to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 25.06.2021

Πολιτική

Αήθης επίθεση του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Μαραβέγια, στους νοσηλευτές του ΕΣΥ

«Τα χειροκροτήματα στους νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. γίνονται απολύσεις;»


Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με αφορμή τα όσα θλιβερά ακούστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από κυβερνητικό βουλευτή αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Απαντώντας στην αήθη επίθεση του βουλευτή της ΝΔ, Κ.Μαραβέγια, στους νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. και συγκεκριμένα στην αναφορά του σε αξιολόγηση των νοσηλευτών, δείχνοντας ουσιαστικά απολύσεις, ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε: «Είναι απαράδεκτο, είναι ανήθικο αυτό που κάνατε, εν είδει «καρφώματος» των εργαζομένων. Εσείς δεν ήσασταν που θα χειροκροτούσατε από τα μπαλκόνια τους ήρωες νοσηλευτές; Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε τα μεγάλα τα λόγια τα παχιά, η Ν.Δ. και οι Βουλευτές της και οι Υπουργοί της; Τόσο ψέμα και τόση απάτη, μπορεί να χωρέσει; Παράγετε περισσότερη απάτη απ’ αυτήν που μπορεί να καταναλώσει η ελληνικός λαός, ο οποίος σας «έχει πάρει χαμπάρι». Με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν πετυχαίνετε τίποτα».

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που προκάλεσε η παρέμβαση του κ.Τριανταφυλλίδη ήταν οι παρεμβάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος επέμενε να ρωτά γιατί δεν τους μονιμοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης: «Τους 16.000 επικουρικούς και τους ορισμένου χρόνου συμβασιούχους, θα τους μονιμοποιήσετε; Γνωρίζετε ότι η άποψή μου είναι ότι πρέπει οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, όπως ανακοίνωσε σχετικά και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Mονιμοποίηση στο Ε.Σ.Υ. του συνόλου του υγειoνομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή».

Απαντώντας στις συνεχείς παρεμβάσεις του κ.Κοντοζαμάνη ο κ.Τριανταφυλλίδης είπε «Δεν ξέρετε τι να πείτε κ.Κοντοζαμάνη και κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Επιτέλους κυβερνήστε.  Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε την υποχρέωση πέντε μόνιμοι να αποχωρούν και μόνο ένας μόνιμος προσλαμβάνεται. Τώρα δεν έχετε τρόικα, ούτε μνημόνια. Όταν έχεις λοιπόν, 40000 κενά στο Ε.Σ.Υ. γιατί δεν μονιμοποιείς αυτούς που ψήθηκαν πραγματικά μες το αμόνι της αντιμετώπισης του κορωνοϊού που είναι 16.000 συμβασιούχοι και επικουρικοί;  Γιατί άραγε; Σε εξαγγελία του Υπουργού Υγείας, του κυρίου Κικίλια, ανέφερε τον αριθμό 4.000 προσλήψεις για το μήνα Σεπτέμβριο. Και εκεί, επικοινωνιακό είναι το 4.000, στους οποίους θα δώσετε, είπατε, αυξημένη μοριοδότηση. Ρωτώ: Αυτή την αυξημένη μοριοδότηση, θα τη δώσετε σε όλους τους συμβασιούχους και επικουρικούς; Ή μόνο σε αυτούς που τους διορίσατε στη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί αν κάνετε το δεύτερο, όπως σας είπα και στην ερώτησή μου πριν από τέσσερις εβδομάδες, θα είναι «αίσχιστη παλιανθρωπιά». «Θα είστε παλιάνθρωποι» αν το κάνετε αυτό, τους ανθρώπους που «βάλαν φάτσα κάρτα τη ζωή τους» και παίξανε την υπόστασή τους και των οικογενειών τους και χάθηκαν δεκάδες νοσηλευτές για να μην πω εκατοντάδες, εργάζονταν και έχασαν τη ζωή τους», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σύνολο της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Απάντηση στις αθλιότητες του γαλάζιου βουλευτή που έδειξε απολύσεις νοσηλευτών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, να ενώσω την οργή μου και το θυμό μου, με τα όσα είπε ο συνάδελφος και Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Λαμπρούλης.

Είναι απαράδεκτο, είναι ανήθικο αυτό που κάνατε πριν από λίγο, εν είδει «καρφώματος» των εργαζομένων. Δηλαδή, εσείς δεν ήσασταν που θα χειροκροτούσατε από τα μπαλκόνια τους ήρωες νοσηλευτές και λοιπά και λοιπά; Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε τα μεγάλα τα λόγια τα παχιά, η Ν.Δ. και οι Βουλευτές της και οι Υπουργοί της; Τόσο ψέμα και τόση απάτη, μπορεί να χωρέσει; Παράγετε περισσότερη απάτη απ’ αυτήν που μπορεί να καταναλώσει η ελληνικός λαός, ο οποίος σας «έχει πάρει χαμπάρι» με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν πετυχαίνετε τίποτα άλλο. Χρειάζεται ο χώρος της υγείας κι εμείς το αποδείξαμε, να σκύψουμε όλοι ενωμένα και δυναμικά. Δηλαδή, σ’ αυτό που περιγράψατε, ο διοικητής του εν λόγω νοσοκομείου- για  τα μπάνια που τρέχουν, και τα πλακάκια που τρέχουν και τις ζημιές- δεν έχει καμία ευθύνη; Λέω για τους διοικητές που τους βάλατε την επομένη αφού «σαρώσατε» όλους τους διοικητές που βρήκατε και βάλατε τους δικούς σας διοικητές. Τα δικά σας, «τα γαλάζια τα παιδιά», «το γαλάζιο παιδί» εκεί, δεν έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό που περιγράψατε; Μένω εδώ, γιατί άλλα πράγματα ήθελα να πω.

