συνέβη», πρόσθεσε για να επισημάνει πως πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να μετακινηθεί. 

Μία γυναίκα που έκανε ποδήλατο σταμάτησε και κοίταξε το νέο γλυπτό. «Δεν ήξερα ότι το αντικατέστησαν. Είναι απολύτως όμορφο. Καλύτερα να βγάλω μια φωτογραφία πριν το κατεβάσουν» είπε, όπως και άλλοι περαστικοί, αναφορικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει άδεια γιατί την ανέγερσή του.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)