to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 06.07.2021

Οικονομία

Άδειασμα του ΣτΕ σε Σταϊκούρα και «επιτελικό κράτος» για το πραξικόπημα στον ΟΚΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τον ορισμό του Ιωάννη Πάιδα, ως προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)


Η κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει τον ανεξάρτητο και δημοκρατικό θεσμό σε κομματικό της υποχείριο με τις ευλογίες των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ), κίνηση που όπως φαίνεται γυρίζει μπούμερανκ.

Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την προσβαλλόμενη απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα, ανατρέποντας και όλη την προηγηθείσα διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της ΟΚΕ για την υπόδειξη του προέδρου της, κατά την οποία, με πρωτοφανή τρόπο, υπονομεύθηκε και παραβιάστηκε κατάφωρα το δικαίωμα της εργατικής ομάδας (όπου η ΓΣΕΕ διαθέτει την πλειοψηφία), η οποία είχε σειρά να υποδείξει τον υποψήφιο πρόεδρο.

Ο νόμος σύστασης της ΟΚΕ προβλέπει ότι η προεδρία της ανατίθεται εκ περιτροπής σε μία από τις τρεις ομάδες που συγκροτούν την ΟΚΕ (εργοδότες, εργαζόμενοι και επιστήμονες-επαγγελματίες). Το αποτέλεσμα επικυρώνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, είχε συστήσει πριν από μήνες σε συνάντηση στο Μαξίμου, απευθυνόμενος στον υπουργό του, Χρ. Σταικούρα, «εφόσον είναι η σειρά της ΓΣΕΕ, όποιον προτείνει αυτή».

Η δημοκρατική αυτή πρακτική «παραβιάστηκε κατάφωρα κατά την τελευταία διαδικασία επιλογής προέδρου της ΟΚΕ, τον Ιανουάριο του 2021, και ο υποψήφιος που τελικά υποδείχθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ για το αξίωμα του προέδρου, όχι μόνο δεν είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας της εργατικής ομάδας, αλλά - το κυριότερο- δεν συγκέντρωσε ούτε την πλειοψηφία του όλου αριθμού μελών της ΟΚΕ, που αξιώνει ρητά ο νόμος», σχολιάζει η ΓΣΕΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης της Συνομοπονδίας και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την υπουργική Απόφαση διότι δεν συγκέντρωσε κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της.

Το αποτέλεσμα του ακυρωτικού αποτελέσματος της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση προκειμένου να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επιλογής προέδρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

ΓΣΕΕ: Ακυρώθηκε η θεσμική εκτροπή

Σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η ΓΣΕΕ, όπως είναι γνωστό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξ αρχής εναντιώθηκε στην πρωτοφανή αυτή θεσμική εκτροπή που επικυρώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με τον ορισμό του Προέδρου της ΟΚΕ και απέσυρε τους εκπροσώπους της από την εργατική ομάδα, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της την πρωτοφανή και απαράδεκτη πρακτική, που  υπέσκαψε  το κύρος της ΟΚΕ και το αναγκαίο για τη λειτουργία της κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ομάδων που την συγκροτούν, αποτελώντας συγχρόνως δυσμενή παρακαταθήκη για το μέλλον του θεσμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τις θέσεις μας, υψώνοντας ισχυρό ανάχωμα σε όσους επέλεξαν να εισάγουν τον διχασμό και τη διαίρεση, υπηρετώντας προσωπικές και κομματικές στρατηγικές και συμφέροντα και υπονομεύοντας ευθέως την λειτουργία της ΟΚΕ.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος  πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης, αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, όπως πανηγυρικά αναγνώρισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)