to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 20.05.2020

Πολιτική

Με γελοιοποίηση των θεσμών ολοκληρώθηκε η μεθόδευση κατά Παπαγγελόπουλου

Με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων έγινε δεκτή η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ να επεκταθεί το διερευνητικό πεδίο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας πρωτοφανείς σκηνές απείρου... θεσμικού κάλλους διαδραματίστηκαν καθώς η εφορευτική επιτροπή παρουσία του προέδρου της Βουλής επέλεξε να ανοίξει την κάλπη μετά από λάθος βουλευτή της ΝΔ


Με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων έγινε δεκτή η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ να επεκταθεί το διερευνητικό πεδίο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κατά την εξέλιξη της διαδικαδίας πρωτοφανείς σκηνές απείρου... θεσμικού κάλλους διαδραματίστηκαν καθώς η εφορευτική επιτροπή παρουσία του προέδρου της Βουλής επέλεξε να ανοίξει την κάλπη μετά από λάθος βουλευτή της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα

Στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)

2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)

3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)

4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),

5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),

6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),

7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.

Για «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του» μίλησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και σημείωσε ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεσή του στην «προανακριτική», ή και αν χρειαστεί και στο ειδικό δικαστήριο. «Στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε επίσης, ενώ υποστήριξε πως έγιναν «παράνομες και αντισυνταγματικές, ηθικά απαράδεκτες ενέργειες» σε βάρος του (αναλυτικά παρακάτω).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κουβέντα για την ταμπακιέρα της Νοβάρτις οι πηγές της ΝΔ

Προσπάθεια να «κατασκευάσει» κατηγορητήριο, αφού «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού, δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε, υποτίθεται, σκευωρία», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» και «προειλημμένη απόφαση» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σχολιάζοντας: «Αφού έχετε βρει κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία διεύρυνσης, και θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα». Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το σήριαλ αυτό δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.  Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα. Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “ τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι “ επικοινωνιακές συγκρούσεις” και τα “ τεχνάσματα” των μετεχόντων, που “ θρέφει την προπαγάνδα” και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

***

«Εκδικητική πολιτική δίωξη»: Αναλυτικά όσα τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ήδη διαμηνύσει, μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα,  ότι η σημερινή πρόταση είναι απότοκος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής αφού, από τις μέχρι τώρα εργασίες της ειδικής επιτροπής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για σκευωρία. Έχει εξάλλου επισημάνει ότι η διαδικασία παραβιάζει τους κανόνες της δίκαιης δίκης, την αρχή της μυστικότητας και το τεκμήριο της αθωότητας.

«Επιβεβαιώνομαι πλήρως ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της πλειοψηφίας της επιτροπής, οι παράνομες αξιόποινες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου, οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και του τεκμηρίου αθωότητος, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μου διότι απλά δεν υπάρχει κανένα μα κανένα στοιχείο σε βάρος μου», είπε για τις μέχρι σήμερα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής και κατήγγειλε ότι στόχος των κατηγόρων του δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά στόχος ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο «δείλιασαν να συμπεριλάβουν στην έρευνα» και «στόχος ήταν επίσης η πολιτική επιβίωση γνωστών-αγνώστων φαύλων πολιτικών που προσπαθούν να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως ανύπαρκτο και ως σκευωρία Παπαγγελόπουλου».

Στην τοποθέτησή του σήμερα στην Ολομέλεια,  επί σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του. Αποδόμησε δε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργιών εναντίον του, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.

   Για την κ. Τσατάνη

«Η κ. Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά με αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και χαρακτήρισε ψευδές ότι η κ. Τσατάνη είχε αρχικά απαλλαγεί από πειθαρχικό και ότι μετά έγινε μεθόδευση για να τιμωρηθεί πειθαρχικά. Τη δράση της κατήγγειλαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής, όπως είπε. Προανήγγειλε δε αποκαλύψεις για όσα του έλεγε όταν τον επισκεπτόταν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο και αποκαλύψεις για «μεροληπτική έρευνα σε διάφορες υποθέσεις και για το πρόσωπο που την πίεζε για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο».

