to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 22.06.2022

πηγή: Αυγή

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Νέα «φέσια» 3,7 δισ ευρώ προς την εφορία

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συσσωρεύτηκαν στην εφορία ανέρχονται σε 3,72 δισ. ευρώ έναντι 2,56 δισ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021


Νέα φέσια ύψους 3,7 δισ. ευρώ προστέθηκαν προς την εφορία κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συσσωρεύτηκαν στην εφορία από τις αρχές του χρόνου, ανέρχονται σε 3,72 δισ. ευρώ έναντι 2,56 δισ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Επίσης, σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (3,944 εκατομμύρια) χρωστούν κάποιο ποσό στην εφορία. Εξ αυτών σχεδόν οι μισοί (1,978 εκατομμύρια) μπορεί να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,35 εκατομμύρια

Από το σύνολο των χρημάτων που οφείλουν πολίτες και επιχειρήσεις στην εφορία το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς εισπράχθηκαν 1,29 δισ. ευρώ, ποσό ελαφρά υψηλότερο από το 1,16 δισ. ευρώ του τετραμήνου του 2021.

Συνολικό χρέος

Συνολικά, οριακή μείωση (-0,3%), στα 112,5 δισ. ευρώ, καταγράφεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Απρίλιο. Από το συνολικό ποσό βέβαια μόνο τα 87,1 δισ. θεωρούνται ως «πραγματικό ληξιπρόθεσμο» χρέος καθώς τα υπόλοιπα έχει κριθεί ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης ή ρυθμισμένες οφειλές.

Λ. Αβραμάκης: Η κυβέρνηση επιμένει να μην παρεμβαίνει αποδεικνύοντας και σε αυτό τον τομέα την ακαταλληλότητά της

Η δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους:

«Ο πολλαπλασιασμός του ιδιωτικού χρέους αποτελεί ένα μεγάλο ναρκοπέδιο για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση επιμένει να μην παρεμβαίνει αποδεικνύοντας και σε αυτό τον τομέα την ακαταλληλότητά της»

Την περίοδο της πανδημίας, με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, το ιδιωτικό χρέος πολλαπλασιάστηκε. Η απλή μετάθεση υποχρεώσεων στο μέλλον, χωρίς καμία ρύθμιση και καμία παρέμβαση, ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει μια νέα κρίση, ιδιωτικού χρέους αυτή τη φορά.

Μπορεί οι ισολογισμοί των τραπεζών, να απαλλάχτηκαν από ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους εκχωρώντας τα έναντι «πινακίου φακής» σε ιδιωτικά funds, το χρέος όμως παραμένει στις πλάτες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελώντας ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο θα κληθεί πολύ σύντομα να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος αυτή την περίοδο ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 253 δις €, με περισσότερα από τα μισά να είναι προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (111 δις στην ΑΑΔΕ και 43 δις σε ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ). Το υπόλοιπο ιδιωτικό χρέος, κατανέμεται μεταξύ τραπεζών και ιδιωτικών funds.

Η κατάσταση αυτή πριν από την κατάθεση της πλειοψηφίας των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021, που θα προσθέσουν νέα χρέη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας τα νοικοκυριά και λόγω της πτώσης του όγκου της κατανάλωσης οι επιχειρήσεις, καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων.

Πέραν των παραπάνω, το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ήδη και από την αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχωρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πριν ακόμη τεθούν σε ισχύ τα νέα επιτόκια της ΕΚΤ στα πλαίσια των πολιτικών συγκράτησης του πληθωρισμού. Το κόστος λοιπόν εξυπηρέτησης των δανείων ανεβαίνει, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα στην ελληνική αγορά και καθιστώντας ακόμα πιο σύνθετη υπόθεση την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διαβλέποντας έγκαιρα, το πρόβλημα είχε προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία μέτρα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, με κύριο όπλο τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τη διαγραφή μέρους των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια η προαναγγελία των πρόωρων εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη, είναι και η έμμεση ομολογία της πλήρους αποτυχίας του «επιτελικού του κράτους». Η χώρα βρίσκεται πλέον σε άτυπη προεκλογική περίοδο με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να καθορίσει άμεσα την ημερομηνία που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να του δείξει την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι καθυστερήσεις προκαλούν ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)