to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 12.10.2013

Διεθνή

Αφρική: Η πιο φτωχή ήπειρος έχει 55 δισεκατομμυριούχους

Ανάμεσά τους είκοσι Νιγηριανοί, εννέα Νοτιοαφρικανοί, οκτώ Αιγύπτιοι, ενώ υπάρχουν και τρεις γυναίκες - Χλιδή και πλούτος στη Μαύρη Ηπειρο


Η Μαύρη Ηπειρος είναι φτωχή για τους πολλούς και αναξιοπαθούντες, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο πηγή προσωπικού πλουτισμού για τους λίγους και προκλητικά βυθισμένους στη χλιδή. Αφρικανοί επιχειρηματίες, συχνά διευκολυνόμενοι από ένα καθεστώς γενικευμένης διαφθοράς και λεηλασίας φυσικών πόρων, υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στις παραδοσιακές δυνάμεις των μεγάλων διεθνών μπίζνες: την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.


Το οικονομικό περιοδικό «Venture» δημοσίευσε πρόσφατα λίστα με τους 55 δισεκατομμυριούχους της Αφρικής. Οι 20 είναι Νιγηριανοί, οι εννέα Νοτιοαφρικανοί και οι οκτώ Αιγύπτιοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και τρεις γυναίκες. Το περιοδικό υπολόγισε πως το άθροισμα των προσωπικών περιουσιών των 55 είναι 105 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η δημοσίευση της λίστας θα φέρει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα του οικονομικού χάσματος ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους στη Μαύρη Ηπειρο, ειδικά από τη στιγμή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Τράπεζας, πάνω από 414 εκατομμύρια Αφρικανοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, συχνά απειλητικής για την ίδια τη ζωή τους.


Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ήπειρο (και 43ος σε όλη την υφήλιο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes») είναι ο Αλίκο Ντανγκότε από τη Νιγηρία, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμπόριο ζάχαρης και αλεύρων, τυποποίηση τροφίμων, διεθνείς μεταφορές και κατασκευές μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων είναι μερικές από τις δραστηριότητές του. Ο 56χρονος Ντανγκότε είναι ιδιοκτήτης της ομώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε αφρικάνικες χώρες όπως οι Τόγκο, Γκάνα, Καμερούν, Ζάμπια και Νότια Αφρική.


Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει και ο λευκός Νοτιοαφρικανός Αλαν Γκρέι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Αφρική, με προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτός ο  επιχειρηματίας, που αποφεύγει την προβολή και την έκθεση στα ΜΜΕ όπως ο διάβολος το λιβάνι, ελέγχει δύο επενδυτικές εταιρείες που διαχειρίζονται από κοινού πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ» σημειώνει το «Venture».


Ψηλά στη λίστα είναι και ο Νοτιοαφρικανός Νέιθαν Κιρς, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων και κατέχει προσωπική περιουσία της τάξεως των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο 80χρονος επιχειρηματίας, που δηλώνει ως μόνιμο τόπο διαμονής του το Λονδίνο, έχει χτίσει και του ανήκει η μισή... Σουαζιλάνδη, που λέει ο λόγος, αφού στην κατοχή του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κινηματογραφικά multiplex και πολυτελή εστιατόρια.


Εξέχουσες θέσεις στον κατάλογο κατέχουν και δύο γυναίκες: η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, είναι στα 40 της χρόνια μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχειρηματίας. Επειτα από σπουδές στη μηχανολογία και στην ηλεκτρονική στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου, η πολύγλωσση Ντος Σάντος μπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων το 1997 ανοίγοντας στην πρωτεύουσα της χώρας Λουάντα ένα πολυτελές εστιατόριο, ονόματι Miami Beach.


Κατόπιν, έγινε η κύρια μέτοχος της ZON Multimedia, της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης, της οποίας κατέχει το 29% του κεφαλαίου, ενώ η Ντος Σάντος κατέχει επίσης το 20% των μετοχών της πορτογαλικής τράπεζας BPI, μιας από τις σημαντικότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες της χώρας. Στην Αγκόλα, η 40χρονη επιχειρηματίας κατέχει το 25% της τράπεζας BIC, καθώς και το 25% της Unitel, μιας από τις δύο εταιρείες τηλεφωνίας της χώρας. Ολες αυτές οι δραστηριότητες ανεβάζουν την περιουσία της στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν πρέπει να παραλείψουμε τη Φολορούνσο Αλακίτζα που με περιουσία 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η πλουσιότερη γυναίκα στην Αφρική. Η νιγηριανή μεγιστάνας των πετρελαίων, που πήρε πρόσφατα τον «τίτλο» της πλουσιότερης μαύρης γυναίκας στον κόσμο μέσα από τα χέρια της αμερικανίδας παρουσιάστριας Οπρα Γουίνφρι, είναι και σχεδιάστρια μόδας με έντονη φιλανθρωπική δράση. Η 62χρονη σπούδασε σχέδιο μόδας στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1970, και όταν επέστρεψε στη Νιγηρία τα ρούχα της έγιναν ανάρπαστα στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας.


Ομως το 1993 έκανε την κίνηση που της άλλαξε τη ζωή: έκανε αίτηση για άδεια αναζήτησης πετρελαίου σε μια προκαθορισμένη περιοχή της χώρας. Το καθεστώς τής διέθεσε μια τεράστια έκταση 617 χιλιάδων στρεμμάτων για να αναζητήσει τον μαύρο χρυσό, οπότε μερικά χρόνια μετά διαπιστώθηκε ότι η γη κρύβει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.  


Η Αλακίτζα επένδυσε πρόσφατα 80 εκατομμύρια ευρώ για ένα μεγαλοπρεπές ακίνητο στο Λονδίνο ενώ εκτός από πανάκριβα σπίτια και επαύλεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχει στην κατοχή της και ένα ιδιωτικό τζετ. Το φιλανθρωπικό της ίδρυμα Rose Of Sharon συνδράμει ορφανά, χήρες και φτωχές οικογένειες στη Νιγηρία.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Οκτωβρίου 2013

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)