to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 08.02.2021

Κοινωνία

ΑΔΜΗΕ: Η παλαιότητα του εξοπλισμού βύθισε στο σκοτάδι Αττική και Πελοπόννησο

Hλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα του αυτομετασχηματιστή και αδυναμία λειτουργίας του διακόπτη προστασίας ισχύος ευθύνονται σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ για τη βλάβη που προκάλεσε μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ο συνδυασμός των δύο αυτών βλαβών οδήγησε στην εκδήλωση πυρκαγιάς που προκάλεσε με τη σειρά της τη διακοπή ηλεκτροδότησης.


Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ο αυτομετασχηματιστής είναι κατασκευής του 1986, ενώ ο διακόπτης προστασίας ισχύος είναι του 1972. Παράλληλα αναφέρει ότι αν και έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την αντικατάσταση τους από το 2018, προσφυγές καθυστερούν τη διαδικασία. Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι αναμένεται να παραδοθούν οι νέοι αυτομετασχηματιστές το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνει ότι ενώ από το 2018 προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του Συστήματος, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ πως προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Αττική, είναι απαραίτητο να γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Υπερυψηλή Τάση (στα 400 kV από 150 kV), καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του ΚΥΤ στο Ρουφ προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι, ισχυροί κόμβοι στο Λεκανοπέδιο αντίστοιχοι με το ΚΥΤ Κουμουνδρούρου και το ΚΥΤ Παλλήνης.

Για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πελοποννήσου, θα θωρακιστεί πλήρως, όταν ολοκληρωθεί ο Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά) συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, καθώς ακόμη και σε σοβαρή βλάβη στην Αττική το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα επηρεαστεί.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι από το μπλακ άουτ δεν προκλήθηκε κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθώς ο εξοπλισμός που καταστράφηκε δεν περιείχε επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως PCBs/PCTs, δεδομένου ότι ο Διαχειριστής έχει από ετών προβεί στις ενέργειες που διασφαλίζουν πλήρη εναρμόνιση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

tags: ΑΔΜΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)