to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 02.12.2022

Διεθνή

Αφγανιστάν: Επιθέσεις κοντά στα γραφεία του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στα γραφεία του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, αλλά και επίθεση στην πρεσβεία του Πακιστάν, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονταΙ τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, κοντά στα γραφεία του κόμματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, την ίδια μέρα με μια, όπως φαίνεται, απόπειρα δολοφονίας στην πρεσβεία του Πακιστάν.

Πολλοί απο τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν και αρκετοί φρουροί τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με τρεις πηγές του Χεζμπ-ι-Ισλάμι και μια πηγή των κυβερνώντων Ταλιμπάν.

Ο ηγέτης του κόμματος Χεκματιάρ ανέφερε σε δήλωση μέσω βίντεο πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

«Διαβεβαιώνω τους συμπατριώτες μου, μια αποτυχημένη προσπάθεια συνέβη εδώ από εκείνους που το έχουν κάνει πολλές φορές αλλά έχουν αποτύχει», είπε ο Χεκματιάρ και πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση.

«Δεν μπορεί να μειώσει το ηθικό ή την αντίστασή μας... θα σταθούμε δίπλα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Η αστυνομία της Καμπούλ και το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αιτήματα για σχόλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε πως η πρεσβεία του στην Καμπούλ δέχθηκε επίθεση με στόχο τον επικεφαλής της αποστολής Ουμπάιντ ουρ-Ρεχμάν Νιζαμάνι, που δεν έπαθε τίποτα, ενώ ένας φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Νιζαμάνι έφτασε στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα προκειμένου να αναλάβει μία από τις λίγες πρεσβείες που παρέμειναν σε λειτουργία καθ' όλη την περίοδο που ακολούθησε την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Η επίθεση κοντά στα γραφεία του κόμματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι σημειώθηκε κοντά σε ένα τέμενος όπου βρίσκονταν υψηλόβαθμα στελέχη του τα οποία δεν τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος.

Ένας Ταλιμπάν και μια κομματική πηγή δήλωσαν πως ένα όχημα που ανήκε στους επιτιθέμενους και ήταν γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη κοντά στα γραφεία του κόμματος. Ακολούθησαν πυρά και δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο τέμενος, ανέφεραν.

Ο Χεκματιάρ είπε πως οι επιτιθέμενοι φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά και πως ένας από αυτούς φορούσε μπούρκα.

Αρκετές βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις με πυροβολισμούς έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες και για ορισμένες από αυτές την ευθύνη ανέλαβαν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Έκρηξη σε ένα κορανικό σχολείο προχθές Τετάρτη στο βόρειο Αφγανιστάν κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία μετά την αποχώρηση των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξένων στρατευμάτων τον Αύγουστο του 2021, έχουν πει ότι εστιάζουν στο να ασφαλίσουν τη χώρα.

Ο Χεκματιάρ ίδρυσε τη Χεζμπ-ι-Iσλάμι στα μέσα της δεκαετίας του 1979 ως μία από τις κυριότερες οργανώσεις μουτζαχεντίν που πολέμησαν τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1980 από τη βάση της στο Πακιστάν. Διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές τη δεκαετία του 1990.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)