to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 17.01.2020

Διεθνή

Αφγανιστάν: Σε 10ήμερη εκεχειρία φαίνεται να δεσμέυονται οι Ταλιμπάν για τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Πηγές του Reuters έκαναν λόγο για εκεχειρία και συνομιλίες με την κυβέρνηση.


Οι Ταλιμπάν θα εφαρμόσουν 10ήμερη κατάπαυση του πυρός με τις αμερικανικές δυνάμεις, θα μειώσουν τις εχθροπραξίες με τις αφγανικές δυνάμεις και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση μόλις υπογράψουν συμφωνία με τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Ντόχα, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα αναβιώσουν οι ελπίδες για την επίλυση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, κατά τις πηγές.

Οι ομάδες των διαπραγματευτών των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ συναντήθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη για να συζητήσουν για την ειρηνευτική συμφωνία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν «χρήσιμες» και αναμένεται να συνεχιστούν για λίγες ημέρες, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος, ο Σουχάιλ Σαχίν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, οι οποίες διακόπηκαν και ξανάρχισαν αρκετές φορές, έχουν στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ το 2001. Είχαν ανασταλεί τον Σεπτέμβριο με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε σκοτωθεί ένας αμερικανός στρατιωτικός σε επίθεση των Ταλιμπάν.

Οι συνομιλίες, που είχαν ξαναρχίσει αφού ο Ταλιμπάν επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο, διακόπηκαν ξανά τον αμέσως επόμενο μήνα, όταν οι ισλαμιστές αντάρτες διέπραξαν επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης κοντά στην Καμπούλ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι.

Πάντως οι πηγές του Ρόιτερς διαβεβαίωσαν πως η ηγεσία των Ταλιμπάν συζήτησε και συμφώνησε για την κήρυξη δεκαήμερης κατάπαυσης του πυρός μόλις υπογραφτεί η συμφωνία στη Ντόχα και να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Οι ΗΠΑ ήθελαν να ανακοινώσουμε εκεχειρία κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, πράγμα το οποίο απορρίψαμε. Η σούρα [το συμβούλιο] μας συμφώνησε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός την ημέρα που θα υπογραφτεί η συμφωνία ειρήνης», ανέφερε ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν.

Παράλληλα, αφού επιτευχθεί η συμφωνία και τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μέχρι σήμερα οι ισλαμιστές αντάρτες αρνούνται να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, που θεωρούν πιόνι της Ουάσινγκτον.

Η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας δεν έχει οριστεί. Το στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε αναμένει ότι θα γίνει «πολύ σύντομα».

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Η αφγανική προεδρία δήλωσε άγνοια.

Η βία στο Αφγανιστάν κλιμακώθηκε μετά την αναστολή των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο. Η κλιμάκωση έκανε πολλούς να θεωρήσουν πως δεν επρόκειτο να συναφθεί συμφωνία.

Αρκετοί στην Καμπούλ ελπίζουν ότι θα αρχίσει ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία πριν από την άνοιξη, όταν οι Ταλιμπάν εντείνουν κάθε χρόνο τη δράση τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)