to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αδιαφάνεια, χρυσές αναθέσεις και διασπάθιση δημοσίου χρήματος για «καθαρισμούς δασών»

Στην επιχείρηση ‘’Δρυάδες’’ που αφορούσε τον καθαρισμό 18 περιοχών της Αττικής αλλά και του Σέιχ Σου, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης - Τι τονίζουν οι Σωκράτης Φάμελλος και Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Όπως τονίζουν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη:

Εκτός από την αποδεδειγμένη ανεπάρκεια της κυβέρνησης να προστατέψει τα δάση και τις περιουσίες των πολιτών από τις πυρκαγιές, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία/Αρκαδία, στο Αλεποχώρι, κλπ., είναι προκλητικό να αποδεικνύεται ότι σπαταλήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ των πολιτών με αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις και αδικαιολόγητο κόστος, με επίκληση σε αυτόν τον κίνδυνο. Ενώ περιοχές που «καθαρίστηκαν» με την παρουσία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάηκαν τελικά στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου 2021!

Με μπόλικη επικοινωνιακή χρυσόσκονη και μεγαλοστομίες, τον Ιούνιο του 2021, ο τότε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την επιχείρηση ‘’ΔΡΥΑΔΕΣ’’ που αφορούσε τον καθαρισμό 18 περιοχών της Αττικής αλλά και του Σέιχ Σου, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Για να προχωρήσουν τα έργα εφαρμόστηκαν προβλέψεις του νόμου 4662/2020 για την Πολιτική Προστασία που η κυβέρνηση είχε θέσει σε αναστολή! Αυτό δεν εμπόδισε την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να επικαλεστεί το καθεστώς ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας για να προχωρήσει σε πανάκριβες απευθείας αναθέσεις χωρίς διαφάνεια. Έθεσε δε και όρους εμπιστευτικότητας στις συμβάσεις των έργων αυτών, ώστε οι ανάδοχοι να απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν τις συμβάσεις που δεν πήγαν ούτε στις δασικές υπηρεσίες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή, εντόπισε άμεσα τα σημαντικά θέματα αδιαφάνειας και υπέρογκων αμοιβών. Συγκεκριμένα:

1.      Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε αναθέσεις με συμβάσεις ύψους 9.348.980 ευρώ (με ΦΠΑ) για τον καθαρισμό 15.079 στρεμμάτων σε 18 περιοχές της Αττικής και ύψους 1.891.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για τον καθαρισμό 3.050 στρεμμάτων στο Σέιχ Σου.

2.      Το ποσό των αναθέσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ανέρχεται στα 500 ευρώ το στρέμμα (χωρίς ΦΠΑ), ενώ σε σχετική μελέτη το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης υπολογίζει το κόστος σε 130 ευρώ το στρέμμα, ενώ αντίστοιχη ανάθεση σε μικρότερη έκταση με διαγωνισμό είχε κόστος 75 ευρώ ανά στρέμμα!

3.      Όλες οι συμβάσεις έγιναν χωρίς προκήρυξη με την επίκληση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Στη περίπτωση του Σέιχ Σου, πρώτα υπογράφηκε η σύμβαση και μετά κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης!

4.      Οι τεχνικές εκθέσεις για την υλοποίηση των έργων καθαρισμού στην Αττική είναι πανομοιότυπες και εκδόθηκαν όλες την ίδια μέρα, στις 4.6.2021, ενώ υπογράφονται από μηχανικούς χωρίς τη συμβολή δασολόγων ή της δασικής υπηρεσίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι καθαρισμοί που διενεργήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα ερήμην του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος εξέφρασε έντονες ενστάσεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις των εργασιών καθαρισμού που έγιναν ερήμην και των οικείων Δασαρχείων.

5.      Ο χρόνος παράδοσης του έργου παρατάθηκε έως 30.7.2021 για τους καθαρισμούς στις 18 περιοχές της Αττικής αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, παρότι είχε ζητηθεί, κανένα στοιχείο ολοκλήρωσης και παραλαβής των έργων στην Αττική.

6.      Στις περιοχές που ανατέθηκαν εργασίες καθαρισμού δασών περιλαμβάνονται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Τατόι και οι Θρακομακεδόνες, που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά εκτελέστηκαν τα έργα και το επίπεδο των μελετών.

Το τελευταίο επεισόδιο, που επιβεβαιώνει την προκλητική μεθόδευση και το πάρτι ημετέρων, είναι ότι στην εκπνοή του έτους (23.12.2021), με τη ειδική διάταξη (άρθρο 145, Ν.4876/2021), προβλέπεται ότι κάθε είδους δαπάνες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θεωρήθηκαν εκ των υστέρων νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας και ορίστηκε ότι μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη δεν επικράτησε ο κανόνας της σιωπής. Η αλήθεια τον εκδικείται:

1.      Ποιοι και γιατί επωφελήθηκαν από την υπερτιμολόγηση (500 ευρώ αντί 75 ευρώ το στρέμμα) και από τις απευθείας αναθέσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ με την επίκληση κινδύνου;

2.      Για ποιο λόγο έγινε επίκληση έκτακτου κινδύνου για έργα δασοπροστασίας με την επίκληση της χιονόπτωσης Μήδειας που είχε προηγηθεί 3 μήνες!

3.      Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την παραβίαση της νομοθεσίας, τη διασπάθιση δημόσιων πόρων και την μετέπειτα καταστροφή;

4.      Πώς ολοκληρώθηκαν, πώς παραλήφθηκαν και ποιοι τελικά πληρώθηκαν με τις υπέρογκες αναθέσεις του κ. Χαρδαλιά; Έγινε εκ των υστέρων νομιμοποίηση των πληρωμών με το άρθρο του Ν.4876/2021;

Είναι αριστεία για τη ΝΔ να σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σε υπέρογκες και αδιαφανείς αναθέσεις για καθαρισμούς δασών, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς ενημέρωση των δασικών υπηρεσιών με την πρόφαση της πολιτικής προστασίας και τελικά οι περιοχές να υποκύπτουν στις πρωτοφανούς έκτασης πυρκαγιές; Με τέτοια αριστεία θα αφήσει τη χώρα και τους πολίτες εκτεθειμένους και σε επόμενες φυσικές καταστροφές ή θα παραιτηθεί σύντομα; επισημαίνουν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισυνάπτεται ακόμη συνοπτικός πίνακας με τις συμβάσεις αναθέσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τους καθαρισμούς:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)