to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 28.02.2013

Κοινωνία

 Αφοί Σαράντη: Νέες περικοπές, αλλά και απολύσεις σε «ΟΛΥΜΠΟ» και «ΤΥΡΑΣ»

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, με την οποία επιβλήθηκαν μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων από 20% έως και 50%, οι ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ βάζουν σε εφαρμογή σχέδιο για νέες μισθολογικές περικοπές, που συνδυάζονται με απολύσεις και στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα και στην «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα


Στόχος τους - όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας - να πάνε τους μισθούς στα κατώτερα επίπεδα που αποφάσισε η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά. Ήδη, στη Λάρισα, έγιναν δεκάδες απολύσεις και, ταυτόχρονα, προσλήψεις 15 εργαζομένων με μισθό 511 ευρώ μεικτά!

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτες μειώσεις μισθών πέρασαν με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις - από την εργοδοσία στήθηκε «επιτροπή» που υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση - μέσα σε κλίμα ωμής τρομοκρατίας.

Το Συνδικάτο μαζί με την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχαν ξεκινήσει σκληρό αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία, για να μην περάσουν τα μέτρα. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιό της Λάρισα, μετά από απεργία τριών ημερών, έκαναν πίσω, ενώ οι συνάδελφοί τους στα υποκαταστήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Λαμίας, καθώς και στην «ΤΥΡΑΣ» δεν μπήκαν στον αγώνα.

Ακολούθησε μπαράζ διώξεων, με μηνύσεις, απειλές, συκοφαντίες, συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στους συνδικαλιστές, προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων από όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα.

«Κολυμπούν στα κέρδη»!

Απευθυνόμενη η διοίκηση του Συνδικάτου στους εργαζόμενους του κλάδου επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα: «Είχαμε προειδοποιήσει τότε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τα ψέματα των εργοδοτών, που υπόσχονταν ότι δεν θα γίνουν ξανά μειώσεις και απολύσεις. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε! Ξέραμε πολύ καλά ότι και μειώσεις και απολύσεις θα γίνουν ξανά, γιατί αυτοί δεν νοιάζονται για σας, αλλά μόνο για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους κι ότι, όσο εσείς, με την παθητική στάση σας, θα τους το επιτρέπετε, θα συνεχίσουν τις περικοπές μέχρι να φτάσουν τους μισθούς σας ίσα με τους μισθούς της Βουλγαρίας και Ρουμανίας! Σας είχαμε πει τότε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί αυτή η επιθετικότητα των εργοδοτών είναι ο ενωμένος και αταλάντευτος αγώνας όλων των εργαζομένων του ομίλου μέσα από τα κλαδικά συνδικάτα Λάρισας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης, όπου εργάζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σας».

Και συνεχίζει: «Την ίδια περίοδο που επιδιώκουν την απόλυτη εξαθλίωση των δικών σας οικογενειών, αυτοί, απ΄τον δικό σας ιδρώτα, κολυμπάνε στα κέρδη, αφού πριν ακόμα ολοκληρωθεί η νέα τους επένδυση στη Ρουμανία, αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ, έδωσαν προσφορά 27 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της "Δωδώνης" και τώρα ακούγεται ότι παζαρεύουν και την ΑΓΝΟ.

Και τώρα, για να δεχθείτε αδιαμαρτύρητα τις νέες μειώσεις ή τις αλλεπάλληλες απολύσεις που εφαρμόζουν, θα σας πουν ότι δεν ...πάνε καλά! Ότι αν δεν μειώσουν ξανά τους μισθούς σας, θα καταρρεύσουν κλπ. Μην τους πιστεύετε! Έχουν τόσα κέρδη που ούτε στα όνειρά σας δεν τα φαντάζεστε».

Ενωμένοι στον αγώνα!

Καταλήγοντας το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, ενωμένοι σαν μια γροθιά, με συνείδηση και αποφασιστικότητα, συσπειρωμένοι στο κλαδικό συνδικάτο, την Ομοσπονδία, το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ να αγωνιστούν, διεκδικώντας:

- Την επαναφορά της κλαδικής σύμβασης που εφαρμοζόταν ως το τέλος του 2011 και τα αναδρομικά που έχει παρακρατήσει με το «έτσι θέλω» η εργοδοσία.

- Καμιά απόλυση, ιδιαίτερα για λόγους αντεκδίκησης, να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι εκδιώχθηκαν άδικα από τη δουλειά τους.

Πηγή: 902.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)