to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 19.08.2021

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Αφγανιστάν: Έγγραφο του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι οι Ταλιμπάν καταζητούν συνεργάτες του ΝΑΤΟ

Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με το έγγραφο έχουν χαρτογραφήσει τα άτομα πριν από την κατάληψη όλων των μεγάλων πόλεων


Ένα έγγραφο του ΟΗΕ των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι οι Ταλιμπάν εντείνουν τους ελέγχους τους προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες που «συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους αυτών.

Το εμπιστευτικό έγγραφο, με ημερομηνία Τετάρτη, συντάχθηκε από το «Norwegian Centre for Global Analyses», έναν οργανισμό που τροφοδοτεί τα Ηνωμένα Εθνη με εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν και/ή απειλούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν μέλη της οικογένειας των ατόμων-στόχων, εκτός αν παραδοθούν στους Ταλιμπάν».

Το έγγραφο σημειώνει ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με πόστα στο στρατό την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Οι Ταλιμπάν έχουν διεξαγάγει εκτενή χαρτογράφηση ατόμων προτού καταλάβουν όλες τις μεγάλες πόλεις», προσθέτει το έγγραφο.

Προσθέτει ότι οι μαχητές έκαναν έλεγχο για άτομα, ενώ επέτρεψαν κάποια εκκένωση του ξένου προσωπικού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά η κατάσταση εκεί παρέμενε «χαοτική». Ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν συγκροτούν νέα δίκτυα πληροφόρησης, πρόθυμα να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς, διευρύνουν τους καταλόγους των στόχων τους, επικοινωνώντας με τζαμιά και χρηματιστές.

«Στοχοποιούν τις οικογένειες όσων αρνούνται να παραδοθούν και διώκουν και τιμωρούν τις οικογένειές τους σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία», δήλωσε στο AFP ο Κρίστιαν Νέλεμαν, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας που συνέταξε το έγγραφο με τις πληροφορίες.

«Αναμένουμε ότι τόσο τα άτομα που εργάζονταν προηγουμένως με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ/ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, θα εκτεθούν σε βασανιστήρια και εκτελέσεις» δήλωσε. «Αυτό θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυα, τις μεθόδους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τόσο τους Ταλιμπάν, το ISIS όσο και άλλες τρομοκρατικές απειλές που έρχονται», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων αφότου ανέβηκαν ξανά στην εξουσία την Κυριακή, υποσχόμενοι μεταξύ άλλων πλήρη αμνηστία για όλους όσοι συνεργάστηκαν με την εκλεγμένη αφγανική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)