to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αφετηρία για μια νέα αρχή

Το περασμένο Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αποφάσισε την πραγματοποίηση Συνεδρίου στις 24-27 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το 3ο Συνέδριο του κόμματος, στην διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο ως προς τις θέσεις (προτάσεις για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία) όσο και για θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του φορέα και αφορούν το καταστατικό του.


Το Συνέδριο αυτό, μέσα και από τον προσυνεδριακό διάλογο που θα προηγηθεί, έχει ως σκοπό τη δημιουργική διεργασία που θα δώσει ρόλο και λόγο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία.

Σε όλους εκείνους που επιθυμούν να συμπορευτούν και να οργανωθούν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μετασχηματιστεί και ως ένα μαζικό και ισχυρό κόμμα να αποτελέσει και πάλι τον καταλύτη των εξελίξεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Η περιοδεία του προέδρου του κόμματος σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα,  αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός καθώς εκπέμπει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά μηνύματα. Το κόμμα επιθυμεί εκ νέου να συναντηθεί (σε συνέχεια των 15 αναπτυξιακών συνεδρίων που ως κυβέρνηση οργάνωσε στο παρελθόν) με τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλει να ακούσει τους εκπροσώπους των κινημάτων, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους αυτοδιοικητικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους συνταξιούχους, τους νέους.

Με αυτό τον τρόπο το κόμμα, συνεχίζει την σχέση που έχει καλλιεργήσει με τον λαό και μέσα από αυτή την ειλικρινή αμφίδρομη επικοινωνία με τους προοδευτικούς πολίτες, επιχειρεί να κάνει πράξη και την δέσμευση των οργάνων του για διαρκή διεύρυνση του χώρου.

Έτσι ενδυναμώνει την σχέση του με τα λαϊκά στρώματα  και αναπτύσσει συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορούν και πρέπει να βρουν χώρο έκφρασης οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες που πλήττονται από το νεοφιλελεύθερο και νεοδεξιό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Οι πανελλαδικές καμπάνιες για την ακρίβεια, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι καίριας σημασίας. Προσανατολίζουν στο πως σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα ως κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα βασικά ήδη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για το πώς σκοπεύει να αυξήση τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, η καμπάνια  για την εγγραφή νέων μελών είναι εξίσου σημαντική καθώς καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ένας «συλλογικός διανοούμενος», να εμπνεύσει ακόμη περισσοτέρους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί, σοσιαλιστές, οικολόγοι, κεντρώοι δημοκράτες.

Αυτή η έμπνευση, που στόχο έχει την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο με την ενεργή συμμετοχή του κόσμου, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Την στιγμή που θίγονται συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, την ώρα που καταστρέφεται το περιβάλλον, στην εποχή των μεγάλων τεχνολογικών ανακαλύψεων και των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλείται να αναζητήσει τον τρόπο σχέσης και λειτουργίας του μέσα σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον.

Το μοντέλο του κόμματος στην νέα εποχή, με ένα καταστατικό αντίστοιχο των σημερινών απαιτήσεων, είναι μια πρόκληση για όλους. Η αναζήτηση ως προς την σχέση και τον ρόλο των φίλων και των μελών με το κόμμα, μπορεί να αποτελέσει πρόσκληση και να γίνει περεταίρω ελκυστικός ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το κόμμα ως το κέντρο που παράγεται η πολιτική, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που αναζητούν συλλογικές διαδικασίες και κανόνες συμπεριφοράς στο κομματικό σύστημα.

Στην προσπάθεια αυτή, η νέα γενιά θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Οι νέες και οι νέοι που σήμερα είναι θυμωμένοι, που αμφισβητούν διότι αγωνιούν, καλούνται να οργανωθούν για να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις πολιτικές για το μέλλον τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζητάει ισχυρή εντολή τόσο στην κοινωνία όσο και στην βουλή. Επιθυμεί να συμμαχήσει και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, ώστε όταν θα έρθει η ώρα, να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση που όραμα  και άμεσος στόχο της θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

* Γιάννης Βουλγαράκης μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)