to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 30.11.2016

Διεθνή

«Αφήστε τους άμαχους να φύγουν»: Δραματική έκκληση από το Ανατολικό Χαλέπι

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού ζήτησε σήμερα τη δημιουργία «ασφαλούς διαδρόμου», ώστε να ύγουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι ενώ η πόλη πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον συριακό στρατό. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού εξαιτίας της επιχείρησης του συριακού στρατού για την ανακατάληψή του.


Άμαχοι που σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαδισμούς προσπαθώντας να φύγουν από το Χαλέπι (φωτ.: DOAM)

Διαβάστε σχετικά: Δραματική η κατάσταση στο Χαλέπι - 45 νεκροί από βομβαρδισμούς

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού ζήτησε σήμερα τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου», ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που βρίσκονται στην πόλη, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον συριακό στρατό.

«Αφήστε τους αμάχους να βγουν, προστατεύστε τους αμάχους, δημιουργείστε έναν ασφαλή διάδρομο ώστε να μπορέσουν να φύγουν», δήλωσε ο Μπρίτα Χάγκι Χάσαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρ Ερό.

Στο μεταξύ οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Χαλεπιού εντείνονται σήμερα, πλήττοντας περιοχές της παλιάς πόλης, αν και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει νέες νίκες, δήλωσε ένα μέλος της οργάνωσης Τζάμπχα Σαμίγια.

Από την πλευρά της μια πηγή του συριακού στρατού επεσήμανε ότι η επιχείρηση του στρατού στο Χαλέπι καθυστερεί εξαιτίας των «αποπειρών των τρομοκρατών να κρυφτούν μεταξύ των αμάχων».

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του πυροβολικού του συραικού στρατού στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεκάδες ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν από τα συνεχιζόμενα πυρά εναντίον της συνοικίας Τζεμπ αλ Κομπέ.

Τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς ήταν κάτοικοι γειτονικών συνοικιών που είχαν πάει στην Τζεμπ αλ Κομπέ για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Τα Λευκά Κράνη, η μονάδα διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, δημοσίευσε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά την επίθεση, στις οποίες φαίνονται πτώματα και ανθρώπινα υπολείμματα στους δρόμους εν μέσω κατεστραμμένων κτιρίων.

Σχεδόν 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπιού.

Πολλοί Σύροι που εγκαταλείπουν το Χαλέπι συλλαμβάνονται και ανακρίνονται από τον στρατό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού εξαιτίας της επιχείρησης του συριακού στρατού για την ανακατάληψή του.

Μια πηγή από τον συριακό στρατό διέψευσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις, όμως επεσήμανε ότι οι ταυτότητες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες ελέγχεται και ότι οποιοσδήποτε δεν έχει ταυτότητα τοποθετείται «σε συγκεκριμένο μέρος» σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι άμαχοι.

Η πηγή επεσήμανε ότι αυτό γίνεται για το ενδεχόμενο αντάρτες να εγκαταλείπουν την πόλη μαζί με τους αμάχους.

«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων βγήκε από την πόλη», εξήγησε η πηγή. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός (ανθρώπων) που πρέπει να ελεγχθεί. Αυτή είναι η κατάσταση».

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κρατά και ανακρίνει εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στις βορειοανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού που έχουν περιέλθει στον έλεγχο του στρατού.

Κάποιοι νεαροί άνδρες ενδέχεται να αναγκαστούν να ενταχθούν στον συριακό στρατό, ενώ άλλοι ερευνώνται, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι αγνοούνται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)