to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 19.06.2019

Πολιτισμός

Αφιερωμένο στον ομηρικό ήρωα, τον Οδυσσέα, το φετινό 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Σαν μια άλλη ομηρική περιπέτεια, το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκινάει φέτος στις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του


   Σαν μια άλλη ομηρική περιπέτεια, το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκινάει φέτος στις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, κάνοντας αναφορά στον μυθικό ήρωα τον Οδυσσέα, στο οποίο είναι αφιερωμένο, προσκαλώντας και προκαλώντας όλους να ταξιδέψουν μαζί του ώστε να γνωρίσουν από κοντά την «τέχνη της επιβίωσης».

   Έναν ιδιαίτερο χώρο, στην ανατολική πλευρά της πόλης, έναν χώρο σχεδόν εμβληματικό και συνάμα άγνωστο, το Καρνάγιο, επέλεξαν οι συντελεστές του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του δεύτερου παλαιότερου φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας στην Ελλάδα. Με φόντο τη θάλασσα και τη ράμπα καθέλκυσης των πλοίων κι ανάμεσα σε ξύλινα σκαριά η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης, μίλησαν για το ταξίδι που κάνει φέτος για 62η χρονιά ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας ολόκληρης.

   Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας συμπράττουν για μια ακόμη χρονιά ώστε αυτό το «ταξίδι», αυτή η «τέχνη της επιβίωσης» να έχει πολλούς επιβάτες και συνάμα τεχνίτες που θα παρακολουθήσουν από κοντά ενδιαφέρουσες παραστάσεις και λοιπές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

   «Το Φεστιβάλ Φιλίππων γεννάει την ελπίδα»

   Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «και φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων θα μας κάνει κοινωνούς σημαντικών καλλιτεχνικών παραγωγών και αξιόλογων πολιτιστικών προτάσεων που θα ενισχύσουν την πίστη ότι η πρόοδος του τόπου και της χώρας μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και καθορίζεται από τις πράξεις μας».

   «Εξήντα δύο χρόνια μετά», συνέχισε, «το Φεστιβάλ Φιλίππων όχι μόνο παραμένει όρθιο στα πόδια του, αλλά γεννάει την ελπίδα και την αισιοδοξία μέσα από την ποικιλία των εκδηλώσεων που προσφέρει. Θ' αφήσει και φέτος το δικό του αποτύπωμα στον πολιτιστικό ορίζοντα της πατρίδας μας».

   Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στην "τέχνη της επιβίωσης". Στον ήρωα της καρτερίας. Τον Οδυσσέα. Η Οδύσσεια μας διδάσκει με υπέροχο τρόπο την τέχνη της επιβίωσης. Αντικείμενο αυτής της μεγάλης ποίησης δεν είναι η περιπλάνηση του Οδυσσέα, ο Οδυσσέας δεν είναι πια ο παλιός κυνηγός της περιπέτειας. Κυρίαρχος πάνω απ' όλα στέκει ο Νόστος. Όταν η ανάγκη μας οδηγεί στη μακρινή ξενιτιά και μας αποσπά από τις ρίζες μας, ο γυρισμός στο σπίτι αποτελεί πάντα ένα είδος επιστροφής στον εαυτό μας».

   «Το Φεστιβάλ Φιλίππων απλώνεται πέρα από το αρχαίο θέατρο»

   Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αναλόγια, performance, αναγνώσεις, συζητήσεις, προβολές και ολόκληρο το 3ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, αντλούν τη θεματική τους από την Οδύσσεια του Ομήρου.

   «Το Φεστιβάλ φέτος», συνέχισε ο κ. Γκόνης, θα απλωθεί και πέρα από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα πάει στον παράλιο χώρο της Καβάλας, στους κόρφους της, στις αμμουδιές της, στα λιμανάκια και στις γωνιές της τις απάνεμες. Στον παλιό ταρσανά, στον λιμενοβραχίονα, στον Φάρο και σε άλλα απρόσμενα μέρη».

   Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων -τιμώντας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων- θα ακουστεί η Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο σε μετάφραση Παύλου Κοτανίδη από τον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη και τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας, Παναγιώτη Κογκαλίδη. Στο Καρνάγιο, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός» με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον ρόλο του Οδυσσέα, του αφηγητή και του ραψωδού».

   Στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και την Κινηματογραφική Λέσχη της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (Σ.Φ.Γ.Τ.), θα προβληθεί το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε», που αναφέρεται στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής εκστρατείας, μέσα από τις ανταποκρίσεις του πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη. Το έργο προλογίζει η παραγωγός, ιστορική σύμβουλος και επίκουρη καθηγήτρια Ειρήνη Σαρίογλου.

   Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ο ιστορικός πυρήνας του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, θα υποδεχθεί μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού, του Κ.Θ.Β.Ε., των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το πρόγραμμα ανοίγει με τις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ενώ ακολουθεί συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων και της χορωδίας της Καβάλας «ΣυνΩΔΗπόροι», σε έργα του Νίκου Κυπουργού. Το Φεστιβάλ κλείνει με ένα μεγάλο αφιέρωμα του Γιώργου Νταλάρα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)