to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 12.07.2019

Διεθνή

AfD: Η «ακραία πτέρυγα» βυθίζει σε κρίση τη γερμανική ακροδεξιά

Δημοσκοπικές επιδόσεις σε στασιμότητα, υποψίες για οικονομικές καταχρήσεις, διαμάχες επί της στρατηγικής: η γερμανική ακροδεξιά, η ακραία πτέρυγα της οποίας βρίσκεται σε ένταση, αντιμετωπίζει αναπτυξιακή κρίση.


Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βαρύνεται ήδη εδώ και μήνες από υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Από τις αρχές του Ιουλίου αντιμετωπίζει εσωτερικές διαμάχες, κυρίως ανάμεσα στην ηγεσία του και τα πλέον εξτρεμιστικά του στοιχεία.

Το περασμένο Σάββατο, ο επικεφαλής του στην Θουριγγία της ανατολικής Γερμανίας, όπου το κόμμα είναι ισχυρό, προκάλεσε ένταση για μία ακόμη φορά.

Ο Μπγερν Χέκε, επικεφαλής της «Πτέρυγας», της πλέον εξτρεμιστικής φράξιας του κόμματος, η οποία τελεί υπό την παρακολούθηση των υπηρεσιών Πληροφοριών, επετέθη ανοικτά στην ηγεσία του κόμματος μπροστά στους υποστηρικτές του.

Λατρεία του προσώπου του ηγέτη

Ο άνθρωπος που γλίτωσε τον αποκλεισμό του από το AfD όταν χαρακτήρισε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος «μνημείο του ονείδους» το 2017, έφθασε μέχρι να ζητήσει, υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του, την ανανέωση της κομματικής ηγεσίας τους προσεχείς μήνες.

Η απάντηση δεν άργησε να έλθει. Περί τα εκατό στελέχη υπέγραψαν ανοικτή επιστολή με τίτλο «Για ένα AfD ενωμένο και ισχυρό» για να κατηγορήσουν τον Μπγερν Χέκε ότι παραβίασε την αρχή «της εσωτερικής αλληλεγγύης του κόμματος μαχαιρώνοντας πισώπλατα τα μέλη του». Τα στελέχη καταγγέλλουν επίσης την λατρεία του προσώπου του ηγέτη που έχει καλλιεργηθεί γύρω από τον επικεφαλής του κόμματος στην Θουριγγία.

Ο ηγέτης του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλναντ, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι το κόμμα δεν ιδρύθηκε «για να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου όλοι μπορούν να λένε ό,τι να 'ναι».

Εσωτερικά έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για μία απόπειρα «διείσδυσης των εξτρεμιστών στις απόκρυφες δομές του κόμματος».

Εσωτερικές έριδες συγκλονίζουν επίσης τις τοπικές οργανώσεις της Βαυαρίας και της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας

Και σε μία άλλη περιοχή, στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν, τα μέλη της τοπικής οργάνωσης του AfD εξέλεξαν στα τέλη του Ιουνίου επικεφαλής την Ντόρις φον Ζάιν-Βίτγκενστάιν, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί εναντίον της διαδικασία αποκλεισμού της από το κόμμα εξαιτίας των σχέσεών της με ακραία οργάνωση.

Αφελής ψευδαίσθηση

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία ιδρύθηκε το 2013 και έκανε θεαματική είσοδο στην γερμανική βουλή πριν από δύο χρόνια, επενδύοντας στην φθορά των παραδοσιακών κομμάτων και το άνοιγμα των συνόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες ιρακινούς και σύρους πρόσφυγες.

Εδώ και μήνες βρίσκεται στάσιμο στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στο 12% και το 14%, χωρίς την δυναμική που θα ικανοποιήσει την φιλοδοξία του: να γίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αγγελα Μέρκελ, ο οποίος επίσης είναι εύθραυστος.

Αυτήν την στιγμή, η γερμανική ακροδεξιά έχει υπερκερασθεί στο γερμανικό πολιτικό τοπίο από τους Πράσινους που συγκεντρώνουν ένα 25% στις δημοσκοπήσεις και προσελκύουν τους νέους ψηφοφόρους.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει ωστόσο ισχυρό στην πρώην ανατολική Γερμανία, όπου, 30 χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη μετά το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την καγκελάριο και τον κυβερνητικό της συνασπισμό.

Ομως, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ισλαμοφοβική ρητορική του ακροδεξιού κόμματος είναι λιγότερο ελκυστική μετά το τέλος της μαζικής εισροής αιτούντων άσυλο από τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Πρόβλημα επίσης αποτελούν οι σκεπτικιστικές του θέσεις για το κλίμα, ακόμη και στο εσωτερικό του. Μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές, (10,97%), η νεολαία του κόμματος (Junge Freiheit) κάλεσε την κομματική ηγεσία να πάψει να αρνείται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, τόσο μάλλον που αυτή η θεματική αποτελεί προτεραιότητα για την γερμανική κοινή γνώμη.

Για τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 78 ετών, το κόμμα περνά μία «εφηβική κρίση» και αυτή κινδυνεύει να το εμποδίσει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Χριστιανοδημορκατικής Ενωσης της Αγγελα Μέρκελ, έπειτα από 14 χρόνια αδιατάρακτης ηγεσίας.

Οι εσωτερικές διαμάχες αναμένεται επίσης να παγώσουν την εκπεφρασμένη επιθυμία ορισμένων στελεχών της CDU να συγκροτήσει τοπικούς συνασπισμούς με το AfD, ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής έχει αποκλεισθεί τόσο από την Αγγελα Μέρκελ όσο και από την θεωρούμενη διάδοχό της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

«Το όνειρο του Γκάουλαντ για μία πολιτική δύναμη που θα ενώσει συντηρητικούς και ριζοσπάστες φαίνεται όσο και περισσότερο να είναι μία αφελής ψευδαίσθηση», έγραφε την Τετάρτη η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)