to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άδωνις – Κωστής: Ο κλέψας του κλέψαντος την δόξα

Δεν πρόλαβε η χώρα να βγει από την καραντίνα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χειροκροτήσει όχι τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά την μαζική εισβολή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτό


Δεν πρόλαβε η χώρα να βγει από την καραντίνα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χειροκροτήσει όχι τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά την μαζική εισβολή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτό. Σήκωσε την σημαία για να αρχίσει το ράλλυ των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, έχοντας δώσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα με ένα άμεμπτο και αξιόχρεο κόμμα. Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, στα πλαίσια αλλαγής της σημασίας των εννοιών παρουσίασε ένα αντεργατικό στην ουσία του νομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα προστασίας της εργασίας». Όσο η ευλογιά ως ασθένεια αντιπροσωπεύει την ευλογία και ο Ειρηνικός ωκεανός την μπουνάτσα, άλλο τόσο το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο την προστασία της εργασίας.

Στην ουσία, η κυβέρνηση έρχεται να λανσάρει έναν νεοελληνικό - νεοφιλελεύθερο μύθο, ότι ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται θεσμική συλλογική προστασία.

Τουναντίον, μπορεί να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι με τον εργοδότη του ισότιμα και να τα βρουν σαν δύο καλοί εταίροι, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες κατακτήσεις του 19ου αιώνα, διότι τα πράγματα άλλαξαν και εκείνες πάλιωσαν.

Σε κάθε εποχή υπάρχουν εταιρείες οι οποίες, από άποψη εργασιακών σχέσεων, είναι καλύτερες από άλλες. Αυτό μάλιστα το έχουν ενσωματώσει στην φήμη τους, στο brand name τους και τους δίνει πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Δεν είναι αυτές οι εταιρείες που παραγγέλνουν νομοσχέδια σαν το σημερινό.

Η κυβέρνηση, με ακραία εμμονικότητα σε καιρούς δύσκολους για την απασχόληση, έρχεται να ενισχύσει την εργοδοτική ασυδοσία, προκαλώντας ρήγματα στην θεσμική κατοχύρωση του 8ωρου, επιστρατεύοντας αστείες λογικές ακροβασίες, όπως το επιχείρημα του κ. Χατζηδάκη για το μάζεμα της εληάς.

Νομίζουν ότι, δίνοντας την εικόνα της Ελλάδας ως μίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, θα προσελκύσουν επενδύσεις, κάτι που και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες δεν το συμμερίζονται στο σύνολό τους. Γνωρίζουν καλά τί ακριβώς αντιπροσωπεύει σήμερα πρακτικά η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο στοχεύουν στον ίδιο τον πυρήνα του και οραματίζονται μία εργασιακή «ειρήνη νεκροταφείου».

Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις αμφιλεγόμενες πλευρές του συνδικαλισμού και το γεγονός ότι υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων με προβληματική πρακτική. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι τέτοιους συνδικαλιστές τους εκμαυλίζουν ή και διαφθείρουν μεγαλοεργοδότες, όπως έδειξε το τεράστιο σκάνδαλο στην, κατά τα άλλα …άμεμπτη, Γερμανία με την Volkswagen και το πρόεδρο των εργαζομένων.

Σε μία λεπτή φάση, με την καραντίνα να έχει διαδεχθεί μία οικονομική κρίση, επαναφέρουν κλίμα παρόμοιο με εκείνο που διαμόρφωσε η απαίτηση του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, που δεν ήθελε να του κλέψουν την δόξα οι τροϊκανοί και να την έχει όλη δική του. Μόνο που έρχεται ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης για να του κλέψει την δόξα και να μετατρέψει τη  αγορά εργασίας σε δοκιμαστικό πεδίο βολής φτηνό. Έχουν εκλάβει το εκλογικό αποτέλεσμα σαν λευκή επιταγή, τις δημοσκοπήσεις σαν πλοηγό και την επικοινωνιακή υπεροπλία σαν την απόλυτη ασπίδα. Οι εργαζόμενοι και, κυρίως, οι πιο ευάλωτοι και απροστάτευτοι μέσα σ’ ένα ρευστό τοπίο, καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν καταληφθεί από το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

*Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)