to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 13.11.2019

Διεθνή

Kλιμακώνεται η ισραηλινή επίθεση στην αποκλεισμένη Γάζα - 18 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας -


Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε το πρωί της Τετάρτης «θέση του Ισλαμικού Τζιχάντ», με αποτέλεσμα να σκοτώσει ακόμη έναν Παλαιστίνιο, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 10 ανθρώπων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις ισραηλινές πόλεις Νετιβότ και Ασκελόν οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα από τον ήχο των σειρήνων οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με την αρχική αναφορά του στρατού. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για πυρά με προέλευση τη Γάζα και επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα και στοχοθέτησε τη «μονάδα του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτόξευσε τις ρουκέτες».

Χθες Τρίτη το πρωί ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους ένοπλου παλαιστινιακού κινήματος, στη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση περίπου 200 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ενέτεινε τα πλήγματά της εναντίον θέσεων στη Γάζα.

Από τις επιδρομές αυτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 9 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα και περίπου 40 τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας σε έντεκα τον αριθμό των νεκρών κατά τη χθεσινή ημέρα, περιλαμβανομένου του διοικητή του παλαιστινιακού κινήματος Μπάχα Αμπού αλ Άτα και της συζύγου του Άσμα.

Ηλικίας 41 ετών ο αλ Άτα ήταν πατέρας πέντε παιδιών, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται πως είχε ενταχθεί  στο Ισλαμικό Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990 και ηταν διοικητής της οργάνωσης για τη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. «Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προς το παρόν η Χαμάς, το κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται να μην συμμετέχει στις συγκρούσεις. Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να ξεκινήσει διαδικασία μεσολάβησης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Για πρώτη φορά το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ»

Χαμάς και Ισραήλ έχουν επιδοθεί σε τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Όμως η οργάνωση αυτή, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ενέκρινε την εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, κάτι που δεν έχει κάνει ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Κι αν ο ισραηλινός στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, προς το παρόν αυτή τη φορά έχει στοχοθετήσει μόνο «θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ».

«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κασπίτ στην εφημερίδα Maariv. «Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ αναμένεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους, που ασκούν σημαντική επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, επεσήμανε διπλωματική πηγή.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι αυξημένος», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Αποκλιμάκωση ζητά η ΕΕ

Η ΕΕ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για «άμεση και πλήρη» αποκλιμάκωση μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Η αποκλιμάκωση «είναι πλέον απαραίτητη για την προστασία ζωών και την ασφάλεια των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων αμάχων», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

«Η εκτόξευση ρουκετών εναντίον άμαχου πληθυσμού είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», επεσήμανε η εκπρόσωπός της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Η ΕΕ «στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Αιγύπτου προς αυτή την κατεύθυνση» και υπενθυμίζει τη θέση της σύμφωνα με την οποία «μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να τερματίσει αυτόν τον κύκλο βίας».

H Γερμανία καταδίκασε τον βομβαρδισμό πόλεων στο Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, καλώντας σε αποκλιμάκωση της έντασης και δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τη βία κατά αθώων πολιτών. "Καταδικάζουμε αυτή την εκτόξευση ρουκετών με τον πλέον αυστηρό τρόπο", αναφέρει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και στο τερματισμό της βίας. Υποστηρίζουμε θερμά την προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών".

Νετανιάχου: «Σταματήστε τις επιθέσεις, διαφορετικά θα δεχθείτε και άλλα πλήγματα»

«Σταματήστε τις επιθέσεις σας, διαφορετικά θα δεχθείτε και άλλα πλήγματα», προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Ισλαμικό Τζιχάντ, το ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα που εκτοξεύει από χθες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο ενός διοικητή του από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση αυτή κατά την έναρξη της συνεδρίασης του «συμβουλίου ασφαλείας» του Ισραήλ και την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τα πλήγματά τους εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε και να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και αν πιστεύουν ότι οι ρουκέτες θα μας αποδυναμώσουν ή θα μας κάνουν να χάσουμε την αποφασιστικότητά μας, κάνουν λάθος», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Οπότε έχουν μία μόνο επιλογή: να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές ή να δέχονται ολοένα και περισσότερα πλήγματα. Είναι δική τους επιλογή», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, ο Νετανιάχου επεσήμανε επίσης ότι ο στρατός «θα απαντήσει σε κάθε επίθεση με μια ακόμη πιο θανατηφόρα επίθεση».

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές επιδρομές. Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από χθες ανέρχεται σε 18, περιλαμβανομένου του διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ και της συζύγου του που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)