to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 20.07.2021

Διεθνή

Αφγανιστάν: Ρουκέτες εναντίον της προεδρίας

Ο αρχηγός του κράτους και άλλοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προσευχή την ημέρα που ξεκινά η γιορτή της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα


Τρεις ρουκέτες, από τις οποίες εξερράγησαν οι δύο, έπεσαν σήμερα το πρωί όχι μακριά από το προεδρικό παλάτι στην Καμπούλ, όπου μίλαγε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, ο Άσραφ Γάνι, στη διάρκεια τελετής και προσευχής με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα· 06:30 ώρα Ελλάδας) τον συριστικό ήχο δύο ρουκετών και κατόπιν δύο εκρήξεις, μέσα στην «πράσινη ζώνη», την αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται το προεδρικό παλάτι, ξένες πρεσβείες και η αποστολή του ΟΗΕ.

Λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις, η ομιλία του προέδρου Γάνι και η προσευχή συνεχίστηκαν κανονικά, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονταν απευθείας. Παρόντες ήταν αρκετοί από τους κυριότερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Μιρουάις Στανικζάι, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας τραυματισμός.

«Οι εχθροί του Αφγανιστάν εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον διαφόρων τοποθεσιών στην Καμπούλ. Μια ρουκέτα έπεσε πίσω από το τέμενος Έιντ Γκα, η δεύτερη πίσω από το (εμπορικό) κέντρο Gulbahar και η τρίτη κοντά στο (πάρκο) Σαμάν ι Χουζόρι», διευκρίνισε.

Και τα τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος βρίσκονται σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου γύρω από το προεδρικό παλάτι, το οποίο έχει γίνει στόχος επιθέσεων με ρουκέτες αρκετές φορές στο παρελθόν – η πιο πρόσφατη έγινε τον Δεκέμβριο.

Η επίθεση σημειώθηκε την πρώτη ημέρα της γιορτής της θυσίας, έπειτα από ακόμη ένα Σαββατοκύριακο εν πολλοίς στείρων συνομιλιών ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν στις αρχές του Μαΐου ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, ενώ ξεκινούσε η οριστική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα. Η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου.

Οι αφγανικές δυνάμεις, στερούμενες πλέον την υποστήριξη των Αμερικανών, ιδίως την αεροπορική, αδυνατούν να προβάλουν αποτελεσματική αντίσταση στους Ταλιμπάν, οι οποίοι καταλαμβάνουν ολοένα περισσότερες περιφέρειες, πρωτεύουσες επαρχιών και οδούς στρατηγικής σημασίας. Οι αντάρτες πιστεύεται πως κατέχουν πλέον πάνω από το 50% των περίπου 400 περιφερειών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)