to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 07.07.2020

Κοινωνία

Αδιαφορεί για τη γνώμη των εργαζόμενων ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό την προ 5 μηνών–εξαιρετικά επίκαιρη, ωστόσο - επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς αυτόν και του απευθύνει πρόσκληση σε ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο πριν ολοκληρωθεί το «έγκλημα» κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του χώρου της Παιδείας και της κοινωνίας


Αναλυτικα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (7/7/20):

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Kαι μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, τι;

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό την προ 5 μηνών–εξαιρετικά επίκαιρη, ωστόσο - επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς αυτόν και του απευθύνει πρόσκληση σε ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο πριν ολοκληρωθεί το «έγκλημα» κατά  της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του χώρου της Παιδείας και της κοινωνίας

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στις 28 Ιανουαρίου του 2020 η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει προς εσάς επιστολή για την τραγική κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία. Αναμέναμε, και εγώ προσωπικά, μια απάντηση και τη δραστική σας παρέμβαση για τα προβλήματα αυτά που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καταδολιεύουν τις διαδικασίες έκδοσης τίτλων σπουδών και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Αντ΄ αυτού, έλαβα προσωπικά την Παρασκευή από την Υπουργό Παιδείας πρόσκληση για έναν διάλογο fast track, χωρίς καμιά γνώση των θεμάτων που τίθενται προς νομοθέτηση. Φθάσαμε σήμερα σε μια συνάντηση με την κ. Κεραμέως όπου μας ανακοινώθηκε ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο, χειρότερο από αυτό που ψήφισε ο κ. Αρβανιτόπουλος το 2014, το οποίο θα επιφέρει ραγδαία όξυνση της ήδη καλπάζουσας ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Αρβανιτόπουλος μάλιστα τότε είχε επικαλεστεί πιέσεις από την τρόικα, η σημερινή κυβέρνηση πιέσεις ποιων επικαλείται, κύριε Πρωθυπουργέ;

Τα προβλήματα που παράθεσε η ΟΙΕΛΕ στην επιστολή της, την οποία σας κοινοποιώ εκ νέου, τα γνωρίζουν καλά τόσο η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και οι εποπτικές του υπηρεσίες όσο και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας. Είχατε, λοιπόν, στα χέρια σας μια ιστορική επιλογή για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να θεραπεύσετε τις σημαντικές αυτές παθογένειες του χώρου και στη συνέχεια να προβείτε σε έναν ανοιχτό, ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να νομοθετήσετε προς όφελος της Παιδείας και της νέας γενιάς.

Δυστυχώς, όμως, αποφασίσατε να ακολουθήσετε έναν διαφορετικό δρόμο, ακούγοντας μόνο το ένα σκέλος της κοινωνικής εξίσωσης. Προτείνετε, με το πρόσχημα της «ελευθερίας και αυτονομίας» έναν νόμο, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομάκρυνση της κρατικής εποπτείας, ώστε να είναι εφικτές πρακτικές έκδοσης παράνομων τίτλων και πιστοποιήσεων, να είναι ανεμπόδιστη η αδήλωτη εργασίας και η φοροδιαφυγή, έναν νόμο με τον οποίο η «ελευθερία» μεταφράζεται σε ασυδοσία για λίγους και σε τυραννία για πολλούς.

Διόλου τυχαία, αν και η Υπουργός και η πολιτική ηγεσία έχουν λάβει από την Ομοσπονδία μας από το Δεκέμβριο υπόμνημα με δεκάδες, συγκεκριμένες καταγγελίες ακραίων παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν έχουν ασχοληθεί με καμία απολύτως, αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρότερου.Σας υπενθυμίζω απλώς την ΚΥΑ Πληροφορικής που εκδόθηκε το 2013 με ένα ανάλογο σκεπτικό και η οποία προκάλεσε την εκκίνηση μιας μηχανής παραγωγής χιλιάδων παράνομων, «κούφιων» πιστοποιήσεων επ’ αμοιβή που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Είναι, επομένως, δική σας επιλογή αντί της αναβάθμισης της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο ακραίος υποβιβασμός της στο άθλιο επίπεδο των παρασιτικών ΚΕΚ που μοιράζουν πιστοποιήσεις χωρίς κανένα ποιοτικό αντίκρισμα και των Κέντρων Μελέτης που λειτουργούν  εντελώς εκτός θεσμικού πλαισίου. Είναι δική σας πλέον επιλογή με αυτό το νομοσχέδιο, αντί της σοβαρής, ποιοτικής ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η διάλυσή της με τις επιπτώσεις να είναι σοβαρές στην κοινωνία λόγω της όξυνσης των ανισοτήτων.

Με αυτές τις σκέψεις, σας απευθύνω μια έσχατη έκκληση, ζητώντας να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας μας σε διάλογο, ώστε, όπως ακούσατε με προσοχή ηγετικά στελέχη των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, να ακούσετε και την πλευρά των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση και να διαμορφώσετε μια συνολική και, κατά το δυνατόν, αντικειμενική άποψη για το χώρο.

tags: ΟΙΕΛΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)