to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 05.03.2013

Διεθνή

Αφγανιστάν: Ποινή κάθειρξης για δύο στελέχη της Kabul Bank

Ο Σερχαν Φαρνούντ (στο κέντρο), πρώην πρόεδρος της Kabul Bank, και ο Χαλιλουλάχ Φεροζί (αριστερά), πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο τους στην διασπάθιση κεφαλαίων ύψους κάπου 900 εκατ. δολαρίων και απάτες που παρολίγο να οδηγήσουν στην κατάρρευσή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.


Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν δύο πρώην ανώτατα στελέχη της Kabul Bank, για τον ρόλο τους στην διασπάθιση κεφαλαίων ύψους κάπου 900 εκατ. δολαρίων και απάτες που παρολίγο να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της.

Ο Σερ Χαν Φαρνούντ, πρώην πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, και ο Χαλιλουλάχ Φεροζί, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, πρέπει επίσης να επιστρέψουν κεφάλαια που διασπαθίστηκαν, δηλαδή αντίστοιχα πάνω από 270 εκατ. δολάρια ο πρώτος και 531 εκατ. δολάρια ο δεύτερος, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο δικαστής Σαμσούλ Ραχμάν Σαμς.

Συνολικά τα δύο πρώην στελέχη της τράπεζας κατηγορούνταν ότι διασπάθισαν 935 εκατ. ευρώ στο πλαίσο ενός τεράστιου δικτύου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2010, όταν η τράπεζα --που χειρίζεται το 34% των τραπεζικών συναλλαγών στη χώρα και σχεδόν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Αφγανιστάν-- οδηγήθηκε πολύ κοντά στο κλείσιμό της.

Με τα χρήματα που είχαν κλέψει χάρη σε περίπλοκα εργαλεία τραπεζικής, οι δύο άνδρες αγόρασαν πολυτελείς κατοικίες στο Ντουμπάι, στη Βρετανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικαστή. Άλλοι περίπου 20 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών έως και τεσσάρων ετών.

Μια έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου κατά της Διαφθοράς (MEC) ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι περίπου 12 πρόσωπα, ανάμεσά τους οι Φαρνούντ και Φεροζί, καθώς και επτά εταιρίες της ιδιοκτησίας τους, διασπάθισαν 861 εκατ. δολάρια.

Δύο από αυτούς που επωφελήθηκαν, ο Μαχμούντ Καρζάι, αδελφός του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, καθώς και ένας αδελφός του αντιπροέδρου Μοχάμαντ Κάσιμ Φαχίμ, αντιθέτως δεν καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι ενήμερη για την υπόθεση, αυτοί οι δύο μεγάλοι απόντες της δίκης φέρονται να είχαν λάβει 74,1 εκατ. δολάρια, και πιθανώς περισσότερα από τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στις επτά εταιρείες.

Το σκάνδαλο της Kabul Bank, σε μια χώρα σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, προκάλεσε οργή στους πιστωτές της.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν η τράπεζα, που διεκπεραίωνε την μισθοδοσία του 80% των δημοσίων λειτουργών, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας πολλών στρατιωτικών και αστυνομικών, είχε υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, προκαλώντας πανικό μεταξύ των πελατών της.

Στα μέσα του Νοεμβρίου του 2011, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που είχε διακόψει κάθε εκταμίευση της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα ώσπου να υπάρξει πρόοδος στις έρευνες, συμφώνησε εντέλει να χορηγήσει ένα νέο δάνειο στην Καμπούλ. Η αφγανική κυβέρνηση εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη βοήθεια διεθνών δωρητών, η οποία καλύπτει το 90% των δαπανών της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Από τη Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)