to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 06.02.2019

Κοινωνία

Αδιάλλακτοι οι αγρότες στα μπλόκα, ανοιχτό σε διάλογο το υπουργείο

Ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη για σήμερα, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.


Στην κυβέρνηση επέρριψαν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν σε διάλογο οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση και υπεκφεύγει».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν χτες, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας - μέλος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, τόνισε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης επιμένει να γίνει ο διάλογος μόνο μαζί του την Τετάρτη και απορρίπτει το αίτημα των αγροτών να γίνει ο διάλογος με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης».

«Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση και υπεκφεύγει. Επιμένουμε για ακόμη μια φορά και ζητάμε να συναντηθούμε με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Καλούμε τους αγρότες να βγούνε στον δρόμο. Είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μαρούδας χαιρέτισε τη στάση των αγροτών που έχουν βγει στα μπλόκα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και τόνισε πως «είναι σημαντικό οι αγρότες να καταλάβουν ότι μπορούν να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις».

Μπλόκο στα Τέμπη

Την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να αποκλείσουν το Σάββατο τις σήραγγες στα Τέμπη, στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που δεν συναντιέται μαζί μας για να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Αυτή μας βγάζει στον δρόμο με την πολιτική της και αυτή κλείνει τους δρόμους» τόνισε ο κ. Μαρούδας.

Υπενθυμίζεται πως κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας για ένατη μέρα, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους πραγματοποιώντας ένα ενιαίο κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων:

Με την αδιάλλακτη στάση τους και την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι των αγροτών που απαρτίζουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους. 

Ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον Υπουργό, κ. Σταύρο Αραχωβίτη για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. 

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι ανοιχτή σε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου έχει απαντήσει γραπτά σε ένα προς ένα τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από την οποία ζητούσε έστω και την ύστατη στιγμή να προσέλθει σε διάλογο και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση. 

Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τη Μεσσηνία. Επομένως, είμαστε εδώ στο ΥπΑΑΤ καθημερινά για όσους πραγματικά επιδιώκουν την εξεύρεση λύσεων μέσα από διάλογο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τι έχουμε ήδη καταφέρει για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, αλλά και τη χάραξη προοπτικής για τον πρωτογενή τομέα.

Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος δεν θα κλείσει στα μπλόκα, αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ζητούν τετραμερή συνάντηση

Τετραμερή συνάντηση, υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, ζητούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που από τις 28 Ιανουαρίου έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας και από σήμερα αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους.

   "Στην τελευταία μας σύσκεψη στη Νίκαια αποφασίσαμε ομόφωνα να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αρχής γενομένης από σήμερα και να καλέσουμε σε τετραμερή συνάντηση τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να δούμε τα θέματά μας ολοκληρωμένα" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

   Πρόσθεσε δε πως "πράγματι, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είχε συνάντηση τον Δεκέμβριο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις, αφού -όπως είπε- πολλά από τα θέματα που είχαν τεθεί δεν είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα. Έτσι, και εμείς ζητάμε την τετραμερή συνάντηση, για να θέσουμε όλα τα θέματα επί τάπητος και να μπορέσουν να συζητηθούν εκτενώς".

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουρτούρας επισήμανε ότι σήμερα οι Σερραίοι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και αργότερα το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος στη διασταύρωση στο Σιδηρόκαστρο, έξω από το Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Το αγροτικό μπλόκο στο σημείο έχει στηθεί από τις 28 Ιανουαρίου και κατά διαστήματα πραγματοποιούνται συμβολικοί αποκλεισμοί, ενώ τελικός προορισμός είναι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου "δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμη να φτάσουμε, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ φυλούν όλο το δρόμο στενά. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε".

Νέο αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Δερβενίου 

   Στον κόμβο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται εδώ και πάνω από μια ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

   «Μπαίνουμε στο χορό των κινητοποιήσεων χωρίς ωστόσο να προσχωρούμε επίσημα σε κάποιες από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

   «Στο μπλόκο μας θα βρει κάποιους αγρότες και κτηνοτρόφους όλων των κομμάτων. Δεν μπαίνουμε υπό την ομπρέλα κανενός. Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και στηρίζουμε όποιον τίμια παλεύει για τη βιωσιμότητα και την παροχή λύσεων», σημείωσε ο κ. Χατζητομάρης και πρόσθεσε: «σήμερα τακτοποιούμαστε στο μπλόκο και δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, ούτε καν συμβολικού χαρακτήρα. Από αύριο, βλέπουμε».


Ακύρωση των προγραμματισμένων αποκλεισμών στα υπόλοιπα μπλόκα της Κ. Μακεδονίας λόγω των καιρικών συνθηκών

   Την ακύρωση των προγραμματισμένων για σήμερα το απόγευμα αποκλεισμών στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισαν οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αγρότες και κτηνοτρόφοι. 

         Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Καστοριά προχώρησαν σε αποκλεισμό της εφορίας από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν με τα αγροτικά τους οχήματα και «συνάδελφοι από το Βόιο Κοζάνης και τις Πρέσπες».

   Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, το προσεχές Σάββατο, οι συμμετέχοντες στη σημερινή κινητοποίηση, αποφάσισαν να πάνε με τα τρακτέρ τους στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Καστοριά και μετά να κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν.

   Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

   *Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας

   *Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

   *Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

   *Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

   *Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

   *Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

   *Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

   Τις αμέσως επόμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που κίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ομοσπονδίας και ήταν αυτοί που πέρυσι συγκρότησαν την Συντονιστική Επιτροπή Κ.Μ, θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα συμμετέχουν στις φετινές κινητοποιήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)