Σημείο δεύτερο. Λέτε για τις δωρεές. Δωρεές Λάτσης,  δωρεές Νιάρχος, δωρεές της Βουλής, δωρεές «Ελλάδα 200 Χρόνια».

Εσείς σαν Υπουργείο Υγείας από τον κρατικό Προϋπολογισμό, φτιάξατε καμία νέα Μ.Ε.Θ.;

Γιατί, μας λέτε, ότι οι 500 γίναν 1.500 και έγιναν 2.500 και τέλος έγιναν 3.500 Μ.Ε.Θ.; Φτιάξατε καμία Μ.Ε.Θ. σαν Υπουργείο Υγείας;

Ήρθατε και εγκαινιάσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό σας στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» 18 νέες Μ.Ε.Θ., οι οποίες ήταν δωρεά του «ΕΛΛΑΔΑ 200 χρόνια», της  κυρίας Αγγελοπούλου. Αυτές τις 18 Μ.Ε.Θ. δεν τις στελεχώσατε, αλλά φέρατε προσωπικό από άλλο νοσοκομείο με τη γνωστή διαδικασία, «παίρνω από εδώ, δίνω εκεί», δηλαδή,  παίρνω προσωπικό από τη Φλώρινα και το πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη ή παίρνω από τη Θεσσαλονίκη και τους πάω στη Λάρισα ή παίρνω από την Λάρισα και τους πάω στην Κόρινθο. Έτσι θα αντιμετωπίσετε το θέμα της στελέχωσης του προσωπικού; Τόση εμμονή με τον ιδιωτικό τομέα;

Ο θάνατος της 14χρονης Γωγώς  και οι κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία ελέγχων στους ιδιώτες γιατρούς.

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα κύριε Πρόεδρε.

Αυτός ο ιδιωτικός τομέας, επειδή είμαστε Βουλή και Βουλευτές, κύριε Κοτζαμάνη, με ακούτε; Δεν είμαστε διεκπεραίωση. Δεν βάζουμε αριθμούς πρωτοκόλλου, η Βουλή είναι για να δουλεύετε, να σκέπτεται, να αφουγκράζεται τον παλμό του κόσμου και να το μεταφέρει σε ένα ζωντανό και διαδραστικό Κοινοβούλιο, όπου οι Υπουργοί ακούνε. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν έχετε διάθεση να ακούσετε.

Ακούσαμε για τον ιδιωτικό τομέα ότι ένα νέο κοριτσάκι δεκατεσσάρων ετών έφυγε από τη ζωή, γιατί χειρουργήθηκε από έναν ιδιώτη γιατρό, δηλαδή, από τον ιδιωτικό τομέα. Τον ιδιωτικό τομέα, τονίζω. Όπως αποκαλύφθηκε χθες και σήμερα, ο γιατρός έχει καταδικαστεί από το 2012 με τριετή αναστολή, έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια μιας τότε 40χρονης γυναίκα. Όταν βγήκε η ιστορία πριν από μερικές μέρες με την 14χρονη, αυτό το νέο το παιδί που έφυγε και ακούσαμε σήμερα το πρωί τους γονείς της, σπαράζουν από τον πόνο, όπως όλοι οι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους. Και τίθεται το εξής ερώτημα. Έχουν εμφανιστεί και άλλα τρία ή τέσσερα περιστατικά και άμα συνεχίσει, θα βγουν κι άλλα περιστατικά. Αυτοί ελέγχονται κύριε Κοντοζαμάνη;

Ρωτώ εσάς, γιατί είστε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία, εκτός από το να κάνει δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακές φιέστες και να λέει ότι τους χειροκροτούμε από τα μπαλκόνια, θα κάνει κάτι για να ελέγξει τους ιδιώτες γιατρούς που χειρουργούν τον κόσμο, ενώ να καταδικαστεί;

Αυτόν ποιος θα τον ελέγξει;

Ελέγξατε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου με τη σειρά του, θα έπρεπε να τον ελέγξει; Αναφέρομαι στο πειθαρχικό κομμάτι.

Ή εκεί, εντάξει, είναι ιδιωτικός τομέας και γνωρίζουμε ότι έχετε μια ειδική ευαισθησία για τον ιδιωτικό τομέα και μόνο στο δημόσιο, μόνο στο Ε.Σ.Υ., έχετε μεγάλα λόγια και χωρίς συγκεκριμένες πράξεις.

