to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:07 | 13.04.2020

Διεθνή

Αφγανιστάν: Σημαντικό βήμα προς την ειρήνευση η απελευθέρωση κρατουμένων από την Καμπούλ και τους Ταλιμπάν

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Αφγανιστάν.


«Η ανταλλαγή κρατουμένων είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ειρήνευσης και μείωσης της βίας», έγραψε ο Χαλιλζάντ στο Twitter, καλώντας τις δύο πλευρές «να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους που αναφέρονται στη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν το συντομότερο δυνατό».

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχει επικυρωθεί από την αφγανική κυβέρνηση, προβλέπει μεταξύ άλλων την απελευθέρωση από τις αφγανικές αρχές 5.000 Ταλιμπάν που κρατούνται με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, προτού ξεκινήσουν «ενδοαφγανικές» ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους χθες 20 κρατούμενούς τους, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εγκαταλείψει τις άνευ προηγουμένου συνομιλίες που διεξάγονταν με την Καμπούλ για το θέμα αυτό.

«Διευκολύναμε την απελευθέρωση 20 μελών των εθνικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Αφγανιστάν που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ», επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ στο Twitter ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στο Αφγανιστάν Χουάν- Πέδρο Σέρερ.

Πρόκειται για τις πρώτες απελευθερώσεις κρατούμενων από τους αντάρτες.

Οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι άφησαν ελεύθερους την προηγουμένη 100 Ταλιμπάν, ενώ πρόσθεσαν ότι άλλοι 200 θα αφεθούν ελεύθεροι αυτή την εβδομάδα.

Οι απελευθερώσεις αυτές αποτελούν κρίσιμο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Αφγανιστάν μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν.

Ωστόσο οι αντάρτες διευκρίνισαν χθες ότι η έναρξη της ανταλλαγής κρατουμένων δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες τους με την αφγανική κυβέρνηση, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σε όλο το Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)