to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 03.01.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Αδύνατη η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014 εκτιμούν οι αναλυτές

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν θα βγει στις αγορές φέτος, αλλά ότι θα χρειαστεί και πρόσθετο πακέτο δανεισμού εξέφρασε ο Μάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco, εταιρείας διαχείρισης ομολόγων και αξιολογητής της κυπριακής οικονομίας.


Με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", ο Μάιλς Μπράντσο εξήγησε ότι "τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%", προειδοποιώντας πως "εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς του όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM".

Την ίδια εκτίμηση έχει και ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), που σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Σαμαρά για είσοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει ότι "οι υποσχέσεις του έλληνα πρωθυπουργού έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα, ή ακόμη πρόκειται για κίνηση τακτικής για να αυξήσει τις πιέσεις στους δανειστές της, ώστε να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι θα επιτύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της θα ήταν βιώσιμο, όπως τουλάχιστον ελπίζει η Αθήνα. Μόνο τότε η χώρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντλήσει χρήματα από τις χρηματαγορές".

Ο Μαρσέλ Φράτσερ τονίζει, μάλιστα, ότι "το χρέος και κατά συνέπεια το ύψος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των επιτοκίων είναι τεράστιο".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)