Γιατί δεν μονιμοποιείτε  τους 16000 επικουρικούς και συμβασιούχους;

Έρχομαι τώρα στις συγκεκριμένες πράξεις και με αυτές κλείνω. Δεν απαντάτε, στο εξής ερώτημα. Με τους 16.000 επικουρικούς και τους ορισμένου χρόνου συμβασιούχους, θα τους μονιμοποιήσετε;

Εγώ, είμαι της άποψης ότι πρέπει αυτές οι συμβάσεις να μετατραπούν, όπως και το Κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η δέσμευσή μας στο πρόγραμμα για την υγεία, είναι, η μονιμοποίηση του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στο Ε.Σ.Υ., με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επικουρικό προσωπικό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γιατί δεν τους πήρατε μονίμους από την αρχή; Κύριε Πρόεδρε, με ακούει;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σε εξαγγελία του Υπουργού Υγείας, του κυρίου Κικίλια, ανέφερε τον αριθμό 4.000 προσλήψεις για το μήνα Σεπτέμβριο. Και εκεί, επικοινωνιακό είναι το 4.000, στους οποίους θα δώσετε αυξημένη μοριοδότηση.

Αυτή την αυξημένη μοριοδότηση, θα τη δώσετε σε όλους τους συμβασιούχους και επικουρικούς; Ή μόνο σε αυτούς που τους διορίσατε στη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας;

Γιατί αν κάνετε το δεύτερο, όπως σας είπα και στην ερώτησή μου πριν από τέσσερις εβδομάδες, θα είναι «αίσχιστη παλιανθρωπιά». «Θα είστε παλιάνθρωποι» αν το κάνετε αυτό, τους ανθρώπους που «βάλαν φάτσα κάρτα τη ζωή τους» και παίξανε την υπόστασή τους και των οικογενειών τους και χάθηκαν δεκάδες νοσηλευτές για να μην πω εκατοντάδες, εργάζονταν και έχασαν τη ζωή τους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΟΥΠΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ολοκληρώστε με αυτό, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γιατί δεν τους πήρατε μόνιμους από την αρχή εσείς κύριε Τριανταφυλλίδη. Δική σας εφεύρεση ήταν οι επικουρικοί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Δεν ντρέπεστε να το λέτε αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δικό σας εργαλείο ήταν οι επικουρικοί. Αφήστε τον Ξανθό και τον Τσίπρα, δικό σας εργαλείο ήταν χρήσιμο. Σοβαρευτείτε επιτέλους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας το είπα αλλά πάλι το επικοινωνιακό είναι η καρέκλα το πρόβλημα δεν είναι η υγεία του κόσμου. Σας είπα παρότι εγώ δεν ήμουν Υπουργός ήταν ο Πολάκης και ο Ξανθός και σας εξήγησαν αλλά το πετάτε ως σωσίβιο γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε και κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση-επιτέλους, κυβερνήστε- στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ, μας υποχρέωσε η τρόικα πέντε να αποχωρούν και μόνο ένας προσλαμβάνεται. Τώρα δεν έχετε τρόικα ούτε μνημόνια. Τώρα μπορείτε να προσλάβετε και με τα επιπλέον κεφάλαια που σας δίνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα, σας δίνει τη δυνατότητα να τους μονιμοποιήσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μόνο εσείς πιστεύετε ότι έχει φύγει η τρόικα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μόνο εγώ πιστεύω ότι έφυγε η τρόικα, γιατί έχουμε μνημονιακές δεσμεύσεις. Έχετε το 5 προς 1.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έλεος πια έλεος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Έλεος σε εσάς που πουλούσατε ψέματα στον κόσμο και του λέγατε ότι είναι για χειροκροτήματα που τους υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός σας ότι θα τους προσλάβει.

Κλείνω λέγοντας μόνο ότι στο άρθρο 67 του νόμου 4764. Τα Χριστούγεννα, μονιμοποιήσατε χωρίς προκήρυξη, χωρίς νούμερα 270 γιατρούς και πολύ καλά κάνατε. Τότε δεν υπήρχε το Σύνταγμα δεν υπήρχε το 103/8. Και έρχεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Συμμετείχα στην προκήρυξη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Με βάση την απόφαση του 7ου τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορείτε άνετα να τους μονιμοποιήσετε άμεσα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Μέχρι και ο Κακλαμάνης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής συμφωνεί Βουλευτές της ΝΔ. Μόνο εσείς, ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Κικίλιας διαφωνείτε.

Καταθέτω για άλλη μια φορά όπως και όλα τα κόμματα, το άμεσο αίτημα όταν έχεις 40.000 κενά στο ΕΣΥ γιατί δεν μονιμοποιείς αυτούς που ψήθηκαν πραγματικά μές το αμόνι της αντιμετώπισης του κορωνοϊού που είναι 16.000. Γιατί άραγε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)