to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 26.10.2012

Πολιτική

Αφού δεν έχουν λεφτά οι Έλληνες, γιατί αγοράζουν όπλα;

Η Ελλάδα έχει λάβει κάθε λογής ακραία μέτρα, σε μία προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της και να βγει από την κρίση. Όμως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή ένδειξη μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού, διαπιστώνει έκπληκτο το Russia Today.


Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, παρότι δεν καταφέρνει να πιάσει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματός της, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε όπλα αξίας 7 δισ. ευρώ το 2011. Από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974, η Ελλάδα έχει ξοδέψει 216 δισ. ευρώ για όπλα. Από το 2002 έως το 2006, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο. Παρά την κρίση χρέους, παραμένει αυτή τη στιγμή ο 10ος παγκοσμίως.  

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, το σύστημα προμηθειών είναι βυθισμένο στη διαφθορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το RT, η Γερμανία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή όπλων της Ελλάδας, με τις ελληνικές παραγγελίες να αποτελούν το 15% των εξαγωγών όπλων της χώρας. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για υποκρισία από την πλευρά της Γερμανίας, ενώ επισημαίνει ότι και το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει συμφέρον να διατηρεί τις αμυντικές δαπάνες σε υψηλά επίπεδα, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, κερδίζει μεγάλα ποσά από τις «μίζες».  

Το RΤ καταλήγει σημειώνοντας ότι εάν οι αμυντικές δαπάνες είχαν μειωθεί σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, η χώρα θα είχε εξοικονομήσει 150 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όσα και το τελευταίο πακέτο διάσωσης…


Πηγή:  axiaplus

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)