to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 30.11.2022

Πολιτισμός

Αδιανόητες δικαιολογίες: Στην παραγωγή παράστασης «τα ρίχνει» ο Δήμος για την κατάρρευση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Απίστευτες δικαιολογίες από την διοίκηση, ρίχνει την ευθύνη στον παραγωγό - Οργισμένη αντίδραση από Αναγνωστοπούλου, Μπελαβίλα για τους τραυματισμούς μαθητών - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά: Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες όπου αναλογούν για το ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον τραυματισμό μαθητών


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιχειρηματολογία του επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να δικαιολογήσει το ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28/11/22, όταν μέρος της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης κατέρρευσε, στη διάρκεια πρόβας των συνόλων του Μουσικού Σχολείου της περιοχής. Τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις μαθητές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για προληπτικούς λόγους.

Το πρωί της Τρίτης, ο Ιωσήφ Βουράκης εμφανίστηκε στην ΕΡΤ, όπου, ξεκάθαρα αποποιήθηκε σαν ΟΠΑΝ κάθε ευθύνη για το συμβάν και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό, καταλογίζοντας μάλιστα την όποια ευθύνη στους ανθρώπους της παραγωγής της κεντρικής παράστασης που αυτήν την περίοδο ανεβαίνει στο θέατρο.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου και της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», που κάνουν λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό» και για «αυθαίρετη επέκταση σκηνής», από κάποιον «επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» και ζητούν ουσιαστικές εξηγήσεις.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή φέρνει η Ν. Κασιμάτη την καταγγελία των γονέων

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Το πρωτοφανές περιστατικό της κατάρρευσης ενός τμήματος της κεντρικής σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κατά την διάρκεια πρόβας του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητών, δείχνει πόσο τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και η έλλειψη θεσμικής εποπτείας, καταστούν επικίνδυνους τους δημόσιους χώρους για τους πολίτες.
Είναι δυνατόν να ευσταθούν οι δικαιολογίες από την μεριά της διοίκησης του Δημοτικού Θεάτρου, και συγκεκριμένα του κυρίου Βουράκη, προέδρου του ΟΠΑΝ, πως ο παραγωγός άλλαξε χωρίς προειδοποίηση τα στηρίγματα στη σκηνή, όταν για κάθε εργασία ή  επέμβαση σε νεότερο διατηρητέο μνημείο όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Μπορεί να κάνει τελικά ο οποιοσδήποτε, ότι θέλει σ’ αυτή την χώρα;

Τι είδους αυθαιρεσίες κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη επέκταση της σκηνής,  που είχαν σαν συνέπεια τον τραυματισμό ανήλικων μαθητών; Είχε τηρηθεί η διαδικασία; Από τη μεριά του, το υπουργείο Πολιτισμού είχε λάβει γνώση για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Δημοτικό θέατρο, που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα; Έστειλε κάποιο κλιμάκιο για να διενεργήσει επιτόπια αυτοψία, αφού πληροφορήθηκε το γεγονός; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις επέφεραν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή ή βλάβη στο προστατευόμενο μνημείο;

Δεν αρκούν οι τυπικές συγγνώμες στους γονείς και τους μαθητές. Αναμένουμε εξηγήσεις για την αμέλεια που υποκρύπτει ένα τέτοιο ατύχημα και ζητάμε να αναζητηθούν άμεσα οι ευθύνες για όσα συνέβησαν».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά: Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες όπου αναλογούν για το ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον τραυματισμό μαθητών

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά τονίζει σε ανακοίνωσή της για το συμβάν:

Τη Δευτέρα 28/11, κατά τη διάρκεια πρόβας μουσικών ομάδων του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, εν όψει παράστασης που θα πραγματοποιούνταν το βράδυ στον ίδιο χώρο υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ του Δήμου Πειραιά, υποχώρησε τμήμα αυθαίρετης επέκτασης της σκηνής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 παιδιών δημιουργώντας παράλληλα πανικό στα υπόλοιπα παιδιά και τους συνοδούς  καθηγητές τους.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, που συνέβη σ´ αυτό το σημαντικό διατηρητέο Δημοτικό Μνημείο -αποτέλεσμα αυθαιρεσίας, ανευθυνότητας και έλλειψης εποπτείας -εγείρει πολλά ερωτηματικά για την περαιτέρω ασφάλεια των πολιτών σ´ αυτόν τον  πολυσύχναστο και εμβληματικό πολιτιστικό χώρο.

Καλούμε άμεσα, την Διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου, του ΟΠΑΝ και τον αρμόδιο Προέδρο του καθώς και την Δημοτική Αρχή, να προβούν στην διερεύνηση των αιτιών και του συνθηκών αυτού του επικίνδυνου για την ανθρώπινη ασφάλεια γεγονότος, προκειμένου να αποδοθούν χωρίς καθυστέρηση οι ευθύνες όπου αναλογούν.

Συμπαραστεκόμαστε στους τραυματισμένους μαθητές και τις οικογένειες τους, καθώς και στους συμμαθητές και καθηγητές τους που υπέστησαν αυτό το απροσδόκητο σοκ.

Στηρίζουμε τις αποφάσεις της σχολικής κοινότητας και καταγγέλλουμε την προσπάθεια των υπευθύνων να απαξιώσουν το σοβαρότατο, για την ανθρώπινη ασφάλεια, αυτό συμβάν.

Ευελπιστούμε ότι το επικίνδυνο αυτό περιστατικό να ευαισθητοποιήσει τη Δημοτική Αρχή ασκώντας την θεσμική της εποπτεία σε οποιαδήποτε παρέμβαση, αφορά τον συγκεκριμένο αλλά και άλλους κοινόχρηστους χώρους ευθύνης της ,για να μη θρηνήσουμε τα χειρότερα.

Η ανακοίνωση του «Πειραιάς για Όλους»:

«Κατέρρευσε αυθαίρετο τμήμα της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου με παιδιά σε πρόβα παράστασης!

Το ατύχημα συνέβη χθες, Δευτέρα 28.11.22, κατά την πρόβα της παράστασης που διοργάνωνε για το βράδυ ο ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας) με τη συμμετοχή του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και του Μουσικού Σχολείου Πειραιά. Η αυθαίρετη χωρίς έγκριση επέκταση της σκηνής έσπασε, τα παιδιά έπεσαν στο κενό, η πρόβα διαλύθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί στην κανονική παράσταση, ο πανικός στο γεμάτο θέατρο θα ήταν ανεξέλεγκτος.

Το ερώτημα είναι: Ποιος ηλίθιος συμπεριφέρεται στη σκηνή του κορυφαίου διατηρητέου μνημείου -του Δημοτικού Θεάτρου- σαν να είναι η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου του; Ποιος επικίνδυνος ανέβασε παιδιά σε παράσταση, σε αυτή την άθλια χωρίς άδεια από κανέναν πρόσθετη κατασκευή, σε αυθαίρετη επέκταση της σκηνής;

Κύριε Βουράκη, κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ, το έχουμε πει από πολύ καιρό, είστε πιθανόν κατάλληλος για να συστήνετε Τούρκους κουμπάρους σας με ένταλμα της Interpol ως φιλάνθρωπους στις αρχές του τόπου για να ελληνοποιηθούν, δεν είστε όμως κατάλληλος για να διοικείτε το Δημοτικό Θέατρο. Τώρα φαίνεται ότι είστε και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Αναμένουμε εξηγήσεις αμέσως από τον Δήμαρχο -όχι από εσάς, προφανώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)