to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 13.07.2020

Πολιτική

"Αδειάζει" τον Μ. Βορίδη ο Στ. Πέτσας για το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Κατηγορηματικά αντίθετος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη σχετικά με τη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.


Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη σχετικά με τη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας δήλωσε  ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και, ως εκ τούτου, η λογική των αντιποίνων είναι λανθασμένη.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο 11/7, ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση "εξόχως συμβολική", έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. "Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα", είπε χαρακτηριστικά.

Διαφωνεί με τον Βορίδη και ο Άγγελος Συρίγος

Τη διαφωνία του με την πρόταση Βορίδη εξέφρασε μιλώντας τη Δευτέρα 13/7 «στο Κόκκινο» και ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο κ. Συρίγος εξήγησε ανταπαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ότι δεν θα ενοχλήσει αυτό την Τουρκία, καθώς βάζει στο ράφι τον Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν πρόκειται να ενοχληθεί η Τουρκία του Ερντογάν αν μετατρέψουμε το σπίτι του Κεμάλ σε οτιδήποτε είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη λήψης αντίμετρων όχι αντιποίνων.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι θεωρεί απίθανο να αναιρεθεί ή να ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου, που επικύρωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας ζει, και εξήγησε πως τι θα γίνει η Αγία Σοφία, τέμενος ή ότι άλλο, είναι θέμα εσωτερικό της γειτονικής χώρας και η μόνη επίπτωση είναι αυτή με την UNESCO δηλαδή να αφαιρεθεί το μνημείο από τον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της.

Το επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε, αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά και εμείς πρέπει να τονίσουμε αυτή τη διάσταση ότι η Τουρκία φεύγει από τις αξίες της Δύσης και αρχίζει να κινείται ως εχθρός των αξιών της Δύσης.

Αμφισημίες ως προς τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Πέτσας  σημείωσε ότι "ζητήθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιουλίου". Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων "από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου".

Και πρόσθεσε: "Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα".

Αναλυτικά, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον κορωνοϊό:

«Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των ντόπιων κρουσμάτων χτυπά καμπάνα προειδοποίησης για όλους. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την Παρασκευή συγκάλεσε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επισημάνθηκε η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Συγκεκριμένα:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο  ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και

3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και  να αναδειχθεί η Πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε.  Αντιθέτως οφείλουμε  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού.

Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, αλλά  είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο  εφησυχασμό.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
Τρίτον, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
Τέταρτον, επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαγορεύουν μεν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση κορονοϊού – Το  αλαλούμ συνεχίζεται

Όπως σχολιάζει η Κουμουνδούρου:

Ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια.

Και όλα αυτά, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τουρισμό. Χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων ανεξάρτητα από «πύλη εισόδου» και χώρα προέλευσης και με την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς καμία εξήγηση την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυκαταστήματα την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα.

Το πρωτοφανές αλαλούμ συνεχίζεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)