 Για τον Π. Αθανασίου

Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είπε ότι τρία ολόκληρα χρόνια, επιθυμούσε και επεδίωκε με κάθε τρόπο, νόμιμο και παράνομο, την ανανέωση της θητείας του. «Είναι θλιβερό που πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας προσπαθεί σήμερα να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ και, για να διευκολύνει τον Μιωνή, τολμά να ισχυρίζεται ότι το ταξίδι στο Παρίσι για να εξετάσουν οι εισαγγελείς τον Φαλσιανί, ήταν παράνομο», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ο Παναγιώτης Αθανασίου «έχει καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο» και αφού τα στοιχεία της υπόθεσης τον ανάγκασαν να δεσμεύσει τους λογαριασμούς, σήμερα ισχυρίζεται ότι «εξαναγκάστηκε» να το κάνει. «Μήπως αυτός είναι ο τρόπος για να απολογηθεί και να δικαιολογηθεί καλύτερα στον κ. Αλαφούζο;», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα για τον Σάλλα. «Ήθελε να ασκηθούν διώξεις, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, γιατί πίστευε, ανοήτως, ότι μια δίωξη κατά του Σάλλα θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του. Εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια του ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του ανανεώσει, για τρίτη φορά, τη θητεία του ο Άρειος Πάγος. Τότε άρχισε να προσεγγίζει άλλα ισχυρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Όσο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, για τον οποίο ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει δηλώσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε να στήσει στοιχεία σε βάρος του για φοροδιαφυγή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αφηγήθηκε: «Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για έναν κρυφό λογαριασμό του και με ρώτησε αν η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας θα τον βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του διευκρίνισα για άλλη μια φορά ότι πρέπει να πάρει απόφαση ότι είναι παρεξηγήσιμη η παραμονή Οικονομικού Εισαγγελέα. Δεν παρέλειψα επίσης να του πω ότι με τον Γιώργο Παπαχρήστο είχα μια καλή σχέση. Γι΄ αυτό του είπα να κάνει τη δουλειά του και να μην τον αδικήσει».

 Για την Ε. Ράικου

Για την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε ότι συμμετέχει στη «σατανική μεθόδευση» για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. «Όταν ζήτησε την αντικατάστασή της, ο Ρασπούτιν δεν είχε πλημμυρίσει ακόμα τη σκέψη και τη φαντασία της», είπε και προσέθεσε: «18 μήνες, μετά την παραίτησή της και όταν αποκαλύφθηκαν σε λογαριασμό της εμβάσματα από τη Novartis πανικοβλήθηκε. Απόλυτα κατανοητό. Στον λογαριασμό εισαγγελέως που ερευνά την κορωνίδα των σκανδάλων, η Νοvartis έχει στείλει χρήματα. Όχι μια, όχι δύο αλλά τρεις φορές. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία, έστω κατ΄ επίφαση. Η σύμβαση που θα αιτιολογούσε τα εμβάσματα της Novartis έχει καταστραφεί από πλημμύρα στο υπόγειο της οικίας της. Έτσι πανικόβλητη άρχισε να διαδίδει ότι υπάρχει Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε επίσης ότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε από Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε ήδη παραλάβει τα έγγραφα με τα ονόματα των γιατρών που είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis».  

