to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 05.07.2012

Πολιτισμός

[Αφιέρωμα Αντιρατσιστικό] Last Drive: Το παρακράτος αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημική, φιλολαϊκή δύναμη

Μία από τις ιστορικότερες μπάντες της ροκ σκηνής της χώρας, οι Last Drive, θα φιλοξενηθoύν την Παρασκευή...


...στην κεντρική σκηνή του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που θα γίνει στο άλσος Γουδί στις 6, 7 και 8 του Ιούλη. Παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα, λόγω συναυλιών καθώς και της κυκλοφορίας του νέου τους EP, με τίτλο "News from Nowhere", ξέκλεψαν λίγο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. 


- Γιατί συμμετέχετε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ;

- Γιατί είναι μία δράση ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία και μια ευκαιρία να δηλώσουμε, ειδικά αυτή την εποχή, ότι κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος.

- Τι συνειρμούς και συναισθήματα σας προκαλεί η λέξη ρατσισμός;
- Ένα αλλοπρόσαλλο ιδεολόγημα που επινοήθηκε για να στηρίξει την εξόντωση των λαών των αποικιών, και θα ‘πρεπε στις μέρες μας να είναι μια θλιβερή ανάμνηση ανθρώπινης αγριότητας. Δυστυχώς συνεχίζει να συγκινεί και κατά καιρούς λαμβάνει διαστάσεις μαζικής υστερίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει σε εποχές οικονομικής εξαθλίωσης, όταν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι χρήσιμοι καθώς οι πραγματικές αιτίες της κρίσης συμφέρει να ξεχαστούν.

- Τι σκέψεις σας προκαλεί το γεγονός ότι 400.000 συμπολίτες μας, επέλεξαν σε δύο διαδοχικές πλέον εκλογές, να ψηφίσουν τους ναζί;
- Σκέψεις και συναισθήματα λύπης και ανησυχίας, τόσο για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από το τυφλό μίσος των ναζί, όσο και για την αδυναμία του αντιρατσιστικού λόγου στην Ελλάδα να καταστήσει μη πειστικά τα επιχειρήματά τους σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Σιγά σιγά, με την αβάντα των Μ.Μ.Ε., έφτασε το παρακράτος να αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημική, φιλολαϊκή δύναμη. Μιλάμε για αντεστραμμένη πραγματικότητα.   

- Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το ροκ εν ρολ, σαν μουσικό είδος, εμπεριέχει τον αντιρατσισμό στο dna και τη φύση του;
- Ναι, υπό την έννοια ότι γεννήθηκε μέσα από το πάντρεμα των μπλουζ και της κάντρι, διαφορετικών μουσικών επιρροών που προέρχονταν από διαφορετικές ανθρώπινες φυλές, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη λαϊκή τέχνη. Μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν το αποτέλεσμα της πρόσμιξης της ευρωπαϊκής και της αφρικανικής μουσικής παράδοσης σε αμερικανικό έδαφος! Εκείνη την εποχή (δεκαετία του ’50) ίσχυαν στις Η.Π.Α. οι νόμοι του φυλετικού διαχωρισμού, και το ροκ εν ρολ πρόβαλλε με εκρηκτικό τρόπο την αξία της κουλτούρας των μαύρων για να την κάνει την παγκόσμια μουσική γλώσσα της νεολαίας. Όλα αυτά δεν είναι κάτι νέο, έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά, αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα σήμερα καλό είναι να θυμόμαστε ποιες είναι οι ρίζες της μουσικής που παίζουμε και γιατί πολεμήθηκε λυσσαλέα στο ξεκίνημά της.

- "News from nowhere" το όνομα του νέου EP. Σας επηρέασαν τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα στο γράψιμο των τεσσάρων καινούργιων κομματιών ή αν προτιμάτε το "nowhere" πιστεύετε ότι εκφράζει πολλούς από τους συμπολίτες μας (με την έννοια του όλο και πιο διευρυμένου κοινωνικού αποκλεισμού- εξαρτημένοι, μετανάστες, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας- της ανεργίας των νέων, της μαζικής κατάθλιψης κτλ);
- Το πουθενά είναι αυτά που είπες∙ η υπαρκτή απειλή μιας εποχής κοινωνικής ερημοποίησης, όπου το έδαφος που πάνω του μπορεί να στηριχτεί η συλλογική ανθρώπινη ταυτότητα έχει καταρρεύσει.

Περισσότερα από κοντά, στη μεγάλη γιορτή του αντιρατσισμού στο Γουδί. Θα σας δούμε εκεί...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)