to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 24.03.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Αφγανιστάν: Διαδήλωση οργής για δεύτερη μέρα κατά της αστυνομίας για το λιντσάρισμα γυναίκας

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, για δεύτερη ημέρα, καταγγέλλοντας τις αστυνομικές αρχές που επέτρεψαν στο εξαγριωμένο πλήθος να ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου 27χρονη γυναίκα η οποία κατηγορήθηκε ότι έκαψε ένα Κοράνι.


Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας απέλυσε τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Καμπούλ, επειδή ανήρτησε στο Facebook σχόλια με τα οποία προσπαθούσε να δικαιολογήσει το λιντσάρισμα της 27χρονης γυναίκας που κατηγορήθηκε ψευδώς ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Η γυναίκα, η οποία ονομαζόταν Φαρχούντα, σκοτώθηκε και το πτώμα της πυρπολήθηκε από τον όχλο, ενώ αξιωματικοί της αστυνομίας παρακολουθούσαν ατάραχοι. Ο θάνατός της προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, όπου σπανίζουν οι κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι διαδηλωτές στην Καμπούλ έβαψαν τα πρόσωπά τους κόκκινα για να συμβολίσουν το ματωμένο πρόσωπο της Φαρχούντα που διακρίνεται στα βίντεο που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι περαστικοί, ενώ ο όχλος την χτυπούσε με μαδέρια και τούβλα.

«Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε το θυμό και την οργή μας με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νουρ Ουλ Χακ Ολόμι ανακοίνωσε ότι 20 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής της συνοικίας όπου λιντσαρίστηκε η γυναίκα, αποπέμφθηκαν από το σώμα. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και θα διωχθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Χασμάτ Στανικζάι, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, απολύθηκε επίσης επειδή έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η γυναίκα ήταν «άπιστη» και ότι άνθρωποι σαν αυτήν ελπίζουν ότι θα τους δοθεί η αμερικανική ή ευρωπαϊκή υπηκοότητα κάνοντας «βλάσφημες» πράξεις.

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, που ερευνούν το θέμα, ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Φαρχούντα έκαψε το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Αντιθέτως, ο αδελφός της υποστηρίζει ότι ιερωμένος στο τοπικό τζαμί την κατηγόρησε ψευδώς επειδή η Φαρχούντα παρότρυνε μια άλλη γυναίκα να μην αγοράσει φυλαχτά που υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη επειδή είναι «αντιισλαμικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)