to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 25.10.2020

Πολιτική

Αδιανόητη γκάφα Μητσοτάκη: Εξήγγειλε δωρεάν μαστογραφίες, κάτι που ισχύει από το 2018!

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας που ήδη ισχύει για όλες τις γυναίκες από το 2018 (!): ήδη, από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρ. 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 οι μαστογραφίες είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, και 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό


Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο γραφείο του με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού.

Ν. Ηλιόπουλος: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άλλη χώρα

Ο πρωθυπουργός ξέχασε να πει ότι το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ήδη ισχύει για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών από το 2018 (εδώ το σχετικό ΦΕΚ)! «Από τον Ιούνιο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει νομοθετικό πλαίσιο για δωρεάν μαστογραφία, κάθε δύο έτη, για γυναίκες από 40-49 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες άνω των 50 (καθώς και άνω των 35 με οικογενειακό ιστορικό)» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι μάλλον ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άλλη χώρα. Εκτός και αν η ουσία της σημερινής ανακοίνωσης βρίσκεται στην “συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας μειώνει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία, ακυρώνει μόνιμες προσλήψεις και διαρκώς προχωράει σε δωράκια προς τις ιδιωτικές κλινικές. Ακόμα και τώρα συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τη δημόσια υγεία ως πεδίο κερδοφορίας. Αναδεικνύονται έτσι σε μία ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση» τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Aνδ. Ξανθός: Η πρόληψη του καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής

Απαντώντας στον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ο οποίος έσπευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις σημερινές παραπειστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για δωρεάν μαστογρααφίες, ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός δήλωσε:

"Ο κ. Κικίλιας απαντώντας στην αποκάλυψη ότι η εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφίες είναι σκέτη κοροϊδία, μίλησε για προπαγάνδα! Θέλω να πιστεύω ότι αγνοούσε τι ακριβώς προβλέπει ο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Η απάντησή του όμως ήταν ενοχική και παραπειστική ταυτόχρονα. Παραδέχθηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους. Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφασή μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019! Φαίνεται ότι τη δική τους λογική και απαίτηση υιοθετεί ο Υπουργός Υγείας. Η πρόληψη του καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής. Θέλει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής υγείας, θέλει δημόσιες δομές και μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με βάση το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και της κοινοτικής φροντίδας, όπως αυτή που προωθήσαμε".

Νωρίτερα άλλωστε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εγκάλεσε τους κύριους Μητσοτάκη-Κικίλια για τις εξαγγελίες στο θέμα της ψηφιακής μαστογραφίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί από το 2016, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Η κα Γεννηματά θύμισε χαρακτηριστικά ότι το 2016  «45 γυναίκες βουλευτές στείλαμε επιστολή για να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία» αναγνωρίζοντας πως  «πράγματι ο κ. Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017».

«Παραπειστική η εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφίες»

Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός ξεκίνησε την ομιλία του τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, λέγοντας ότι είναι παραπειστική η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 49 ετών, δεδομένου ότι ήδη από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρ. 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, και 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Συνέχισε λέγοντας ότι την ώρα που όλη η κοινωνία ανησυχεί για τη διασπορά του κορονοϊού, ο Υπ. Υγείας με τις δηλώσεις του δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα που υπονομεύει την αναγκαία συναίνεση που χρειάζεται η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Για το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα, ο κ. Ξανθός είπε ότι η φτωχοποίηση νοικοκυριών στην οποία θα οδηγήσει, θα αδυνατίσει την προσπάθεια στη δημόσια υγεία, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ευαλωτότητα είναι συνδεδεμένη με τη φτώχεια.

Άρα το ερώτημα, συνέχισε ο κ. Ξανθός, δεν είναι αν είναι σωστό το timing της πρότασης μομφής, αλλά γιατί η Ν.Δ. επέλεξε να πυροδοτήσει κλίμα πόλωσης με αυτό το νομοσχέδιο.

Ο κ. Ξανθός κατέληξε λέγοντας ότι οι μεγάλες κρίσεις χρειάζονται συναινέσεις και η Ν.Δ. με την πρακτική της αυτό το αντιστρατεύεται.

Όλγα Γεροβασίλη: Προχειρότητα, άγνοια… μήπως και εξαπάτηση;

Δήλωση Γραμματέως της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη για την Παγκόσμια_μέρα_Καρκίνου_του_Μαστού:

«Σήμερα, 25η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ανέλαβε δράση ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την παρουσία της κατά τη συζήτηση της #πρότασης_ μομφής στη #Βουλή.

Ως γιατρός και ως γυναίκα επισημαίνω τη σημασία, την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στις παροχές Πρωτοβάθμιας Υγείας συμπεριλήφθηκε, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και ΚΑΘΕ χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε "πιλοτική δράση δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για τις γυναίκες ηλικίας 49 & 50 ετών", μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο το υφιστάμενο πλαίσιο, όσο και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Προχειρότητα, άγνοια… μήπως και εξαπάτηση;»

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Η κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ ισχύει ήδη από τον Οκτώβρη του 2016

Δήλωση βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ν. Κιλκίς και Αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για τις μαστογραφίες:
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού σήμερα και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ανακοινώνοντας ήδη νομοθετημένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη αυτής της μορφής Καρκίνου, από τον οποίο προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους τουλάχιστον 1 στις 8 γυναίκες.

Θυμίζουμε, λοιπόν, στον κ. Μητσοτάκη ότι η κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ ισχύει ήδη από τον Οκτώβρη του 2016. Οι τότε βουλεύτριες της ΝΔ, που συνυπέγραφαν το αίτημα των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την πρωτοβουλία, θα το θυμούνται πολύ καλά. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2018, με το ΦΕΚ Β’ 2315/19.06.2018, η μαστογραφία για την πρόωρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού συμπεριλαμβάνεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα η απόφαση προέβλεπε δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Θα περιμέναμε κάτι πιο γενναιόδωρο από τον κ. Πρωθυπουργό, από εξαγγελίες ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η προσήλωσή του στην επικοινωνία και όχι στην ουσία είναι δεδομένη και ρητά διατυπωμένη, άλλωστε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)