to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 13.05.2018

Πολιτισμός

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ιστορικό ντοκουμέντο «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 1968», παραγωγής 1988


Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον γαλλικό Μάη του 1968, σημείο αναφοράς για τους κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Για τους ανθρώπους της γενιάς αυτής υπήρξε μοναδική συλλογική εμπειρία ελευθερίας που δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Τα γεγονότα Μαΐου-Ιουνίου 1968 πέρασαν στην ιστορία των κοινωνικών εξεγέρσεων, με τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις και τη μεγαλύτερη γενική εργατική απεργία, που παρέλυσε τη Γαλλία.

Ήταν 13 Μαΐου 1968, όταν τα εργατικά συνδικάτα κήρυτταν γενική απεργία και καλούσαν τους εργάτες να βρεθούν στο πλευρό των φοιτητών, που διαδήλωναν ήδη από τις αρχές του μήνα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/50-chronia-apo-to-mai-toy-68/ το ιστορικό ντοκουμέντο «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 1968», παραγωγής 1988. Η εκπομπή αναφέρεται στα γεγονότα του Μάη του 1968, με έμφαση στην ελληνική συμμετοχή, μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων πρωταγωνιστών, οι οποίοι, 20 χρόνια μετά, περιγράφουν πώς βίωσαν από κοντά τα γεγονότα και αναλύουν τον αντίκτυπο της εξέγερσης των Γάλλων φοιτητών που έμεινε στην Ιστορία.

Την εκπομπή, που δημιουργήθηκε με αφορμή την 20ή επέτειο του Μάη του ’68, παρουσιάζει ο Δημήτρης Παπαχρήστος από το Παρίσι, με το φακό της κάμερας να επιστρέφει στους τόπους της εξέγερσης, όπως στο προαύλιο της Σορβόννης που τότε είχε μετατραπεί σε «λαϊκό αυτόνομο πανεπιστήμιο». Έλληνες, οι οποίοι βρέθηκαν στο Παρίσι μακριά από τη χούντα και συμμετείχαν στη γαλλική εξέγερση, μιλούν στον Δημήτρη Παπαχρήστο για τη σημασία του κινήματος του Μάη του ’68 στην πολιτική, την κοινωνία και την Τέχνη, αλλά και για το πώς επηρέασε τη ζωή τους.

Ο δικηγόρος-κοινωνιολόγος και συγγραφέας Θόδωρος Σταυρόπουλος, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος και Κώστας Φέρρης, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο δημοσιογράφος Σπύρος Βέργος και ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), ερμηνεύουν τα γεγονότα, μιλούν για τις ανησυχίες και τα αιτήματα της φοιτητικής νεολαίας, ενώ παράλληλα καταθέτουν την προσωπική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους στον γαλλικό Μάη, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Παρισιού.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κατάληψη του Ελληνικού Περιπτέρου της Γαλλικής Πανεπιστημιούπολης από Έλληνες αντιχουντικούς, φυγάδες του Παρισιού, πράξη συμπαράστασης προς τους Γάλλους επαναστάτες και ταυτόχρονα δράση εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, με στιγμιότυπα από τις καταλήψεις, τις συγκρούσεις στους δρόμους του Παρισιού, από τα διεθνή γεγονότα, καθώς και με δηλώσεις από τα πρόσωπα που κυριαρχούσαν, όπως ο φοιτητής τότε Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κύρια ηγετική προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος.

Επίσης, προβάλλονται φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τυπωμένες αφίσες με συνθήματα.

Η εκπομπή προβλήθηκε στην ΕΡΤ, στις 24 Μαΐου 1988.

Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Οργάνωση-συντονισμός: Κώστας Χριστοφιλόπουλος

Κείμενα-παρουσίαση: Δημήτρης Παπαχρήστος

Παραγωγή: Τομέας Ενημέρωσης ΕΤ 2,  1988

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)