to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 25.11.2013

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Αφγανιστάν: Προς καθιέρωση του θανάτου δια λιθοβολισμού για μοιχεία;

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι.


Το Αφγανιστάν εξετάζει να επαναφέρει την θανάτωση δια λιθοβολισμού ως τιμωρία για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης της μοιχείας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καλώντας την κυβέρνηση να «απορρίψει άμεσα» την πρόταση.

«Ομάδα εργασίας υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία βοηθά στη σύνταξη νέου ποινικού κώδικα, έχει προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη για “εγκλήματα ηθικής”, περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης εκτός γάμου, τα οποία να τιμωρούνται δια λιθοβολισμού», ανακοίνωσε η οργάνωση,  η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η HRW κάλεσε όλους τους διεθνείς δωρητές να αναστείλουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης αν υιοθετηθεί ο νόμος.

«Είναι απολύτως σοκαριστικό 12 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν η κυβέρνηση Καρζάι να εξετάζει την επαναφορά του λιθοβολισμού ως τιμωρίας», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του παραρτήματος Ασίας της οργάνωσης.

«Ο πρόεδρος Καρζάι χρειάζεται να επιδείξει τουλάχιστον μία στοιχειώδη δέσμευση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απορρίψει αυτήν την πρόταση ασυζητητί», κατέληξε ο κ. Άνταμς.

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι.

Αν εκείνος ή εκείνη που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος, η ποινή πρέπει να διαμορφωθεί στα «100 χτυπήματα με μαστίγιο», σύμφωνα με την πρόταση.

Προτείνεται επίσης οι ποινές να εκτελούνται δημοσίως, κάτι που παραπέμπει στην πολιτική των Ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους μέχρι θανάτου σε δημόσιους χώρους.

Το Αφγανιστάν εργάζεται για την αναθεώρηση του ποινικού του κώδικα του 1976 τα τελευταία δύο χρόνια.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η χρήση του λιθοβολισμού ως μορφή τιμωρίας δεν προβλεπόταν σε εκείνο τον κώδικα.

«Κλέφτηκαν» και τους σκότωσαν

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, νεαρό ζευγάρι εκτελέστηκε κατηγορούμενο για την εξωσυζυγική του σχέση στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το ζευγάρι «κλέφτηκε», αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε από δικαστήριο φυλής στην περιοχή Νταντ Ε Γκόρι της επαρχίας Μπαγκλάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Αχμεντ Τζαβίντ Μπασαράτ.

«Το ζευγάρι πυροβολήθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού το πρωί της Κυριακής», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ίδιος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)