to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 23.09.2013

Κοινωνία

Αφιέρωμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη: "Ισχυρά μηνύματα ειρήνης και αντιφασισμού"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, το αφιέρωμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη - Χαιρετιστήρια μηνύματα των Μίκη Θεοδωράκη και Βασίλη Βασιλικού


Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά δημιούργησε και το κατάλληλο συναισθηματικό κλίμα για την συμμετοχή και νέων ανθρώπων στις εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες και στη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ (21 Σεπτεμβρίου), του οποίου εκπρόσωπος παρέστη και χαιρέτησε. Ήταν ο Δημήτρης Φατούρος, προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ.

Κορυφαίοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, που είχαν προσκληθεί, έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Κώστας Γαβράς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Λαμπράκης και το κίνημα Ειρήνης», αλλά μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση και του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και στην κρίση της Συρίας, ζητώντας από την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει και να στηρίξει φιλειρηνικές πρωτοβουλίες. Χαιρετισμό απηύθυναν η Σοφία Τζιτζίκου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, και η πρόεδρος της Κίνησης κατά του Ρατσισμού Νανή Πολίτου, ενώ ο τραγουδιστής Τάκης Κωνσταντακόπουλος, με την υπέροχη φωνή του, έκλεισε το όλο πρόγραμμα με τα ανυπέρβλητα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Επίσης, ο ηθοποιός Γιώργος Βούρος διάβασε ποίηση του Ρίτσου για την Ειρήνη, ενώ τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη, με τίτλο «Λαμπράκης ειρηνοδρόμος», παραγωγή του ΣΕΓΑΣ.

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

«Αγαπητοί φίλοι,

Τη στιγμή που με αφορμή τον συριακό εμφύλιο, ηχούν «τύμπανα πολέμου» και τα «μεγάλα αρπακτικά» συσκέπτονται για το πώς θα μπορέσουν για ακόμη μία φορά να επωφεληθούν από αυτό, το μήνυμα του Ολυμπισμού, του Πολιτισμού, του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πρόσφατα, έγραψα πως τελικά πίσω από κάθε δολάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ' υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η «πολιτισμένη» Δύση των Μνημονίων και η Μέση Ανατολή των όπλων, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ευθύνεται για έναν συνεχή, αέναο πόλεμο της αόρατης εξουσίας με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η χώρα μας και ο λαός μας, με τη πολιτιστική κληρονομιά και τους σύγχρονους ήρωες της Παγκόσμιας Ειρήνης, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, είναι οι πρώτοι που μπορούν να εναντιωθούν σε αυτή τη τακτική και να φωνάξουν σε όλους «φτάνει πια».

Εύχομαι αυτοί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στη χώρα όπου κάποτε ηττήθηκε ο Ναζισμός, να αποτελέσουν το ξεκίνημα για τη Παγκόσμια Ειρήνη. Όχι με ευχολόγια και ανακοινώσεις, αλλά με πράξεις και έργα.»

Το μήνυμα του Βασίλη Βασιλικού

«Αν ο πόλεμος, γένους αρσενικού, είναι, κατά τον αρχαίο Ηράκλειτο, «ο πατήρ πάντων», η ειρήνη, γένους θηλυκού, είναι η μήτηρ πάσης της ανθρωπότητος. Διότι δίνει ζωή, ενώ ο πόλεμος την αφαιρεί, σπέρνει, ενώ ο πόλεμος θερίζει.

Σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από την αρχαιότητα, η Ολυμπία είναι ο ομφαλός της παγκόσμιας ειρήνης.

Σήμερα που ζούμε τον ακήρυχτο Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με πεζικό τις Τράπεζες, ναυτικό τα Χρηματιστήρια και αεροπορία τους Οίκους Αξιολόγησης χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να θυμηθούμε τα λόγια του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης και του αφοπλισμού Γρηγόρη Λαμπράκη:

Οι αχαλίνωτοι εξοπλισμοί στερούν την ανθρωπότητα από τη δυνατότητα να θρέψει και να μορφώσει τους κατοίκους της. Ο άνθρωπος δεν έρχεται στη ζωή για να πεθάνει, αλλά για να ζήσει. Ή πεθαίνει αφού πρώτα έχει χαρεί τη ζωή. Γι αυτό και το σύνθημα «Ο Λαμπράκης ζει» παραμένει πάντα επίκαιρο.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)