 Ο Μιωνής

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το αφιέρωσε στον Σάμπυ Μιωνή. Αναφέρθηκε ιδίως στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Τον Μιωνή τον συνάντησα στο γραφείο του Νίκου Παππά, πριν 4 χρόνια. Η συνάντηση αυτή έγινε, με πρωτοβουλία και επίμονα αιτήματα του ίδιου του Μιωνή. Όπως δε με ενημέρωσε ο κ. Παππάς, είχε μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στην αρχή αρνήθηκα. Είχα επηρεαστεί αρνητικά με όλα όσα είχαν δημοσιευθεί σε βάρος του για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εφέρετο να έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Τελικά δέχθηκα να συναντηθούμε, επειδή ο κ. Παππάς επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού», ανέφερε

Όπως είπε, η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ο Σάμπυ Μιωνής, σε έξαλλη κατάσταση και επιτακτικά, ζητούσε παρέμβαση για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. «Αρνηθήκαμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, όπως επιτακτικά ζητούσε. Ο Μιωνής αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και μας απείλησε "με λάθος Εβραίο τα βάλατε, θα δείτε τι θα πάθετε", γιατί προηγουμένως τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: Πώς γίνεται με δική του πρωτοβουλία ο κ. Μιωνή να συναντιέται με τον εκβιαστή του;

Αναφορά σε Κων. Μητσοτάκη

Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, όπως γράφει το documentonews.gr, που προσθέτει: «Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου. Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου.

Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί».

Π. Πολάκης: Η πρόταση της ΝΔ είναι η απόδειξη της συντριπτικής της ήττας

«Απόδειξη συντριπτικής ήττας» για το αφήγημα της «σκευωρίας», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Έχετε ξεφτιλιστεί με το σημερινό. Το ότι προσπαθείτε να επεκτείνετε αγωνιωδώς και να στηρίξετε την υπόθεση της σκευωρίας με άλλες καταθέσεις και όχι για τη Novartis, είναι αποδοχή συντριπτικής ήττας γι΄αυτό που πήγατε να στήσετε», είπε ο κ. Πολάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον Σάμπυ Μιωνή, στην κατάθεση του οποίου έχει βασιστεί η πρόταση διεύρυνσης: «Αν είναι «Ρασπούτιν» ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί όπως λέτε μπήκε μέσα σε μια ιδιωτική διαφορά του Φιλιππάκη,του Μιωνή και του Παπασταύρου, ο Αντώνης Σαμαράς τι είναι;».

Και για την Αντεισαγγελέα Εφετών όμως, την Ελένη Ράικου, ο κ. Πολάκης είπε ότι «θυμήθηκε να πει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο» αλλά όταν της κατατέθηκαν σοβαρές υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ, περιλαμβανομένης και ανάθεσης σε εταιρεία που αφορούσε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, δεν κινήθηκε. «Η πλημμύρα δεν είχε καταστρέψει μόνο τα της Novartis, είχε καταστρέψει και άλλα. Αυτή είναι η κ. Ράικου. Και τους διορισμούς που είχαν γίνει επί ημερών Άδωνι Γεωργιάδη, πάλι δεν τους ερεύνησε. Δεν έπαιξε πενιά», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «και βέβαια, μην ξεχάσω, ο σύζυγός της τα έπαιρνε από τη Novartis, και είχε τον κατάλογο στα χέρια της! Και θέλατε να προχωρήσει την υπόθεση Novartis; Και αυτή καταγγέλλει τον Παπαγγελόπουλο για Ρασπούτιν, ένα χρόνο μετά;».

Σχολίασε επίσης και την Γεωργία Τσατάνη η οποία έχει καταθέσει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. «Η κ. Τσατάνη εξαιρετική κυρία, αξιότιμη εισαγγελέας! Καθάρισε τον Βγενόπουλο που είχε πάρει με 1 ευρώ την Ολυμπιακή, αυτός ο μεγάλος επιχειρηματίας, συγχωρεμένος πια, που ξεφόρτωνε τα μαύρα τα 5 δισ. που χρεοκόπησε την Κύπρο κλπ και βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές του και τον καθάρισε η κ. Τσατάνη σε 72 ώρες. Και αυτή λέει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο! Η Μάτα Χάρι!», είπε ο Π. Πολάκης.

Σπ. Λάππας: «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα»

«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας  απευθυνόμενος στη ΝΔ κσι το ΚΙΝΑΛ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

 «Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)