to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 22.12.2022

Διεθνή

Αφγανιστάν: Στον δρόμο βγήκαν οι Αφγανές γυναίκες - Τους απαγόρευσαν τις σπουδές

Άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματά τους δέχονται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, αφού τους απαγορεύτηκε ολοκληρωτικά να φοιτούν στο πανεπιστήμιο για «ενδυματολογικούς λόγους». Πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα των Ταλιμπάν στην πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση - Βία και συλλήψεις συνάντησαν γυναίκες που διαδήλωσαν κατά της απόφασης αυτής στους δρόμους της Καμπούλ - Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ


(φωτ.: Associated Press)

Το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω την επίθεση κατά των γυναικείων δικαιωμάτων στη χώρα. 

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή του, ο υπουργός διέταξε όλα τα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, να εμποδίσουν τις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «μέχρι νεωτέρας», χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Φρουροί εμπόδισαν εκατοντάδες γυναίκες να εισέλθουν στα πανεπιστήμια την Τετάρτη - μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης.

Η απόφαση αυτή, κατακρεουργεί τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν, αφού περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση. Οι αφγανές ήδη είχαν αποκλειστεί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες σε ολόκληρο το Αφγανιστάν συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις που θα τους εξασφάλιζαν μία θέση στην εκπαίδευση. Ύστερα, ακολούθησαν ισοπεδωτικοί κανόνες που περιόριζαν την πρόσβαση τους στα μαθήματα που μπορούσαν να σπουδάσουν. Η κτηνιατρική, η μηχανική, η οικονομία και η γεωργία ήταν εκτός των ορίων των επαγγελμάτων που μπορούσαν να ακολουθήσων, ενώ η δημοσιογραφία περιερχόταν σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς. 

Όταν τον προηγούμενο χρόνο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, τα πανεπιστήμια προέβλεπαν διαφορετικές αίθουσες και εισόδους που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι άνδρες και οι γυναίκες, ενώ οι φοιτήτριες μπορούσαν να παρακολουθούν μαθήματα αποκλειστικά και μόνο εάν τα παρέδιδε γυναίκα καθηγήτρια ή ηλικιωμένος άνδρας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, οι αρχές απαγόρευσαν στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ισχυριζόμενες ότι εκεί δεν τηρούνται οι ισλαμικοί νόμοι.

«Για ενδυματολογικούς λόγους» ο αποκλεισμός των γυναικών από την Παιδεία

Οι Αφγανές απαγορεύτηκε να φοιτούν σε πανεπιστήμια επειδή «δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα», υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Οι φοιτήτριες αυτές που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο (…) δεν τηρούσαν τις οδηγίες για το χιτζάμπ (σ.σ. τη μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό). Το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό στο Ισλάμ», είπε ο Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα κορίτσια που φοιτούν σε επαρχίες μακριά από την κατοικία τους «δεν συνοδεύονταν στις μετακινήσεις τους από έναν μαχράμ», έναν ενήλικο άνδρα συγγενή τους. «Η αφγανική τιμή μας δεν επιτρέπει να βρεθεί μια νεαρή μουσουλμάνα σε μια μακρινή επαρχία χωρίς τον πατέρα, τον αδελφό ή τον σύζυγό της», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι οι «συζητήσεις» γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνεχίζονται και ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών «σύμφωνα με τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.

Οι γυναίκες βγαίνουν στον δρόμο

Αντιμέτωπες με ακόμα έναν περιορισμό οι γυναίκες που ζουν κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να βγουν στον δρόμο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, απέναντι σε μία νέα απόφαση που περιορίζει ασφυκτικά την εκπαίδευσή τους. 

Στην διάρκεια των διαδηλώσεων, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν πέντε γυναίκες που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην Καμπούλ που πραγματοποιήθηκε κατά της απαγόρευσης φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια την, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και τρεις δημοσιογράφοι. Διαμαρτυρίες έγιναν επίσης στην επαρχία Takhar.

Στιγμιότυπα που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζουν δεκάδες γυναίκες του Αφγανιστάν να φοράνε τα χιτζάμπ τους και να διαμαρτύρονται στους δρόμους της Καμπούλ, κρατώντας μάλιστα πανό και φωνάζοντας συνθήματα. 

Η ομάδα των γυναικών είχε προγραμματίσει να συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, αλλά το «ραντεβού» τους άλλαξε μέρος, αφού οι αρχές ανέπτυξαν εκεί μεγάλο αριθμό προσωπικού ασφαλείας.

Αρκετές γυναίκες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατήγγειλαν στο BBC ότι ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν από γυναίκες αξιωματικούς των Ταλιμπάν. «Υπήρχαν πάρα πολλά θηλυκά μέλη των Ταλιμπάν ανάμεσά μας», αποκάλυψε γυναίκα ενώ περιέγραψε πως «ξυλοκοπήθηκε βάναυσα», αλλά παραλίγο κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη.

«Χτύπησαν μερικά από τα κορίτσια μας και συνέλαβαν κάποιες άλλες. Ήταν έτοιμοι να συλλάβουν και εμένα, αλλά κατάφερα να ξεφύγω. Με χτύπησαν όμως άσχημα»

Μία άλλη διαδηλώτρια δήλωσε ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τότε που συνελήφθησαν, αλλά αρκετοί παρέμειναν υπό κράτηση.

Ορισμένοι άνδρες απάντησαν με πράξεις πολιτικής ανυπακοής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Περίπου 50 άνδρες καθηγητές πανεπιστημίου σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι άνδρες φοιτητές φέρονται να αρνήθηκαν να δώσουν εξετάσεις.

Διεθνής κατακραυγή και αντιδράσεις - Πιέσεις απο τις ΗΠΑ για άρση της απαγόρευσης

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, εκ μέρους της G7, ότι οι διώξεις λόγω φύλου μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι προσπαθούν να καταδικάσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν «σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες» απαγορεύοντάς τους να φοιτούν σε πανεπιστήμια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα αποτύχει στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός αν οι μαχητές άρουν την απαγόρευση.

«Θα υπάρξει κόστος εάν αυτή δεν αρθεί», είπε αναφερόμενος στην απαγόρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Πληροφορίες: BBC.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)