to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 10.10.2013

Αθλητισμός

ΑΕΚ: Η χορηγία του ΟΠΑΠ «πέταξε» σε εταιρεία του Μελισσανίδη

Αποκάλυψη του «The Press Project»


Το ThePressProject αποκάλυψε ότι η χορηγία ύψους 1.860.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) δεν δόθηκε στη ΑΕΚ, δόθηκε σε μια νεοσύστατη κατασκευαστική εταιρεία που φέρει το όνομα «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και είναι ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Μελισσανίδη, υιού του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστού ως Tiger. Και οι δύο είναι ανάμεσα στους μετόχους της Emma Delta η οποία εξαγόρασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Η κατασκευαστική αυτή εταιρεία συστάθηκε με κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ από τον κ. Γ. Μελισσανίδη, ο οποίος κατέχει το 98,5% του κεφαλαίου (985.000 ευρώ). Το υπόλοιπο 1,5% το κατέχουν άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, ο Μάκης Αγγελόπουλος (Neurosoft, ΟΠΑΠ), ο κ. Γιάννης Ολύμπιος (V+O, ΟΠΑΠ) και άλλοι επιφανείς δραστήριοι επιχειρηματίες.

Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 29 Αυγούστου 2013 και πήρε αριθμό μητρώου (ΓΕΜΗ) στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να προβεί στη μελέτη του σχεδίου ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προφανώς η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάληψη χορηγιών για λογαριασμό της ΑΕΚ.


Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες της χορηγικής συμφωνίας γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που εγείρουν ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι με την υπογραφή της (μέσα Σεπτεμβρίου 2013) η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα λάβει 200.000 ευρώ - χωρίς δηλαδή να έχει γίνει κάποια ενέργεια. Επίσης, η κατασκευαστική θα πάρει 300.000 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2013.

Η εν λόγω σύμβαση υπογράφεται από την πλευρά του ΟΠΑΠ από τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Κ. Λουρόπουλο και από την πλευρά της κατασκευαστικής από τον κ. Νίκο Στράτο.


Αν κάποιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ να εγκρίνει τέτοιες χορηγίες όχι απευθείας στις ομάδες αλλά σε κατασκευαστικές εταιρείες, θα πρέπει να απευθυνθεί στο ίδιο του το Δ.Σ., το οποίο απαρτίζεται και από εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου.

Από την άλλη, το πώς είναι δυνατόν μέτοχος του ΟΠΑΠ (οικογένεια Μελισσανίδη) που διαθέτει και ομάδα (ΑΕΚ) να ζητάει να παίρνει και χορηγίες από τον ΟΠΑΠ κι από πάνω να τις μεταφέρει σε τρίτη εταιρεία είναι ένα θέμα που άπτεται της σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και θεμάτων ανταγωνισμού.

Η απάντηση της ΑΕΚ και η σιωπή του ΟΠΑΠ

Ως απάντηση στην  αποκάλυψη του «The Press Project», πηγές της ΑΕΚ και της εταιρείας σχολίασαν το γεγονός σε εφημερίδες λέγοντας ότι η χορηγία είναι επωφελής για τον ΟΠΑΠ και την ΑΕΚ.

Το παράδοξο δεν είναι η απάντηση της ΑΕΚ, αλλά το ότι δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την πλευρά του ΟΠΑΠ, μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο με χιλιάδες μετόχους, η οποία υποτίθεται προάγει και το fairplay στον αθλητισμό. Οι υπηρεσίες του ΟΠΑΠ δεν μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν τη μεθόδευση που έγινε.

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σχολιάσουν πως είναι δυνατό το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει μία χορηγία στις 30 Αυγούστου 2013 σε νεοσύστατη εταιρεία, πριν η εταιρεία καταχωριστεί στο γενικό εμπορικό μητρώο (ΓΕΜΗ) κι αν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν; (η καταχώρηση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013).

Πως είναι δυνατό να υπογράφει μία σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο εταιρεία του κ. Γ. Μελισσανίδη, ο οποίος είναι παράλληλα εν δυνάμει μέτοχος του ΟΠΑΠ μέσω του επενδυτικού σχήματος της Emma Delta. Γιατί τόσο βιασύνη να υπογραφεί η σύμβαση πριν μεταβιβαστούν οι μετοχές στο νέο μέτοχο;

Πως δίνει μία μέγα χορηγία σε μία ομάδα (ΑΕΚ), που συνδέεται μετοχικά με τον εν δυνάμει μέτοχο του ΟΠΑΠ;

Και το κυριότερο πως αφήνει να πλανάται στην κοινή γνώμη η εσφαλμένη πληροφορία περί παροχής χορηγίας στο ποδοσφαιρικό σωματείο ΑΕΚ όταν η πραγματικότητα είναι διαφορετική;

Τέλος, για ποια εταιρική διακυβέρνηση μιλάει το Χρηματιστήριο όταν σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβαίνουν όλες οι παραπάνω;

Διαβάστε αναλυτικά στο The Press Project.

Για το σκάνδαλο της παραχώρησης του κρατικού ΟΠΑΠ στον κολλητό του Σαμαρά, διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)