to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 30.08.2013

Διεθνή

Αδιαμφισβήτητες οι πληροφορίες για τα χημικά της Συρίας, λέει ο Τζον Κέρι

Οι ΗΠΑ διαθέτουν «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτες» πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας «αποχαρακτηρισμένες» πληροφορίες για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.


Ο Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, διευκρινίζονας ότι οι ΗΠΑ «έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Άσαντ θα μείνει ατιμώρητος και ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να αντιδράσουν -το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις. Τόνισε εξάλλου ότι η ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη.

«Γνωρίζουμε πού και πότε»

Το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα όχι μόνο στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενες επιθέσεις κοντά στην ίδια περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι, λίγο πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, μονάδα του Άσαντ στην περιοχή έλαβε οδηγίες για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών.

Ο Κέρι διευκρίνισε πάντως ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χημικά του Άσαντ θα παρουσιαστούν μόνο στα μέλη του Κογκρέσου.

Υποστήριξε επίσης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί να δείξει μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον.

Δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει στις 21.00 ώρα Ελλάδας και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Συρία απορρίπτει την προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε «αποσπασματική έκθεση» για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ, μετέδωσε την Παρασκευή η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή [των Ηνωμένων Εθνών] ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή».

Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ.

Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης «η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια» τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ μετέβησαν στην Μουανταμίγιατ αλ Σαμ στα δυτικά της Δαμασκού και στην ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου φέρεται ότι έγινε η επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες κατηγορούν το συριακό καθεστώς.

Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του στρατού.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)